ANALIZĂ‚ / Care este cel mai tare derby? (IV)

Meciul Lazio – Roma este unul dintre meciurile de top din Serie A și probabil cel mai tensionat dintre derby-urile tradiționale din Italia. Există persoane care afirmă că acesta ar fi cel mai tare derby din lumea fotbalului. Dar, să fim sinceri, multe meciuri ar putea pretinde această calitate.

Pâna și în Africa de Sud

Există multe rivalități de-a lungul și de-a latul globului pământesc (asta, în ideea în care sfera are lungime și lățime), iar dintre acestea nu pot lipsi Boca Juniors – River Plate, Rangers – Celtic, Orlando Pirates – Kaizer Chiefs sau Galatasaray – Fenerbahce. Desigur, vorbim de meciuri disputate între echipe aparținând aceluiași oraș, acesta este motivul pentru care nu am enumerat "clasice" de genul Real Madrid – Barcelona sau Paris SG – Marseille. Și dacă tot vorbim de meciuri disputate de grupări aparținând aceleiași urbe, să începem cu Europa.

Italia

Roma – Lazio este un derby cu o încărcătură emoțională aparte. În primul rând, mulți ani de zile cele două grupări au avut istorii fotbalistice, dar și evoluții sportive total diferite. Dacă "giallo-rossi" lui Totti au mers în general bine, "bianco-azzurri" s-au cam chinuit în Serie A sau au evoluat ani de zile în Serie B. Suporterii Romei pretind că au mai mulți suporteri, cei ai lui Lazio spun că ei reprezintă primul club care s-a născut în Cetatea Eternă.

Roma îl are pe Totti, Lazio l-a avut pe Nesta, dacă e să ne referim la fotbaliștii italieni cei mai cunoscuți care au evoluat până de curând sau încă joacă la cele două echipe. Pe urmă, să nu uităm de bătăile care au loc frecvent între suporteri în afara lui Stadio Olimpico… Oricum, specialiștii spun că acest meci este câștigat, de obicei, de echipa care stă mai prost în clasament. Adică, ar cam fi cazul ca Roma să câștige!

Milan – Inter are și el o poveste interesantă, cu atât mai mult cu cât în acest meci se întâlnesc două dintre cele mai puternice grupări de pe planetă. Rosso-neri sunt, încă, cea mai bună echipă de club din lume, chiar dacă nu mai sunt și cea mai puternică echipă europeană (sic!), Manchester furându-le această calitate. Dar, încă nu s-a disputat Cupa Toyota… În plus, la milanezi evoluează trei jucători care au câștigat Balonul de Aur în trecut.

De cealaltă parte, Inter este echipa momentului în Italia, daca nă gandim că oamenii pregătiți acum de Mourinho au câștigat ultimele trei scudetti în Italia. Și ar mai fi ceva special, faptul că la Milan joacă mulți brazilieni, în timp ce la gruparea lui Moratti sunt mulți argentinieni. Il derby della Madoninna este un meci special…

Genoa – Sampdoria este, la rândul lui, un meci greu, mai ales prin coregrafia deosebită a celor două galerii, dar și pentru fair-play-ul acestora, un cuvânt pe cale de dispariție în Italia. Fanii Sampdoriei îi gratulează pe cei ai lui Genoa cu porecla de "Bibini", în timp ce suporterii lui Genoa le spun "bicicliști" celor de la Sampdoria.

Spania

Real Madrid – Atletico Madrid este un meci cu totul si cu totul special din cauza unui fenomen bizar. Mai precis, cam orice club din Spania a avut momentul său de glorie sau o zi inspirată împotriva lui Real Madrid. Ei bine, Atletico nu a avut. Nici ei nu mai știu de când nu i-au mai bătut pe cei de la Real, iar pe măsură ce se mai dispută un meci drama lor crește. Băieții lui Atletico pot juca bine, pot conduce pe tabelă, chiar pot avea superioritate numerică… dar niciodată nu înving echipa "merengues". În afară de asta sau tocmai de asta, o întâlnire între cele două nu trebuie ratată!

Sevilla – Betis este o dispută cu anumite proprietăți… Practic, tot orașul se conectează la acest meci, efectiv capitala andaluză fiind practic împărțită în două: roș-albii și alb-verzii nu mai au loc unii de alții. De altfel, deja cu o săptămână înaintea derby-ului Sevillei, poți vedea declanșarea pasiunii în baruri, magazine, piețe, chiar și în orășelele și satele din jurul Sevillei. Iar dacă ești turist, gazdele de la hotel au grijă să-ți ănmâneze un fanion fie cu Sevilla, fie cu Betis, în funcție de echipa pe care o simpatizează. Chiar și câinii și pisicile sunt decorați în culorile grupării iubite încă din preziua meciului.

Anglia

Arsenal – Tottenham este un super derby din cauza urii dintre cele două grupari. Cluburile au fost înființate în anii 1880, dar dușmănia dintre ele a început atunci când Arsenal a emigrat din Woolwich, cartier din sudul Tamisei, în Highbury, numai șase km distanță față de White Hart Lane, ceea ce i-a înfuriat la culme pe fanii lui Tottenham, care au calificat mișcarea drept "atac laș asupra asupra proprietății noastre". Pe urmă, în 1919, beneficiind de niscai proptele politice, "Gunners" au furat locul lui Tottenham în ceea ce era pe vremea aceea First Division. Din acest moment, nu mai putea fi pace între cele două cluburi. În momentul disputării derby-ului, în nordul Londrei totul este pustiu, aproape că nu vezi oameni pe stradă. Iar dacă mai pui la socoteală și defectarea lui Sol Campbell, aproape că începi să înțelegi "dragostea" pe care și-o poartă tifoseriile.

Liverpool – Everton este singurul derby în care destui fani ai unei echipe se amestecă printre suporterii celorlalți. După evenimentele de pe Hillsborough Stadium din 1989, a maree multicoloră roș-albastră a facut naveta între Anfield Road și Goodison Park pentru a-i onora pe cei dispăruți. În plus, moartea niciodată elucidată pe deplin a unui puști de numai 11 ani, fan al lui Everton, rănit mortal cu o armă de vânătoare, a fost un nou motiv pentru fani să se unească și să își întindă mainile reciproc. Au existat, desigur, și momente de genul ploii de scuipați către Phill Neville, cântece răutăcioase despre prietena lui Gerrard dar, în imensa majoritate a cazurilor, fanii celor două grupări din orașul Beatles-ilor sunt buni prieteni. Mai mult decât atât, exista familii în care membrii sunt împărțiți între cele doua grupări, lucru de neconceput în alte părți.

Scoția

Celtic – Rangers nu mai are nevoie de nicio prezentare. Cel mai interesant lucru este că partida găzduită de un oraș cu o populație de 620.000 de spectatori poate fi urmărită de 150 de milioane de telespectatori din lumea întreagă. Ca o curiozitate, finala Cupei Scoției din 1969, disputată între cele două echipe pe Hampden Park, a fost urmărită de exact 132.870 de spectatori plătitori. Ura dintre cele două grupări este puternic alimentată de elemente care țin de geopolitică sau de orientări religioase.

Celtic este echipa catolicilor, cu simpatii puternice în întreaga Scoție, dar și în Irlanda, în timp ce Rangers este echipa protestanților și sunt ajutați, mai mult sau mai puțin pe față de autoritățile londoneze. Trebuie spus că s-au înregistrat multe evenimente sectare, dar este la fel de necesar să precizăm că în Scoția nu s-a ajuns niciodată la situația din Irlanda de Nord, oamenii de aici fiind mult mai ponderați decat cei din Ulster.

În partea a V-a vom studia ceea ce se petrece în sudul Europei.

 

articol de Octavian METONI

Publicat: 15 11. 2008, 13:02
Actualizat: 15 11. 2008, 17:39