Cele 50 de „inovații” care au distrus fotbalul (I)

Multă lume afirmă că fotbalul nu mai este ceea ce a fost cândva. Și mai mulți spun că ar fi valabil pentru toate sporturile. Mai toți declară, de exemplu, că iubeau mai mult locomotivele cu abur decât trenurile de mare viteză de astăzi.

Există, deci, și o doză de nostalgie după o perioadă iremediabil pierdută. Dar, doza de adevăr nu poate fi negată, iar britanicii de la "Times" au prezentat publicului nu mai puțin de 50 de motive principale pentru care, într-adevăr, fotbalul a involuat. O să o luăm în ordine inversă, nu vrem să vă lipsim de plăcerea de a crede că este vorba de un clasament în sensul real al cuvântului. De fapt, nu este așa.

Pur și simplu sunt prezentate într-o ordinea aleatorie. Oricum, pentru farmecul limbii engleze, anumite pasaje le vom traduce, dar vom prezenta și versiunea originală din limba lui Shakespeare. În afară de asta, mai este vorba și despre inegalabilul umor negru în stil british și pe care vă invităm să-l descoperiți singuri. Astăzi, primele 10 motive.

50. Suprafața care delimitează spațiul din fața băncilor tehnice și pe care antrenorii nu au voie să-l depășească.
Adică, vă puteți imagina că un antrenor genial ca Bob Paisley trebuia ținut în cușca aceea desenată ca în celebrul film "Dogville"? Cu el pe bancă, "The Reds" au câștigat de trei ori Cupa Campionilor și de șase ori campionatul. Avea Alf Ramsey nevoie să i se deseneze cu creta pe unde să calce pentru a-i învăța pe băieți cum să câștige singurul titlu mondial al Angliei, cel din 1966? Ce-i atât de "tehnic" în câteva firicele de gazon și niște linii trase cu varul? Mai bine spuneți-le oamenilor acelora… "Stați naibii pe bancă și tăceți din gură!" (Sit down and shut up!)

49. Fast food

Te duci până la toaletă, dar pe drum ești agățat de niște mirosuri îmbietoare… Mergi după miros și ajungi la un fel de breakfast unde vei servi o mizerie de 18,99 de lire sterline (niciodată 19, ci 18,99), după care, mulțumit, vei reveni în tribune.

48. Perioadele de transferuri

Îți poți imagina cum ar fi să nu ai dreptul la shopping decât de două ori pe an? O dată în ianuarie, a doua în timpul verii. Ar trebui să-ți încarci frigiderul cu cutii de bere și cămara cu suluri de hârtie igienică.

47. Numerele de pe tricouri

Vă aduceți aminte că fotbalistul vedetă purta numărul 10, iar portarii numărul 1? Datorită unui tip isteț care era fanul fotbalului american, fotbaliștii de astăzi pot avea numerele pe care le vor. De exemplu, Bowyer are numărul 33, Ronaldinho, 80, iar Gallas poartă numărul 10. Cooooooool, nu-i așa?

46. Amintiri din copilărie

Vine un moment în viața unui fotbalist când acesta se hotărăște să scrie o carte sau, în fine, când un altul decide pentru el acest lucru. Evident, cartea trebuie să fie povestea vieții sale… Urmează apoi niște interviuri cu un ziarist imaginar și uite-așa apare pe piață o mizerie de 200 de pagini care nu interesează pe nimeni și în care nici nu ai avea ce să citești. De exemplu, Wayne Rooney a scris două asemenea chestii. Adica, cu o carte în plus față de tot ceea ce citise în viața lui până atunci. (That’s one more than he’s read).

45. Craig Bellamy

Da, da, just him! Gură mare, salivă multă, a jucat pentru 842 de cluburi, este plin de tatuaje și câștigă 90.000 de lire sterline pe săptămână. Cum să nu te scârbești?

44. Cifre de transfer măsluite

Eu muncesc din greu, așa că atunci când întreb unde s-au dus banii pe care eu i-am plătit pe biletul de intrare, vreau să mi se răspundă. Știu, ei vor spune că s-au dus pe nu știu ce jucător… OK, vreau să știu exact a câta parte din acel jucător este contribuția mea. Am dreptul să știu asta! Nu să mi se spuna că acel fotbalist reprezintă o investiție sau alte gogoși. Vreau să știu prețul exact. (I just want a number).

43. Datele statistice

Obsesia americană pentru cifre invadează, ușor-ușor, fotbalul european. Chiar te interesează câte pase a primit Rooney în acest sezon? Sau de câte ori a pasat Gerrard pentru un coechipier? Sau câte tacklinguri a reușit Gareth Barry? Nu cred… Singura dată statistică importantă și care intereseată pe toți este scorul. (There’s only one stat that matters. The score).

42. De comun acord

Trei expresii idiomatice fără sens în limba engleză atunci când este vorba despre fotbal. Celelalte două sunt "managerul a demisionat" sau "a fost demis". Da’ spuneti-ne adevărul!!! (Mutual consent, the manager resigned or he was sacked.)

41. Meciuri anulate

Ai descoperit sau simțit ceva alb căzând din cer azi-dimineață? Era cumva puțin ud pe jos? Dacă răspunsul este "Yes" la aceste două întrebări, atunci, da, sunt șanse să te duci de pomană până la stadion. Nu e vina arbitrului, nici a federației, nici măcar a tipului care îngrijește gazonul. Pur și simplu nu a fost să fie pentru că așa era scris! (Some things just weren’t meant to be).

 


articol de Octavian METONI

Publicat: 29 01. 2009, 17:26
Actualizat: 30 01. 2009, 17:42