FC Barcelona este unul dintre cele mai titrate cluburi sportive din întreaga lume, cea mai renumita secție a sa fiind cea de fotbal. Fondat în 1899 de un grup de fotbaliști elvețieni, britanici și catalani, conduși fiind de Joan Gamper, motto-ul acestuia e ”Barca este mai mult decât un club (El Barça és més que un club)” și întreaga activitate pare să guverneze în jurul acestui principiu.
Secretul succesului Barcelonei constă în faptul că echipa din Catalunia are un adevărat cult pentru sport, lucrând la dezvoltarea sportivilor săi încă de la vârste fragede. Dintre toate sporturile, echipa de fotbal iese cel mai mult în evidență. Astfel, aceasta a câștigat toate trofeele cunoscute, semnându-se pe lista celor patru cluburi care au câstigat cele mai importante trei trofee.
Unicitatea care întărește succesul catalonilor constă în faptul că este singura echipă din Europa care a participat într-o competiție europeană de cluburi în fiecare sezon, începând cu anul 1955. De asemenea, nu a părăsit niciodată Prima Divizie Spaniolă de la începuturile sale, înca din anul 1928.
Aspectul psihologic care întregește caracterul și comportamentul unui jucător din propria pepiniera, este faptul că acesta se formeaza și crește prin prisma unor culori ”împământenite”, fiindu-i astfel dezvoltat spiritul de sacrificiu față de echipa sa de club, precum și devotamentul, adică trăsăturile definitorii ale unui fotbalist recunoscut și apreciat.
Ce înseamnă academia Barcei? Unul dintre atuurile de preț ale Barcelonei este acela că echipa își culege viitoarele staruri din propria pepiniera de juniori, fapt prin prisma căruia a reușit o adevărata performanță. Academia de fotbal a Barcelonei, Ciutat Esportiva Joan Gamper, este una dintre cele mai impresionante organizări de acest tip din întreaga lume. Acoperă o suprafață de 136.839 de metri pătrați, fiind folosită de echipele de juniori pentru meciuri și antrenamente. Aceasta se află la 4,5 kilometri de Camp Nou și pune la dispoziție următoarele facilități:
Dotări:
– cinci terenuri cu iarbă naturală;
– patru terenuri cu gazon artifical;
– zonă de antrenament a portarilor atinge 2.205 metri pătrați.
Întregul proiect a presupus investiția a 68 de milioane de euro, o sumă impresionantă în domeniu. În scopul acoperirii parțiale a costurilor construcției, FC Barcelona a recurs la vânzarea a două terenuri, în schimbul a 29,7, respectiv 15,9 milioane de euro, restul banilor fiind asigurați de club.
Pavilionul multisport, parte din Ciutat Esportiva Joan Gamper, ocupă 3.346 de metri pătrați. Printre caracteristicile sale se remarcă faptul că are trei terenuri de antrenament pentru baschet, acestea putând fi folosite și de echipele de handbal-juniori sau de echipele de futsal. Capacitatea de găzduire a acestor tribune este de 472 de spectatori.
De asemenea, sala numără cinci vestiare pentru jucători, cinci birouri pentru antrenori, birou pentru medici și staff-ul medical, precum și o cameră de vizionare a meciurilor.
De întreaga coordonare se ocupă Jose Ramon Alexanco , înca din anul 2005, odata cu reîntoarcerea la clubul catalan. În România, acesta s-a făcut cunoscut prin postul de antrenor deținut la echipe precum Universitatea Craiova și Național București.
Unul dintre membri fideli ai naționalei spaniole, Xavier Hernandez, vorbește reprezentativ despre clubul său: ”Barcelona ne învață în primul rând să fim oameni, să-i respectăm pe semenii noștri și să rămânem modești”.
Una dintre particularitățile formării exclusive ale unui jucător este modestia caracteristică acestuia. Exemple elocvente sunt Puyol, Xavi sau Iniesta, jucători care au câștigat toate trofeele posibile cu echipa de club, și, mai mult, sunt campioni europeni și mondiali, modestia fiindu-le încă o trăsătura esențială.
Din 18 jucători cu care Barcelona abordează fiecare meci, nu mai puțin de 10 sunt crescuți în propria pepinieră: Victor Valdes, Gerard Piqué, Carles Puyol, Xavier Hernández, Andrés Iniesta, Lionel Messi, Bojan Krkic, Sergio Busquets, Pedro RodrÃguez, Jeffrén Suárez. La aceștia se mai adaugă și unul sau doi juniori, selectați ocazional pentru diverse partide.
Astfel, Barcelona deține o rețetă a succesului pe care o utilizează din plin, devenind un model demn de urmat pentru orice club care aderă la performanță.
„Indiferent de vârsta lor, atunci când sosesc la Barcelona, copiii au posibilitatea de a evolua, atât ca fotbaliști, cât și ca oameni”, Jose Ramon Alexanco.
„Programul Barcelonei este unul dintre cele mai bune din lume”, Lionel Messi.
Ce se întâmplă în România? Din păcate însă, în România modelul de pregătire a juniorilor în sistem de academie a fost preluat destul de târziu. Poate și împinși de criză, conducătorii din fotbalul românesc și-au dat seama de importanța centrelor de juniori și s-au reorientat spre echipele de tineret. Totuși, lucrurile se mișcă destul de încet. În prezent, doar Steaua și Gică Hagi se pot mândri cu academii de fotbal.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER