12/12/2012:** să fie asta APOCALIPSA pentru ultrașii germani? Cum se poate schimba felul în care vor trăi suporterii meciurile pe stadion
Reducerea tichetelor acordate fanilor oaspeți și introducerea unor controale cu scannere corporale sunt prevederile care-i nemulțumesc pe ultrași
Ligă superbă, echipe bune, goluri multe. Și fani de nota 10, care vin la stadion ca la spectacol. Bundesliga, campionatul cu cea mai bună medie de spectatori pe meci din lume (45,726 în acest sezon), se pregătește de o schimbare importantă. Una care-i va afecta chiar pe suporteri, principalul motor al bunăstrării financiare a competiției! Totul sub masca îmbunătățirii securității spectatorilor la meciurile de fotbal. Un fel de „legea 4” la noi, care la germani se va numi „Safe Stadium Experience”. Astăzi, 12.12.2012, cluburile germane sunt chemate să voteze proiectul, care, dacă va fi aprobat, va schimba modul în care fanii trăiesc meciurile de fotbal.
Cele mai importante reglementări prevăd interzicerea peluzelor fără scaune, reducerea la 5% din capacitatea stadionului a biletelor acordate fanilor oaspeți și ceva ce-i nemulțumește extrem pe ultrași: introducerea unui control cu scannere corporale, prin care se urmărește prevenirea introducerii în stadion a diverselor materiale pirotehnice, torțe sau petarde. Asta și pentru că în ultima perioadă ultrașii din toată lumea sunt parcă tot mai inventivi. Fanele lui Zenit au intrat cu petarde în prezervative, la meciul cu Dinamo Moscova!
Fanii s-au coalizat
Proiectul a produs valuri serioase în rândul fanilor germani, care au protestat împotriva lui în ultimele săptămâni în diverse moduri. La Borussia Dortmund, Südtribüne, cea mai mare peluză din Europa, cu 25.000 de fani, a decis să nu-și mai încurajeze echipa în primele 12 minute și 12 secunde, alții au găsit metode și mai ingenioase. Suporterii lui Dinamo Dresda, printre cei mai apreciați în Germania din punct de vedere al coregrafiilor și atașamentului față de echipă, au adus cruci și coșciuge în peluză la ultimele meciuri, inscripționate cu mesajul „R.I.P Fan Culture” și cu aceeași dată, 12.12.12.
Au existat și campanii de răspuns ale suporterilor germani la proiectul ligii. „Ich fuhl mich sicher”, „Mă simt sigur”, a fost mesajul care a strâns peste 60.000 de adeziuni on-line, fanii diverselor echipe germane declarând că n-au avut probleme pe stadioanele de fotbal.
Nemulțumiri și la noi
Ultrașii din România protestează de ani buni – fără prea mult succes însă – împotriva legii anti-violență, una făcută la inițiativa președintelui LPF, Dumitru Dragomir. Chiar dacă situația din stadioanele țării impunea o astfel de lege, aceasta conține și foarte multe erori. De exemplu, conform pedepselor prevăzute, un fan care aprinde o torță în interiorul stadionului este pedepsit mult mai drastic decât unul care intră pe teren în timpul meciului.
Un alt lucru care îi nemulțumește pe suporterii din peluză este prezența în număr redus a suporterilor adverși, în special la derby-uri. Fanii echipei oaspete primesc, de regulă, undeva la 5 % din capacitatea stadionului. „Meritul” pentru acest lucru îl are unul dintre managerii de la Steaua, omul care a inițiat această formă de înțelegere între conducătorii de cluburi din România.