Campionatul care a intrat în Cartea Recordurilor. Este format din doar două echipe, aparține de federația engleză și transferurile se fac cu „banul”. O poveste impresionantă despre pasiunea pentru fotbal

Cea mai mică ligă de fotbal din lume, care este afiliată la FIFA și aparține de Federația Engleză, are două echipe și se află într-un arhipelag controlat de Marea Britanie. Este vorba despre campionatul Insulelor Scilly, care se joacă între două echipe. Liga este omologată de Cartea Recordurilor ca fiind cea mai mică din lume.

La 40 de kilometri de Cornwall, în sud-vestul extrem al Angliei, există un arhipelag de 56 de insule unde pasiunea pentru fotbal depășește orice imaginație. Aici se află în prezent cea mai mică ligă din lume, formată din doar două echipe. Să joci de fiecare dată împotriva acelorași adversari, să vezi de fiecare dată același vestiar, același arbitru, același teren poate părea demoralizant. Nu este însă cazul componenților celor două echipe, Garrisson Gunners și Woolpack Wanderers.

Istoria fotbalului în aceste insule începe în 1920. Existau atunci 5 echipe care reprezentau cele 5 mari insule: St. Mary”s, Tresco, St. Martins, Bryher și St. Agnes. La forma actuală s-a ajuns în 1984. De atunci, în fiecare duminică dimineața, de la ora locală 10:30, alb-albaștrii de la Garrison Gunners și roș-albii de la Woolpack Wanderers se duelează pentru supremația fotbalistică în zonă. Cele două echipe joacă într-un sezon de campionat de 18 ori între ele.


Trofeul care se acordă câștigătoarei campionatului. FOTO: worldssmallestleague.co.uk

Pare prea multă rutină? Pentru ambițioșii locuitori din Insulele Scilly nu e cazul. Aceștia au și alte competiții, Wholesalers Cup și Foredeck Cup. Ultima se joacă în două tururi, iar golul marcat în deplasare are aceeași importanță ca și cel înscris pe teren propriu. Poate pentru că terenul Garrison Field este „casa” ambelor echipe, iar  jucătorii se schimbă în același vestiar. Sezonul începe cu Charity Shield, trofeu care este disputat de câștigătoare campionatului și cea a cupei. Există și Boxing Day, care înseamnă un meci între jucătorii tineri și cei mai în vârstă.

Campanie de transferuri ca în curtea școlii

Pentru a face campionatul cât de cât impredictibil, există un sistem de transferuri care nu are legătură cu fotbalul modern, ci cu ce se joacă în curtea școlii. Căpitanii celor două echipe, care în prezent sunt A. Gibbsons (Woolpack) și M. Thompson (Garrison Gunners), se întâlnesc înaintea sezonului și stabilesc componența celor două echipe.



Jucătorii pot fi colegi într-un sezon și adversari în următorul. În funcție de cum dictează „banul”

Politica de transferuri se bazează exclusiv pe noroc. Se ia o monedă, candidații sunt puși pe posturi, unul dintre căpitani alege fața unei monede, iar dacă o ghicește, îl alege pe cel pe care-l consideră cel mai bun. Și tot așa. În total, fiecare echipă trebuie să aibă un lot de 20 de jucători. „Regulile seamănă mai degrabă cu cele din curtea școlii. Numele jucătorilor sunt scrise pe bucăți de hârtie, împărțiți pe posturi. Aruncăm o monedă în aer, iar cei doi căpitani aleg pe rând echipa pentru întreg sezonul”, confirmă Anthony Gibbons, căpitanul lui Woolpack Wanderers.

Paul Charnock, arbitrul care a văzut sute de meciuri între aceeși jucători

Dreptate în teren este împărțită de fiecare dată de același arbitru. Este vorba despre Paul Charnock, un arbitru care s-a mutat din Anglia în 2005. Când au aflat că a fost arbitru, locuitorii l-au rugat să-i ajute la meciurile din campionat. Toate meciurile se joacă pe terenul Garrison Field, situat pe cea mai mare dintre insule, St. Mary’s. La intrare este semnalat printro plachetă faptul că tocmai ce faci cunoștință cu cea mai mică ligă din lume.


„Cred că trebuie să ne întoarcem la rădăcinile fotbalului. Vrem să organizăm o ligă și avem suficienți jucători pentru două echipe. Ai două echipe, ai o ligă”, Andrew Hicks, care în acest sezon joacă pentru Garrison Gunners.


„Unul dintre băieții noștri se roagă să plouă ca să vină la fotbal”


Sezonul se joacă după sistemul toamnă primăvară, începe în noiembrie și se termină în martie. Asta pentru că cei mai mulți jucători sunt angajați în turism pe timpul sezonului cald. Pe timpul iernii, activitatea nu mai este atât de intensă, astfel că fotbalul primește mai multă atenție. Este o perioadă din an când și suporterii vin la teren în număr mai mare. Unul dintre ei este Mike Green, care locuiește în St. Mary’s de 26 de ani: „Locuim împreună, muncim împreună și jucăm fotbal împreună. Așa ar trebui să fie”.

Cu toate acestea, apar și complicații și se fac intervenții la divinitate pentru rezolvarea lor: „Unul dintre jucătorii noștri lucrează pe barcă pentru turiști într-o insulă vecină, așa că nu-și poate lua duminica liberă dacă este vremea bună. Așa că se roagă să plouă”, dezvăluie Chas Wood, fost secretar al Ligii, ajuns acum la 74 de ani. Ambiția nu lipsește , în ciuda relațiilor strânse care există în micuța comunitate: „Dorința băieților de a câștiga este incredibilă, în ciuda faptului că ei joacă împotriva prietenilor, colegilor sau membrilor familiei”, mai spune Wood.


Pe teren, jucătorii celor două echipe uită de prietenie și intră cu multă încrâncenare

În acest sezon, căpitanul lui Woolpack Wanderers n-a avut mână bună

Liga din Insulele Scilly își consumă acum ultimele etape, dar emoțiile pentru echipa campioană au dispărut în totalitate. Anthony Gibbons, căpitanul lui Garisson Gunners, a avut mână bună la începutul sezonului și și-a alcătuit o echipă greu de învins. Așa se face că după 14 etape, lider este Garrison Gunners, cu 33 de puncte. Linia de clasament arată astfel: 11 victorii, niciun egal și 3 eșecuri. Golaveraj: 70 de goluri marcate și 42 primite. Adesea, în meciuri se marchează peste 5 goluri. Woolpack și-ar putea lua însă revanșa în sezonul următor, înainte căruia, cu puțin noroc, ar putea aduce cei mai buni jucători de la Gunners. Depinde de fața monedei  pe care o alege. Un lucru e clar, una dintre echipe are mereu locul 2 asigurat și va juca finala Cupei.

Au fost vizitați în 2007 de David Beckham și Patrick Vieira

Tinerii din Insulele Scilly manifestă mult entuziasm pentru jocul de fotbal, chiar dacă liga locală nu le oferă prea multe oportunități pentru dezvoltarea unei cariere. Entuziasmul le-a fost alimentat și de vizita a două staruri ale fotbalului mondial. În 2007, în cadrul unui program derulat de FIFA și Adidas, David Beckham și Patrick Vieira au făcut schimb de pase cu jucătorii celor două echipe. Cei mai încântați au fost copiii.


David Beckham, jucător reprezentativ pentru Adidas, a vizitat în 2007 Insulele Scilly.

Din păcate pentru micuța comunitate, care are o populație de 2.200 de locuitori, tinerii care depășesc vârsta de 16 ani n-au șansa de a-și continua studiile în zona în care au crescut. Sunt astfel nevoiți să plece spre centrele importante din Marea Britanie, iar foarte puțini se întorc: „În trecut, cei mai mulți locuitori se întorceau acasă după ce își terminau studiile, deoarece aici aveau o groază de posibilități de a găsi e lucru în ferme sau în industria de pescuit. În ziua de azi, turismul este singura activitate importantă și mai puțin de 10% din tiner se întorc”, spune Chris Evans, un fundaș stânga de 51 de ani.

Până una alta, cu multă ambiție și pasiune, fotbalul reușește să supraviețuiacă în Insulele Scilly.

Publicat: 01 04. 2015, 09:26
Actualizat: 01 04. 2015, 09:27