Bunyodkor, perla uzbekă!** VEZI UNDE A AJUNS RIVALDO
Bunyodkor, nume care în uzbekă înseamnă „Creatorul”, echipa care acum patru ani nici nu exista, pare să fie un izvor nesecat de bani.
I-au oferit lui Samuel Eto’o 25 de milioane de dolari pentru doar două luni de muncă, au cheltuit pe Rivaldo alte zece milioane, le-au plătit o avere lui Fabregas, Messi, Puyol și Iniesta doar pentru a le purta tricourile și au virat în contul Barcelonei cinci milioane de euro pentru un amical.
Pe 6 iulie 2005, la Tașkent a luat naștere Bunyodkor, echipa care în numai trei ani de la înființare a reușit eventul în Uzbekistan. Evoluția incredibilă (în primul an a obținut promovarea în primul eșalon, iar în următorul a terminat campionatul pe locul secund și a jucat finala Cupei) și transferurile sonore ale clubului par de domeniul fantasticului, având în vedere că totul se întâmplă într-o țară ca Uzbekistan, unde rata șomajului este de 40 la sută și salariul minim pe economie nu depășește 70 de euro.
Fiica președintelui, rețeta succesului
Persoana care ia deciziile și aduce banii la club este fiica președintelui uzbek, Gulnara Karimova, cheia succesului lui Bunyodkor. Deși nu deține nicio funcție în cadrul clubului și nu recunoaște că ar avea vreo legatură cu echipa, puternica femeie de afaceri deține comapania Zeromax, unul dintre sponsorii clubului. Zeromax este cea mai mare companie din Uzbekistan din domeniul petrolifer. „Toată lumea știe că fiica președintelui este patroana clubului, dar nimeni nu spune pentru că nu avem voie să vorbim despre cei care ne conduc”, a spus un fan al echipei, citat de The Observer.Â
Moarte și glorie
Nu este ușor să pătrunzi în Uzbekistan, care se învecinează cu Afganistanul, țări unde războiul nu încetează niciodată. Europenii nu sunt bine primiți, iar cel mai bun exemplu este Craig Murray, fostul ambasador al Marii Britanii la Tașkent.
„Serviciile secrete abuzează de puterea cu care sunt învestiți de președinție. Tortura este un ritual obișnuit în acest iad, iar BBC-ul este cenzurat!”, spunea diplomatul în The Observer, la întoarcerea din Uzbekistan. Acesta a fost izgonit din țară după ce protestase împotriva guvernului și trimisese rapoarte Comisiei Europene, în care povestea cum doi disidenți britanici fuseseră fierți de vii în 2002 pentru că împărțeau manifeste cu idei occidentale.
În ultimii ani, fotbalul a devenit foarte important pentru guvern. Liderul uzbek, Islam Karimov, a semnat acum doi ani un decrert prin care cluburile de fotbal sunt scutite de taxe. Fiica sa, despre care se spune că îl va urma în funcția de președinte, are un proiect bine gândit și pus la punct în privința acestei echipe: a încheiat un contract de colaborare cu Barcelona valabil trei ani, l-a transferat pe Rivaldo, iar de curând a adus un antrenor campion mondial: Luiz Felipe Scolari.
Fotbaliștii, unelte de marketing
Întrebarea care se naște din această poveste este simplă: de ce are nevoie Gulnara Karimova de o echipă de fotbal? Răspunsul este la fel de firesc: nu este vorba de bani, ci de publicitate. Karimova aspiră la postul tatălui său, iar pentru asta are nevoie de susținători. Iar adepții sunt ușor de atras prin fotbal: echipa are cei mai mulți fani din Uzbekistan, deși are numai cinci ani de la înființare. Mai mult, prin transferurile sonore pe care le-a făcut, a devenit cunoscută în toată lumea, fapt care nu poate decât s-o ajute pe Karimova în afacerile cu gaz și petrol.
„Barcelona a făcut pact cu diavolul!”
Murray, fostul ambasador britanic la Tașkent, a fost șocat când a auzit despre acordul încheiat între catalani și echipa uzbekă: „Tocmai ei, care au sigla UNICEF pe piept, să își asocieze numele cu acea adunătură de tirani! Este ca și cum te-ai fi asociat cu Adolf Hitler în 1930 pentru a promova o echipă din Berlin! Este de neconceput, chiar și pentru o lume ahtiată după bani, cum este cea a fotbalului, să fi chiar atât de lipsiți de moralitate!”. Oficialii catalanii au refuzat să comenteze aceste declarații.
"Mă bucur că am ajuns la Tașkent. Este cel mai bun lucru pentru finalul carierei", Rivaldo, mijlocaș Bunyodkor
150 de milioane de dolari va investi Bunyodkor în noul stadion, deși acuala arenă este construită de numai cinci ani