Ieșirile curajoase i-au fost fatale: Demența de care a suferit legendarul portar Peter Bonetti ar fi fost cauzată de felul în care lovea mingea cu capul

Legendarul goalkeeper al lui Chelsea, Peter Bonetti, supranumit „The Cat”, a rămas în dese rânduri inconștient pe gazon, în urma unor ciocniri cu adversarii, de-a lungul carierei sale de profesionist.

El suferea de demență și a decedat din cauza bolii în cursul acestui an, la vârsta de 78 de ani.

Phil, fratele lui Peter Bonetti, spune că fostul star al lui Chelsea, supranumit „The Cat”, a rămas inconștient în nenumărate rânduri la picioarele adversarilor săi. Și în antrenamentele de zi cu zi, efectuate cu restul colegilor de la echipă, el ajungea să respingă foarte des baloanele cu capul.

Fratele lui Peter Bonetti susține că demența fostului goalkeeper a fost cauzată de ieșirile sale hazardate din poartă

Aceste lovituri repetate cu capul sunt suspectate că ar fi cauza principală a bolii care lovește adesea foștii jucători de fotbal, acum în vârstă, din generațiile anilor ’60 și ’70.

Peter Bonetti, care a adunat 7 prezențe la naționala Angliei și a fost prezent în lotul Albionului la Cupa Mondiala din 1966, a decedat în luna aprilie, la vârsta de 78 de ani, după ce a fost diagnosticat cu demență în 2011.

Fratele lui Phil, goalkeeper și el la nivel de juniori, a spus: „Pe vremea lui Peter, portarii se antrenau împreună cu jucătorii de câmp și asta presupunea lovirea balonului cu capul. Erau acele baloane de piele cu șiret din anii 60.

Din momentul în care deveneau umede, erau extrem de grele și de tari. Jucătorii se antrenau zilnic și loveau mingea cu capul. Din cauză că Peter era agil, el ieșea cu capul înainte primul și plonja la picioarele jucătorilor. De multe ori, el rămânea inconștient”.

După ce diagnosticul teribil a confirmat temerile familiei, Phil își amintește cum Peter obișnuia să spună: „Capul meu e puțin în ceață … nu îmi pot aminti lucruri”.

Studiul teribil pentru fotbaliști: jucătorii au un risc de 5 ori mai mare să dezvolte Alzheimer

Anul trecut, un studiu finanțat de Asociația Fotbaliștilor Profesioniști și de Federația Engleză de Fotbal a demonstrat o legătură între demență și fotbal, riscul de a dezvolta Alzheimer fiind de 5 ori mai mare.

În această lună, a fost dezvăluit faptul că Sir Bobby Charlton a devenit al 5-lea membru al celebrei echipe a Angliei de la Cupa Mondială din 1966 care suferă de demență. Printre ceilalți patru se numără și regretatul său frate Jack.

Cu Peter diagnosticat cu demență, soția lui, Kay, a plecat să ceară sfaturi de la rudele colegului său erou de la naționala Angliei, Jeff Astle. Moartea acestuia din 2002, la vârsta de doar 59 de ani, a fost primul eveniment care a făcut legătura serios între demență și lovirea balonului cu capul.

Fiica lui Jeff, Dawn, vrea ca autoritățile engleze să clasifice demența ca boală profesională pentru fotbaliști. Phil a concluzionat: „Este tragic că atât de mulți fotbaliști ai acelei generații au fost diagnosticați cu demență. Mă rog ca știința să poată găsi un leac într-o zi”.

Publicat: 15 11. 2020, 23:50