ProSport a dezvăluit aseară, în exclusivitate, că Dan Petrescu este la un pas de a semna cu cei de la Kuban Krasnodar, echipă din liga secundă din Rusia.
De ce a ales „Bursucul” Kuban, în condițiile în care „cazacii” au schimbat 27 de antrenori din 1992 până acum?
Oferta este de 1.5 milioane de EURO pe sezon, de trei ori mai mult decât lua la Urziceni. Și bugetul echipei pentru sezonul viitor este unul fantastic pentru o echipă din eșalonul secund: 40 de milioane de EURO.
Jucători cu nume pentru Petrescu
Rușii i-au promis lui Dan Petrescu jucători cu nume, care să ajute echipa să promoveze. Se pare că primul jucător pe care Kuban îl va transfera va fi Dorin Goian. Pe lista de achiziții se mai află Soldado (Getafe) și Julius Aghahowa, de la Șahtior Donețk. Însă Petrescu nu poate cumpăra prea mulți străini. O regulă din campionatul Rusiei impune unei echipe să aibă cel puțin opt jucători ruși pe teren.
Cine e în spatele echipei?
ProSport a aflat că Oleg Deripaska, unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Rusia, este cel care investește în noua echipă a lui Dan Petrescu. Rusul are planuri mari. Vrea să facă din Kuban una dintre cele mai puternice echipe din Rusia și chiar visează la un trofeu european.
Pentru a-și îndeplini dorințele, Deripaska investește intens. Și-a adus antrenor de Liga Campionilor, a stabilit un buget de 40 de milioane de EURO și promite că va aduce nume grele la echipă.
Cu toate acestea, Deripaska este o apariție discretă. Omul de afaceri preferă să conducă echipa din umbră, asemănându-se foarte mult din acest punct de vedere cu Dumitru Bucșaru. Nu figurează în conducerea clubului, însă el este cel care susține financiar echipa. În acte, echipa aparține comunității locale, iar patronul lui Metalurg Donețk figurează ca acționar majoritar.
Oleg Deripaska are afaceri și-n România
Cu o avere estimată în prezent la 3.5 miliarde de dolari, controversatul om de afaceri este unul dintre cei mai bogați oameni din Rusia. Născut în Dzerzhink, rusul a crescut în Krasnodar Krai, o localitate aflată la aproximativ 100 de kilometri de Marea Neagră. Este rudă prin alianță cu fostul președinte al Rusiei, Boris Eltin și un apropiat al actualului șef al statului, Dmitry Medvedev. De altfel, președintele Rusiei l-a delegat pe Deripaska să negocieze mai multe acorduri economice internaționale.
Este unicul acționar al Consilului de Administrație al Basic Element, care își desfășoară activitatea în șase domenii: energie (En), resurse naturale (Element Resources LTD.), servicii financiare (BAsic Element Finance LTD), construcții (Glavstroy Corporation), auto (JSC Russian Machines) și dezvolare industrială (Altius Development). De asemenea, din grupul de firme face parte și Compania RUSAL, unul dintre cel mai mare producător de aluminiu și alumină din lume. Compania este cea care administrează și ALRO Slatina. În România, Deripaska mai figurează ca acționar la JW Marriott, Grandemar Cluj și Drumco SA Timișoara. De asemenea, acesta a fost interesat să preia fosta fabrică de automobile Daewoe Craiova.
Un personaj foarte controversat
Revista Capital a scris că oligarhul rus că este suspectat de legături cu mafia rusă. Mai exact, acesta a ajutat renumita mafie rusească să spele aproximativ patru milioane de EURO în Spania, infracțiune produsă în perioada 2001-2004.
Printr-o filială din Valencia a firmei UMGC, Deripaska a cumpărat fontă din Rusia. Numai că în contabilitatea finală figura o altă sumă față de cea inițială. De asemenea, rusul a fost urmărit penal și în Marea Britanie, acolo unde locuiește. Un fost partener de afaceri, Mihail Cernoil,l-a dat în judecată pentru că nu și-a respectat un angajament în momentul în care companiile Sibal și Sibfnet (controlată atunci de Roman Abramovic și Boris Berezovski) au fuzionat și au format RUSAL.
Criza l-a lovit puternic
În 2008, Vladimir Deripaska deținea o avere estimată la 28 de miliarde de dolari și figura pe locul 9 în tipul întocmit de Forbes. Însă criza l-a lovit puternic. Bogația rusului a scăzut dramatic până la 3.5 miliarde de EURO. Numai la sfârșitul lui 2008 a pierdut 14 miliarde de EURO, probabil cea mai drastică prăbușire din Rusia.
De altfel, problemele economice cu care s-a confruntat Deripaska au produs un episod care a făcut înconjurul lumii. Omul cu bani de la Krasnodar a sistat acitivitatea la mai multe fabrici de ciment din Pikalevo, un orășel sărac din nordul țării, și a lăsat câteva mii de angajați fără locuri de muncă. Vladimir Putin s-a înfuriat și l-a convocat imediat pe Deripaska la o ședință, în cadrul căreia premierul Rusiei a aruncat cu un creion în direcția omului de afaceri. „Ați transformat mii de oameni în ostaticii ambițiilor voastre, lipsei voastre de profesionalism – și poate pur și simplu lăcomiei voastre”, a fost mesajul lui Putin. La scurt timp de la această scenă, angajații și-au primit restanțele salariale care se ridicau la aproximativ 1.5 milioane de dolari, iar fabricile și-au reluat activitatea.
Dan Petrescu mai are varianta Emiratele Arabe
Fostul antrenor al campioanei României mai are încă o ofertă foarte tentantă din punct de vedere financiar. O echipă din Emiratele Arabe îi oferă un contract în valoare de 3.5 milioane de EURO pe sezon. Însă proiectul arabilor nu este pe placul „Bursucului” și de aceea este tentat să semneze cu Krasnodar, o echipă care are planuri pe termen lung. Rușii îi oferă „Bursucului” un contract pe trei ani, cu posibilitatea de prelungire pe încă doi, iar Petrescu trebuie să promoveze în primul an, în al doilea este obligat să se claseze pe un loc de cupă europeană, iar în ultimul sezon trebuie să aducă titlul la Krasnodar.
3.5 miliarde de dolari este averea lui Deripaska
3 ani este durata contractului oferit de ruși lui Dan Petrescu
1.5 milioane de EURO pe sezon ar urma să câștige fostul antrenor al campioanei, plus bonusuri de performanță
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER