Pentru Bayern München se anunță vremuri înfloritoare! Managerul general al bavarezilor, Uli Hoeness (59 de ani), a anunțat că echipa de pe Allianz Arena negociază intens o colaborare cu Gazprom, sponsor la o altă echipă din Bundesliga, Schalke 04. Federația și-a dat acordul pentru această colaborare, iar între șefii celor două cluburi nu vor exista disensiuni. „Sunt prieten cu Clemens Tonnies, președintele lui Schalke”, a dat asigurări Hoeness.
În urmă cu o lună, din presa rusă transpirau primele informații conform cărora Bayern München ar urma să semneze un contract de sponsorizare cu gigantul Gazprom, cel mai mare producător de gaze naturale din lume. Vestea i-a pus într-o situație delicată pe membrii Federației de la Frankfurt, dar președintele Theo Zwanziger a anunțat deja că regulamentul le permite bavarezilor să semneze acest angajament: „Infuziile de capital fac bine cluburilor din Germania și nu putem pune la îndoială moralitatea șefilor de la Bayern sau de la Schalke. Faptul că vor împărți același sponsor nu reprezintă un pericol pentru competiție”. AU NEGOCIAT CU GAZPROM DE CRĂ‚CIUN
Uli Hoeness, omul desemnat de Bayern să poarte negocierile cu consorțiul rus, a dat asigurări că bavarezii nu vor să îi pună în umbră pe rivalii de la Schalke, care în 2007 au semnat un contract de colaborare cu Gazprom pe 10 ani. „Dacă vom coopera cu Gazprom, ar începe o unitate între cluburi, nicidecum o înlocuire! I-am garantat asta prietenului meu Clemens Tonnies, președintele lui Schalke. Putem conviețui cu același sponsor fără niciun fel de probleme”, susține managerul liderului din Bundesliga. Alături de Karl-Heinz Rummenige, acesta a avut de Crăciun o întrevedere cu Aleksei Miller, director executiv și vicepreședinte al Gazprom. În acest moment, Bayern este sponsorizată de compania de telefonie mobilă Deutsche Telekom și așteaptă vremuri profitabile la München. Optimismul bavarezilor vizavi de viitorul financiar al echipei este explicat de Uli Hoeness: „Va mai dura cam șase sau șapte ani până vom plăti datoria pentru construcția stadionului (n.r. – 340 de milioane de euro). Din acel moment vom deveni cel mai bogat club din lume! Poate că Manchester City va avea mijloace financiare mai bune, dar asta va fi doar datorită proprietarului. Bayern este independentă economic și se autofinanțează. Este cel mai sănătos club sportiv din lume!”.
RELAȚII POLITICE STRÂNSE ÎNTRE NEMȚI ȘI RUȘI
Germania pare tot mai interesată de gazale naturale rusești după ce Berlinul a decis să renunțe treptat la energia nucleară. Astfel, recent a intrat în fucțiune gazoductul rusesc Nord Stream, care transportă gaze naturale din Rusia, prin nordul Europei, în Germania. La ceremonia de inaugurare a proiectului dezvoltat de Gazprom au participat personalități de primă mână a scenei politice mondiale, precum cancelarul german Angela Merkel sau președintele rus Dmitri Medvedev.
„Echipele Gazprom” au succes!
Dacă producătorul de gaze se va implica în activitatea lui Bayern München, clubul bavarez ar deveni cel de-al cincilea din Europa sponsorizat de Gazprom! Cu excepția anonimei Volgar Astrakhan (divizia a doua din Rusia) și a Stelei Roșii Belgrad, care este eclipsată de Partizan în Serbia, celelalte două echipe care primesc bani de la Gazprom au înregistrat rezultate semnificative în ultimele sezoane: Schalke 04 – până în 2017 va primi 25 de milioane de euro anual de la Gazprom. Datorită investitorilor ruși, cei de la Schalke și-au permis să plătească vedete precum Raul Gonzales sau Klaas-Jan Huntelaar, care au dus echipa „minerilor” până în semifinalele Ligii Campionilor în sezonul trecut. Schalke a început anul 2012 pe locul 3 în campionat și este calificată în primăvara Europa League. Zenit St. Petersburg – sub conducerea Gazprom, Zenit s-a încununat campioană a Rusiei de două ori în ultimii patru ani, devenind o prezență constantă și totodată consistentă în grupele Ligii Campionilor. Apogeul formației din St. Petersburg: câștigarea Cupei UEFA în 2009, după finala cu Glasgow Rangers (2-0).
Europa, dependentă de Gazprom!
Gazprom este cea mai mare companie producătoare de gaze naturale din lume și se află sub controlul statului rus. În noiembrie 2007, capitalizarea companiei a ajuns la 236 miliarde de euro, transformând-o în a treia putere financiară din lume (după ExxonMobil și General Electric), dar prima din Europa. Gazprom, care are 158.200 de kilometri de conducte (!), controlează circa 17% din rezervele mondiale cunoscute de gaze naturale și totodată deține monopolul extracției și producției rusești.
Compania este condusă de un Consiliu Director format din nouă acționari ai firmei, care au însă o pondere foarte mică. Cele mai multe acțiuni erau deținute până la 1 ianuarie de Alexander Ananenkov (foto, în stânga), cunoscut afacerist rus, demis de Vladimir Putin de Anul Nou. El deținea 0,007% din firmă. Gazprom are 221.300 de angajați, iar activitățile companiei au generat 10% din produsul intern brut al țării în 2008!
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER