Analiză pe cele mai puternice cinci campionate europene. Românii sunt la mare căutare. Ce spun cifrele
- Elvețienii de la CIES Football Observatory analizează atent tot ce se întâmplă în primele cinci ligi europene
- Statisticile site-ului se bazează exclusiv pe campionatele Spaniei, Angliei, Germaniei, Italiei și Franței, considerate cele mai puternice din Europa
În ultimul studiu realizat de cei de la CIES Football Observatory, statisticienii elvețieni au pus pe hârtie originea jucătorilor din primele cinci ligi europene. La final au tras linie și au concluzionat că naționalitatea cea mai răspândită în fotbalul din campionatele mai sus menționate este cea franceză, urmată de cele spaniole și germane. Să analizăm așadar pe rând situația în primele eșaloane ale celor cinci mari puteri.
Anglia – Premier League
Britanicii au parte de cel mai variat campionat, din punct de vedere al naționalităților fotbalștilor. „Importul” de jucători a dus treptat chiar la o revoltă a oamenilor din fotbalul englez, care au cerut introducerea unor reglementări care să susțină promovarea tinerelor talente autohtone. De la impunerea în loturile cluburilor a jucătorilor U21 și până la condiționarea ca echipele să înglobeze fotbaliști formați pe pământ britanic, eforturile Federației engleze nu se vor opri cu siguranță aici și se va încerca în continuare o „epurare” a străinilor din Premier League, lucru ce va supăra „giganții babilonici”.
Spania – La Liga
Spania ține foarte mult la promovarea tinerelor talente de pe pământ iberic și asta se vede în cifrele statistice. Este cunoscut faptul că la echipe precum Barcelona și Athletic Bilbao au prioritate jucători din zona demografică de care aparțin cluburile, iar aceste exemple nu sunt singulare.
Franța – Ligue 1
Campionatul din „Hexagon” este recunoscut pentru multitudinea de jucători africani pe care îi găzduiește. Totuși, o mare parte dintre aceștia sunt născuți pe pământ francez, iar asta face ca ei să dețină dublă cetățenie. Totuși, numărul de fotbaliști autohtoni este unul impresionant, cel mai mare din cele cinci campionate analizate.
Germania – Bundesliga
Faptul că anul trecut două reprezentate ale Germaniei au disputat finala Ligii Campionilor nu este o întâmplare. Politica nemților, în ceea ce privește promovarea tinerilor, s-a schimbat radical în ultimele sezoane, după ce Federația a impus cluburilor din primele două eșaloane să dețină academii de juniori. Drept urmare, procentul de jucători germani din Bundesliga a crescut considerabil și probabil că nu se va opri aici.
Italia – Serie A
Conform statisticii, Serie A este cel mai „cosmopolit” campionat dintre cele cinci. Nu întâmplător, calitatea fotbalului din „Cizmă” este într-un declin vizibil, datorat probabil și stilurilor de joc diferite ale fotbaliștilor prezenți aici. Sud-americanii sunt la mare căutare printre echipele italiene, Argentina, Brazilia și Uruguay fiind printre cele mai însemnate „minorități”.
România, locul 18 la „export”
Concluzia statisticii plasează Franța pe primul loc al țărilor cu jucători în primele cinci campionate ale Europei, la o distanță considerabilă de Spania, ocupanta poziției secunde. Talentul sud-american este la mare căutare pentru granzii Europei. Nu surprinde astfel că Brazilia și Argentina „exportă” cei mai mulți fotbaliști în cele cinci ligi, într-un top în care am exclude jucătorii din „Big 5”. România se află pe poziția 18 în clasamentul țărilor reprezentate în elita Europei, cu 22 de fotbaliști. Aria de selecție a „stranierilor” este cea mai mare dintre țărille cu care ne batem pentru calificarea la EURO ’16 și acest lucru s-ar putea dovedi un factor decisiv pentru îndeplinirea obiectivului „tricolorilor”.
sursa: football-observatory.com