Câți bani aduc românii în conturile Premier League. Campionatul Angliei stabilește noi recorduri în materie de venituri
Premier League se așteaptă să primească încă 3 miliarde de lire sterline pentru drepturile de difuzare în alte țări, în perioada 2016-2019. Această sumă se adaugă la cele 5,1 miliarde de lire sterline plătite deja de Sky Sports și BT Sport pentru transmiterea meciurilor în Marea Britanie. În ultimii trei ani, România a plătit 8,6 milioane de lire sterline pentru drepturile TV din Premier League.
Premier League continuă să fie cel mai atractiv campionat din lume, în ciuda performanțelor slabe din cupele europene. Campionatul Angliei a atins cifre incredibile, atât pentru difuzarea meciurilor pe teritoriul Marii Britanii, cât și în afara granițelor. Dacă pentru perioada 1992-1997 drepturile TV pentru alte țări s-au vândut pentru un total de 38 de milioane de lire sterline, acum această sumă probabil că va depăși 3 miliarde de lire.
Actualele contracte pentru transmiterea meciurilor în afara Regatului Unit expiră la finalul sezonului 2015-2016, iar oficialii Premier League se așteaptă chiar la dublarea sumelor pentru unele zone. Deja au fost semnate noile contracte pentru perioada 2016-2019 în Statele Unite, Brazilia, Hong Kong și în Nordul Europei, pentru sume aproape de două sau chiar de trei ori mai mari, se arată într-o analiză făcută de Daily Mail.
Dacă pentru perioada 2013-2016 NBC a plătit pentru transmiterea meciurilor în SUA aproximativ 55 de milioane de lire sterline, acum, în intervalul 2016-2019 suma a crescut la 110 milioane de lire sterline. Norvegia, Suedia, Danemarca au plătit împreună pentru noul contract 110 milioane de lire, față de cele 52,9 milioane de lire achitate în perioada 2013-2016. Cea mai spectaculoasă creștere este în Brazilia. De la 9,9 milioane de lire plătite pentru 2013-2016, acum s-a ajuns la 32,8 milioane de lire, adică o creștere de 231%.
În total, pentru noile înțelegeri, oficialii Premier League se așteaptă să încaseze în jur de 3 miliarde de lire sterline, la care se adaugă cele 5,1 miliarde de lire achitate de Sky Sports și BT Sports pentru transmiterea meciurile pe teritoriul Marii Britanii. S-ar ajunge astfel la un total de 8,1 miliarde de lire sterline pentru trei ani, adică în jur de 11 miliarde de lire. Premier League încasează pentru licențele TV vândute în celelalte țări mai mult decât primesc Spain, Italia, Germania și Franța la un loc.
Campioni la încasări, codași la rezultate în Europa
De departe, Premier League este cel mai bogat campionat din lume. Bugetele cluburilor sunt alimentate cu sute de milioane de euro. Spre exemplu, o echipă promovată în Premier League primește în jur de 140 de milioane de euro numai din drepturi TV. Așteptarea logică este ca echipele din Premier League să domine Europa. Însă realitatea este cu totul alta. În ultimii 10 ani, doar Manchester United (2007-2008) și Chelsea (2011-2012) au reușit să ridice trofeul Ligii Campionilor deasupra capului.
În ultimele sezoane, cluburile din Premier League au suferit eșec după eșec și în prezent există un risc foarte mare ca Anglia să pice pe locul patru în clasamentul coeficienților, care ar duce la pierderea unui loc în Liga Campionilor. Cauzele sunt multiple, dar una dintre ele este atitudinea pe care o au englezii față de Europa League, competiție pe care o consideră de mâna a doua.
Cele mai multe cluburi din Anglia care ajung în Europa League tratează cu indiferență această competiție, deoarece prioritar este campionatul, de unde primesc sume uriașe. Însă asta a dus în timp la degradarea coeficientului de țară, mai ales că nici cluburile din Liga Campionilor n-au strălucit.
Românii au contribuit cu 8,6 milioane de lire în ultimii trei ani
Meciurile din Premier League sunt transmise în România pe Eurosport și Dolce Sport. Cele două televiziuni au plătit pentru pachetul din ultimii trei ani 8,6 milioane de lire sterline, adică 2,9 milioane de lire pe sezon. Țara noastră a plătit mai scump decât televiziuni din țări mai dezvoltate, precul Cehia sau Portugalia. Oarecum surprinzător, cel mai mare „contribuabil” la bugetul Premier League din perioada 2013-2016 a fost Thailanda, cu 204,8 milioane de lire sterline. Pe doi se află Singapore și podiumul este completat de Statele Unite.
Înțelegerea televiziunilor din România expiră la finalul acestui sezon și încă nu sunt semnale despre cine va transmite Premier League începând din sezonul viitor.