Thomas Partey este lăudat de foștii săi antrenori pentru „fizicul său miraculos” și pentru că „face toate lucrurile bine”.
Arsenal a plătit suma de 50 de milioane de euro, echivalentul clauzei de reziliere a contractului ghanezului cu Atletico Madrid, pentru a-și asigura serviciile mijlocașului.
După ce a ajuns la Mallorca, împrumutat de la Atletico Madrid, în vara lui 2013, mijlocașul de 20 de ani s-a recomandat mereu zâmbind cu aceeași frază: „Sunt Thomas Partey, nu fiesta!”
Jocul de cuvinte, în care cuvântul party înseamnă fiesta în spaniolă, l-a făcut imediat simpatic colegilor săi. Dar abilitățile sale fotbalistice sunt cele care au rămas în memoria foștilor săi colegi și antrenori.
Partey a ajuns pe insulă ca un jucător foarte promițător, dar care nu demonstrase încă tot ceea ce putea. A plecat un an mai târziu, după ce a făcut un pas important înainte pe drumul care avea să îl ducă în top. De la Mallorca a ajuns la Almeria, tot sub formă de împrumut, înainte de a se întoarce la Atletico, unde a devenit un jucător cheie sub comanda lui Diego Simeone.
La Atletico abilitățile sale se prevedeau cu mult înainte de a fi împrumutat. De fapt, pentru Javi Banos, fost antrenor de juniori la Atletico, a fost nevoie să-l vadă cum joacă o singură dată pentru echipa U18, într-un amical cu Getafe, ca să fie convins ca perioada de probe trebuia transformată într-un contract permanent cu clubul.
„Puteai să vezi rapid că era un jucător cu calități care depășeau cu mult nivelul de vârstă la care evolua. Peste toate, era precizia cu care reușea să paseze. Era foarte eficient în felul cum le livra colegilor pase de calitate. Acoperea de asemenea foarte mult teren și se poziționa foarte bine pe teren din punct de vedere tactic”, spune Banos.
Până atunci Partey, evoluase pentru un club ghanez numit Tema Youth, unde i-a atras atenția unui agent pe nume Jose Jimenez, care s-a oferit să-l aducă să dea o probă de joc la Atletico Madrid.
Determinat să profite de ocazie, mijlocașul își va aduce aminte mai târziu cum și-a făcut rapid bagajul și a plecat de acasă fără să își anunțe familia. A fost o decizie luată pe moment pe care nu o va regreta. Partey a semnat pentru Atletico, imediat după probele de joc, și imediat s-a alăturat academiei madrilenilor.
„Atletico are mereu jucători puternici la nivelul echipelor de juniori. De-a lungul anilor am fost extrem de norocos să antrenez fotbaliști ca Lucas Hernandez și David de Gea. Dar adevărul e că Thomas Partey era un jucător care făcea diferența. Avea un potențial imens”, spune același Banos, despre ghanez, pentru cei de la SkySports.
Mijlocașul african a promovat rapid la grupa Juvenil A (U19) a lui Atletico și foarte curând talentul său a atras atenția lui Diego Simeone și a asistentului său, German Burgos. La sfârșitul primului său sezon la clubul madrilen, Partey chiar a fost inclus în lotul echipei de seniori, care a luat parte la un turneu de pregătire amical în Columbia, înainte de startul sezonului în LaLiga.
„Era un jucător foarte atractiv pentru ei pentru că el era diferit pentru vârsta lui. Era un jucător foarte disciplinat, așa cum este și acum, și era foarte recunoscător și respectuos de asemenea. A fost mereu un jucător pe care îți plăcea să îl ai în vestiar”, continuă Banos.
Pentru Partey câștigarea unui loc la mijlocul lui Atletico, în fața unor jucători consacrați precum Gabi, Tiago și Mario Suarez, era un lucru aproape imposibil, cu Koke și Saul Niguez așteptând la rând.
De aceea, în sezonul în care Atletico avea să înregistreze un triumf istoric în LaLiga, mijlocașul care evoluase la nivelul ligii a treia din Spania ajungea la Mallorca, proaspăt retrogradată în Segunda, după 16 sezoane petrecute în prima ligă spaniolă.
Ghanezul s-a impus rapid în echipa de start a Mallorcăi, după ce l-a scos din prima garnitură la mijlocul terenului pe experimentatul căpitan Jose Luis Marti și a terminat sezonul cu 38 de partide jucate și 5 goluri marcate.
Managerul de la acea vreme de la Mallorca, Jose Luis Oltra, are numai cuvinte de laudă pentru fostul său elev, chiar dacă din cauza lipsei de experiență mai apăreau și erori: „A ajuns un titular incontestabil. A muncit din greu și a demonstrat niște lucruri foarte bune. Erau și momente când pierdea mingea în zone periculoase, aproape de fundșii noștri centrali.
Găsea dificil să se întoarcă în acea zonă, iar pasa din prima nu îi reușea mereu. Făcea niște greșeli, dar noi veneam în sprijinul lui și îi arătam pe casete video ce făcea greșit. Era foarte receptiv la sfaturile noastre și la tot ceea ce încercam să îl învățăm.
Mereu a avut o mulțime de calități excepționale, dar era un băiat care voia să învețe și să se dezvolte. Era un profesionist desăvârșit, ceea ce este vital pentru orice fotbalist. Avea grijă de el, iubea fotbalul și ducea o viață foarte organizată. Aceștia sunt factorii care l-au dus la nivelul unde este acum”.
Partey a înlăturat greșelile din jocul său și a depus eforturi pentru a-și construi un fizic de invidiat.
„Are un fizic miraculos acum, dar pe vremea aceea nu era atât de puternic cum este acum. A muncit din greu pentru asta și la rezistență fizică de asemenea. Capacitatea de a face față pressingului s-a îmbunătățit și imediat după a fost capabil să facă mai multe lucruri cu mingea, cum ar fi să încerce să șuteze de la distanță”, adaugă fostul său antrenor Oltra.
Simțul golului a devenit o caracteristică a jocului lui Partey: „Acum marchează regulat 6-7 goluri pe sezon, o performanță excelentă pentru un jucător de la care pleacă jocul de pase și care operează în zona din fața fundașilor centrali”, încheie Banos descrierea ghanezului.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER