Ce ar însemna independența Cataluniei pentru fotbal, cum ar arăta Spania fără jucătorii din provincie și cu cine s-ar lupta pentru titlu Barcelona în campionatul separatiștilor

Încercările naționaliștilor din Catalunia de a obține independența provinciei față de Spania sunt nu doar o ambiție pe care nici măcar conaționalii s-a dovedit că n-o împărtășesc (doar 40% dintre alegători au participat la ultima consultare pe această temă), dar  și o idee falimentară economic și sportiv. Eventuala desprindere a Cataluniei ar însemna un dezastru pentru FC Barcelona și Espanyol, echipe care s-ar bate între ele într-un campionat liliputan alături de anonime precum Hospitalet și Girona. În lipsa competiției de anvergură din Spania, pentru colosul FC Barcelona, colapsul ar fi total și financiar. ProSport vă prezintă, în cele ce urmează, un exercițiu: cum ar arăta Catalunia în fotbal, dacă această țară, după modelul Kosovo, ar fi recunoscută pe plan internațional.

Pe 9 noiembrie, puțin peste 2 milioane dintre cei 5,4 milioane de catalani cu drept la vot au ieșit la urne pentru a se pronunța cu privire la dorința separării de Spania. Guvernul de la Madrid a declarat referendumul pentru independența Cataluniei neconstituțional. În final, prezența la vot a fost de 41,6%, iar dintre cei care au participat, peste 80% au votat „Da”. Printre cei care și-au exprimat punctul de vedere a fost și Pep Guardiola, acum antrenor la Bayern și ipotetic selecționer al unei naționale a Cataluniei desprinsă de Spania.


Fostul internațional spaniol Pep Guardiola a fost prezent la referendumul pentru independența Cataluniei. FOTO: AFP

Datele arată că, în sport, Catalunia ar însemna ceva chiar și la nivel mondial. Un exemplu: numărul de medalii pe care Spania le-a obținut la Jocurile Olimpice din 2012. Din totalul de 17 medalii câștigate de iberici la evenimentul din Londra, 5 au fost obținute de sportivi catalani. De asemenea, și proaspătul campion mondial în Moto GP, Marc Marquez, ar dispărea din „palmaresul” Spaniei, tânărul pilot fiind născut în Cereva, o localitate din Catalunia.

Fotbalul din Spania fără Catalunia

„Sportul rege” ar fi un alt aspect la care atât Spania, cât și Catalunia ar suferi în cazul separării provinciei. Dacă regiunea ar deveni membru FIFA și UEFA independent de Spania, această schimbare ar presupune formarea unui nou campionat. Barcelona, una dintre cele mai importante echipe ale Spaniei ar fi, cel puțin teoretic, nevoită să evolueze într-o competiție separată de La Liga. Privind echipele care ar alcătui campionatul nou-înființat, se poate înțelege că ar fi un fiasco.

Cum ar arăta un eventual campionat al Cataluniei compus din 10 cluburi – număr probabil, ținând cont de competițiile unor țări cu populație aproximativ egală cu a provinciei:

        Clubul – Eșalonul în care activează acum în Spania

  • Barcelona – Primera Division
  • Espanyol – Primera Division
  • Sabadell – Segunda Division
  • Girona – Segunda Division
  • Gimnastic de Tarragona – Segunda Division B
  • Hospitalet – Segunda Division B
  • Sant Andreu – Segunda Division B
  • Badalona – Segunda Division B
  • Reus – Segunda Division B
  • Lleida Esportiu – Segunda Division B

Desigur, fanii fotbalului, și ai Barcelonei îndeosebi, și-ar dori să vadă formația de pe Camp Nou în continuare în La Liga, într-un mod similar celui în care AS Monaco joacă în Ligue 1, sau cluburile galeze Cardiff și Swansea joacă în Anglia. Dar orgoliul și vehemența cu care acționează separatiștii lasă puține speranțe. În plus, ar fi bizar ca echipa-fanion a noii țări să ceară menținerea într-un campionat din care tocmai s-a zbătut să iasă. Dincolo de orgolii, toate celelalte fațete a problemei indică un dezastru pentru Barcelona. Fără adversari, fără meciuri tari, fără concurență, fără sumele imense din publicitate și drepturi TV, Barca ar deveni un pește uriaș într-un lighean și n-ar avea cum să evite cufundarea în anonimat, așa cum Celtic Glasgow n-a reușit să țină pasul cu restul Europei jucând într-un campionat slab.

Echipe naționale

La acest capitol, pe termen scurt, Spania pare să aibă mai mult de pierdut. Guardiola, Xavi, Puyol, Luis Garcia și Capdevilla sunt doar câteva nume cunoscute care au făcut parte din selecționata de fotbal a Spaniei, deși aceștia ar fi fost eligibili să evolueze pentru Catalunia în cazul în care aceasta ar fi fost independentă. În momentul de față, catalanii Cesc Fabregas, Gerard Pique și Sergio Busquets sunt jucătorii cheie din primul „11” al naționalei Spaniei.

Pe termen mediu și lung, însă, absența unei competiții interne de top ar avea toate șansele să afecteze valoarea jucătorilor din provincie. Spania, deși slăbită, ar rămâne un campionat puternic, în care gigantul Real Madrid, văduvit de lupta cu eterna rivală Barca, ar avea totuși adversari puternici precum Atletico Madrid, Valencia și Sevilla. Primera Division ar atrage în continuare sume uriașe, interes deosebit, jucători de mare valoare și ar propune mai departe campioane ale Europei. Prin contrast, Catalunia probabil că nu și-ar mai permite să țină jucătorii de mare valoare acasă, iar Barcelona ar ieși din prim-planul fotbalului mondial.
Iată cum ar arăta acum, în cazul unei secesiuni a Cataluniei de Spania, naționala acestei provincii – echipă care, desigur, ar trebui să fie antrenată de Guardiola.

Un prim „11” ideal pentru naționala Cataluniei (stânga) și Spaniei (dreapta) în cazul în care separarea ar avea loc

Publicat: 11 11. 2014, 22:03
Actualizat: 12 11. 2014, 16:27