Cardiff, club de Premier League, condus ca în Liga 1! Cum i-a alienat Becali de Țara Galilor pe suporterii echipei

Haosul domnește la Cardiff înaintea meciului de azi (ora 14:45, Eurosport) cu Liverpool. Formația galeză e condusă catastrofal de malaezianul Vincent Tan, care e urât de suporteri și dorește să îl dea afară pe managerul Malky Mackay

  • Mackay l-a enervat pe Tan fiindcă a cerut întăriri în iarnă pentru a evita retrogradarea
  • După 104 ani în care culoarea echipamentului a fost albastru, Tan a schimbat-o în roșu
  • Tan l-a angajat pe Alișer Apsaliamov ca director sportiv, deși singura calitate a acestuia era prietenia cu unul dintre fiii malaezianului



Vincent Tan (stânga) nu s-a sfiit să stea lângă Sir Alex Ferguson la meciul Cardiff – Manchester City 2-2, din această toamnă

Deseori, microbiștii tind să ia în derâdere Liga 1. Motivele sunt multe: jocul slab al echipelor, ironiile dintre conducătorii echipelor, dar și modul în care unele din cele 18 formații sunt conduse. Practic, fanii au încercat să „migreze” către campionatele externe, acolo unde principalul atribut al cluburilor este profesionalismul. Însă într-o Insulă în care cluburile sunt renumite pentru faptul că sunt conduse cu mână de fier și nimic nu e lăsat la întâmplare, există și contraexemple care tind să  nu confirme regula. E vorba aici despre Cardiff, nou-promovata în Premier League care a câștigat cu Manchester City (3-2) și a scos egal cu Manchester United (2-2), ocupând locul 15 în clasament după 16 meciuri.


Dacă fanii nu sunt mulțumiți, voi pleca. Să vedem atunci cine va investi în club

Vincent Tan

Tan, un om cu avere de 960 de milioane de euro

Povestea istoriei recente a lui Cardiff începe în 27 mai 2010, când clubul galez a fost salvat de la faliment de preluarea sa de către Vincent Tan (61 de ani), un afacerist malaezian, cu o avere de aproximativ 960 de milioane de euro, conform Forbes. Un personaj ciudat, tată a 11 copii, care iubește nespus de mult atenția! Imediat, lucrurile au început să se schimbe în capitala galeză. Jucători precum Craig Bellamy, Aron Gunnarsson sau Anthony Taylor au venit la Cardiff. Primul sezon a însemnat și eliminarea în play-off-ul de promovare, iar antrenorul Dave Jones a fost concediat, în locul său venind Malky Mackay, fost antrenor la Watford. Două sezoane mai târziu, în primăvara lui 2013, Cardiff reușea promovarea în Premier League pentru prima oară în ultimii 51 de ani. Teoretic, lucrurile ar fi trebuit să stea perfect. Practic, clubul e la un pas de scufundare. Motivul? Malaezianul Tan, un pasionat de scufundări, a luat câteva decizii incredibile, tratând clubul ca pe propria jucărie. Iar fanilor le-a ajuns!


Stema lui Cardiff (stânga) e total schimbată față de cea pe care clubul a avut-o în ultimii 15 ani

„De azi schimbăm culoarea tricourilor”

Primele semnale negative au apărut la începutul sezonului trecut, în care Cardiff a reușit promovarea de pe prima poziție din Championship. Din 1908 și până în 2012, clubul galez a avut albastrul ca și culoare primară a tricourilor și o stemă care reprezenta o pasăre pe un fond alb-albastru. Doar că Tan avea altă viziune. „De azi, clubul Cardiff își va schimba culoarea în roșu, iar stema va înfățișa un dragon, simbolul Țării Galilor. Facem acest lucru din rațiuni de marketing și pentru a transforma brandul Cardiff într-unul mai puternic”, a fost anunțul lui Tan, făcut înaintea sezonului. Imediat, fanii i-au sărit în cap și l-au anunțat că nu vor mai cumpăra produse cu însemnele clubului. Iar când malaezianul a lăsat câte un fular alb-roșu pe fiecare scaun al stadionului înainte de un meci de campionat, mulți dintre suporteri au înfundat toaletele cu respectivele fulare.
N-a fost singurul exercițiu de marketing eșuat al lui Tan. La începutul lunii martie, malaezianul a anunțat că echipa își va schimba numele din Cardiff City în Cardiff Dragons. Un nume purtat și de o echipă locală creată de comunitatea gay din capitala Țării Galilor, în urmă cu mai bine de trei ani, care evoluează în Liga gay, alături de echipe din Nottingham, Londra sau Edinburgh.


Tan este unul dintre cele mai controversate personaje din Cardiff la ora actuală

A adus ca director sportiv un prieten de-al fiului său

Doar că Tan nu s-a oprit aici. Deși Mackay a reușit promovarea pentru prima oară în ultimii 51 de ani, postul său nu a fost deloc sigur încă de la începutul sezonului. Nici măcar victoria cu Manchester City (3-2) și egalul cu Manchester United (2-2) nu l-au făcut pe Tan să îl considere pe Mackay mai mult decât un simplu angajat. A demonstrat asta la sfârșitul lui octombrie, când l-a concediat pe Iain Moody, directorul sportiv al clubului și un bun prieten al lui Mackay, cu care managerul scoțian lucrase încă din 2008, atunci când antrena la Watford.
Cine a venit în locul său? Alișer Apsaliamov! Un tânăr kazah de 23 de ani, a cărui singură calitate este că era bun prieten în facultate cu unul dintre fiii lui Tan. Deși are o avere impresionantă, Apsaliamov lucrase până atunci doar ca muncitor pe stadionul lui Cardiff, acolo unde vopsise zidurile și rupsese câteva afișe publicitare. „E incredibil, nu pot lucra în aceste condiții”, ar fi spus atunci Mackay, o primă ieșire care i-a atras antipatia lui Tan.


Fanii lui Cardiff țin la identitatea clubului și nu acceptă schimbarea de brand inițiată de Tan

Velikonja, mărul discordiei

A doua ceartă violentă dintre cei doi s-a petrecut în urmă cu câteva săptămâni, la începutul lui decembrie. Într-o conferință de presă ce a urmat unui meci din Premier League, Mackay ar fi cerut întăriri în iarnă pentru a o scăpa pe Cardiff de la retrogradare. O cerere frecventă în fotbal, acolo unde managerii sper să-și îmbuneze patronii prin declarații publice. Tan a parat însă elegant, aducându-i aminte managerului că a primit 30 de milioane de euro pentru transferuri în vară, iar recordul clubului a fost doborât de două ori: pentru fundașul Steven Caulker de la Tottenham și pentru mijlocașul chilian Gary Medel de la Sevilla.
Însă ce l-a îndemnat pe Mackay să preseze? Scoțianul a simțit că poate face asta, mai ales că în vară la echipă veniseră jucători peste capul său. Un exemplu este cel al lui Etien Velikonja, un sloven de 24 de ani, care fusese transferat de Tan în 2012 de la Maribor pentru 2 milioane de euro. De atunci, Velikonja a prins doar 73 de minute, fiind folosit în doar patru meciuri de Mackay. Presa engleză a scris că implicat în transfer a fost Jorge Mendes, agentul lui Jose Mourinho și Cristiano Ronaldo, care ar fi îndeplinit dublul rol de impresar al jucătorului și reprezentant al lui Cardiff.


Malky Mackay (prim-plan) este una dintre revelațiile sezonului în ceea ce privește managerii în Premier League

„Ori te dau afară, ori pleci singur!”

De aici și până la un război în toată regula nu a fost decât un pas. Deși Cardiff joacă azi (ora 14:45, Eurosport) pe terenul lui Liverpool, nimeni nu știe dacă Mackay va conduce sau nu echipa în teren. Scoțianul a fost confirmat pe banca galezilor, însă Tan i-a transmis, printr-o scrisoare, că are de ales între două alternative: fie își dă demisia, fie va fi dat afară. Cert e doar că șefii clubului încearcă să îl convingă pe patronul malaezian să își păstreze managerul, mai ales că Mackay nu a avut un început foarte slab de sezon, Cardiff strângând 17 puncte în primele 16 partide.

54 de victorii în 123 de meciuri are Mackay la Cardiff, un procentaj de 43,90%

Publicat: 21 12. 2013, 11:54
Actualizat: 21 12. 2013, 11:55