Cârtița. Un oficial al FIFA a devenit informator pentru FBI. Ce li se pregătește șefilor forului condus de Sepp Blatter

Sub amenințarea unei pedepse cu închisoarea pentru evaziune fiscală și șantaj, Chuck Blazer, fostul secretar general al CONCACAF și membru al Comitetului Executiv FIFA, a acceptat să devină informator pentru FBI. Potrivit cotidianului New York Daily News, ofițerii federali americani anchetează fapte de corupție ale membrilor FIFA, o adevărată bombă fiind pe cale să explodeze asupra forului condus de Sepp Blatter.

  • Americanul Blazer (69 de ani) a câștigat 21 de milioane de dolari de pe urma CONCACAF doar în perioada 1990-1998, însă e văzut de unii specialiști drept unul dintre reformatorii fotbalului din Statele Unite

Un cutremur de proporții e pe cale să zguduie FIFA, forul despre care presa mondială a scris în ultimii patru ani că se face vinovat de fapte de corupție, în ceea ce privește acordarea dreptului de a organiza Cupele Mondiale din 2018 și 2022 Rusiei, respectiv Qatarului. Acuzațiile au fost investigate, însă, deocamdată, nimic nu a ieșit la suprafață. Se pare, însă, că FBI-ul a intrat în joc și încearcă să construiască un dosar prin care să demaște activitățile ilegale din spatele forului care conduce fotbalul mondial cu mână de fier. O spune cotidianul New York Daily News, care dezvăluie informații incredibile din spatele unui dosar care durează de mai bine de doi ani. Potrivit sursei citate, ofițerii federali americani au reușit să îl transforme pe Chuck Blazer, fost membru în Comitetul Executiv FIFA și fost secretar general al CONCACAF (forul care conduce fotbalul din America Centrală și de Nord) în informator.


Cu un aspect neîngrijit și suferind de obezitate morbidă, Blazer și-a făcut toate poftele cât a condus CONCACAF

„Domnul 10%”

Cine e, însă, Blazer? Povestește site-ul american Buzzfeed: „În 1989, Chuck Blazer nu avea niciun venit, tocmai își pierduse slujba și avea probleme cu datoriile. Dar avea o calitate excelentă, aceea de agent de vânzări. A intuit că fotbalul, un sport care nu reușea să atragă publicitate și în care echipa națională a Statelor Unite nu se mai calificase la o Cupă Mondială de 40 de ani, are viitor. În 25 de ani, Blazer a transformat fotbalul din America într-un sport foarte popular, a organizat Gold Cup, Cupa Confederațiilor sau CM al cluburilor. Însă cu un preț: A câștigat 21 de milioane de dolari, mare parte din sumă fiind virată în conturi off-shore, locuia cu chirie într-un apartament în Trump Towers în New York, la etajul 60, pe care plătea 18.000 de dolari și avea o casă de vacanță în Bahamas”.

7 milioane de dolari trebuie să plătească Federația Nord-Americană de fotbal către Blazer pentru organizarea Gold Cup, între 2009 și 2021

Practic, un portret care s-ar putea aplica fiecărui conducător de Federație de fotbal din lume în acest moment. Însă Blazer avea ceva special. Explică tot Buzzfeed: „Averea și influența lui Blazer pot fi explicate printr-un contract semnat cu CONCACAF, al cărui secretar general era. Potrivit poziției sale unilaterale, Blazer și-a acordat 10% din fiecare cent pe care Federația nord-americană îl câștiga. De aici și porecla Mister Ten Percent (n.r. – Domnul 10%) sub care el era cunoscut. Asta l-a făcut să lucreze ca un nebun pentru a crește fotbalul din această zonă. Evident, o sumă mai mare pentru CONCACAF însemna și un profit mai mare pentru Blazer”. Inteligent, cu un simț practic și de business bine dezvoltat, Blazer și-a dat seama că forul nord-american e constituit din 41 de Federații, însă multe dintre acestea sunt ale unor state minuscule, fără prea mari pretenții. Dar au un singur avantaj: votul lor e la fel de puternic precum cel al Mexicului sau al Statelor Unite. Imediat, Blazer a simțit că poate face o coaliție care să joace după cum vrea el, evident, cu promisiuni ușor de îndeplinit. Aici a legat și o bună prietenie cu Jack Warner, omul care a condus CONCACAF între 1990 și 2011, timp în care a ocupat și poziția de vicepreședinte al FIFA.

Doar că prietenia cu Warner a fost cea care l-a tras în jos pe Blazer. Primele acuzații de corupție împotriva lui Warner au apărut la Cupa Mondială din 2002, din Japonia și Coreea de Sud, când mass-media engleză a scris că Warner a făcut un profit de 350.000 de dolari din vânzarea unor bilete la Cupa Mondială din 2002 după o schemă simplă: cum Warner avea acces la bilete pentru turneul final, acesta le-a achiziționat la preț mic, revânzându-le prin compania sa de turism, Simpaul, care realiza pachete de turism. Warner nu s-a învățat minte, iar un audit al firmei Ernst&Young a arătat că la Mondialul din 2006, Warner a făcut aceeași schemă și a realizat un profit de 1 milion de dolari! Nici atunci Warner nu a fost pedepsit, însă în 2011, când a complotat alături de Mohamed bin Hammam pentru candidatura celui din urmă la președinția FIFA. Dovedit că a luat mită de la oficialul asiatic, Warner a fost suspendat din Comitetul de Etică al FIFA.


Petrecerile de Halloween la care lua parte Blazer erau considerate drept unele cele mai spectaculoase din New York

„Mânca și bea ce vrea, când dorea”

De aici a pornit și cearta cu Blazer. Temându-se că ar putea fi investigat alături de Warner, fostul secretar general al CONCACAF l-a trădat pe fostul său prieten. Care nu a rămas dator și a transmis către FBI un simplu pont, prin care îi invita pe federali să arunce un ochi peste conturile și tranzacțiile pe care le făcuse Blazer în ultimii 20 de ani. „Investigatorilor nu le-a fost greu să găsească taxe neplătite timp de ani întregi, motiv pentru care l-au adus pe Warner la declarații”, scrie New York Daily News. Mai mult, s-a dovedit că doar între 1990 și 1998, Blazer a câștigat 21 de milioane de dolari lucrând la CONCACAF, în timp ce cardul său de credit a înregistrat cumpărături de 29 de milioane de dolari între 2006 și 2013. „Mânca și bea ce vrea, când dorea”, spune o sursă despre Blazer, care cântărea 205 kilograme înainte să fie diagnosticat cu cancer la colon.

Pentru a scăpa de o pedeapsă cu închisoarea, fostul oficial al CONCACAF, ajuns acum la 69 de ani, a acceptat să devină informator al FBI într-un dosar care ancheta corupția din FIFA. Concret, în timpul Jocurilor Olimpice de la Londra, de acum doi ani, Blazer a discutat cu Alexei Sorokin, șeful candidaturii ruse pentru CM 2018, Anton Baranov, Comitetului de Organizare al CM 2018 din Rusia, sau Vitali Logvin, președintele Federației Internaționale de Scrimă. Discuțiile au fost înregistrate cu un microfon minuscul, atașat la brelocul lui Blazer, pe care fostul șef al CONCACAF îl plasa, strategic, pe masă înainte de startul fiecărei întâlniri.

6.000 de dolari plătea pe lună Blazer pentru un apartament în care își ținea pisicile

Însă calitatea de informator nu se rezuma doar la aceste discuții particulare. Potrivit sursei citate, Blazer a oferit FBI o listă de 44 de nume aflate în conducerea FIFA, suspecte de corupție, printre care și președintele Sepp Blatter, care va candida pentru un nou mandat în 2015. Mai mult, fostul oficial al Federației din America Centrală și de Nord a oferit informații despre toate numele mari aflate în scandaluri de corupție în acest moment, surse din FBI susținând că aceste informații au fost „extrem de prețioase”. Deocamdată, din cauza faptului că investigația FBI este încă în curs, New York Daily Post nu a putut oferi mai multe informații. Însă e interesant de văzut dacă Blazer va ajuta, în sfârșit, fotbalul mondial. După aproape 25 de ani în care a muls cât a putut vaca numită CONCACAF, fostul membru în Comitetul Executiv FIFA are șansa să șteargă, cumva, relele făcute. Măcar 10% din ele…

Publicat: 05 11. 2014, 08:50
Actualizat: 07 11. 2014, 19:38