Cele 50 de „inovații” care au distrus fotbalul (ultima parte)

Multă lume afirmă că fotbalul nu mai este ceea ce a fost cândva. Și mai mulți spun că ar fi valabil pentru toate sporturile. Mai toți declară, de exemplu, că iubeau mai mult locomotivele cu abur decât trenurile de mare viteză de astăzi.

Există, deci, și o doză de nostalgie după o perioadă iremediabil pierdută. Dar, doza de adevăr nu poate fi negată, iar britanicii de la "Times" au prezentat publicului nu mai puțin de 50 de motive principale pentru care, într-adevăr, fotbalul a involuat. O să o luăm în ordine inversă, nu vrem să vă lipsim de plăcerea de a crede că este vorba de un clasament în sensul real al cuvântului. De fapt, nu este așa. Pur și simplu sunt prezentate într-o ordinea aleatorie. Oricum, pentru farmecul limbii engleze, anumite pasaje le vom traduce, dar vom prezenta și versiunea originală din limba lui Shakespeare. În afară de asta, mai este vorba și despre inegalabilul umor negru în stil british și pe care vă invităm să-l descoperiți singuri. Acum, ultimele 10 motive, considerate a fi și cele mai grave, restul le găsiți în materialele atașate prezentului articol.

10. Melodiile ritmate care celebrează golurile

Acultați cu mare atenție. (Nu vom traduce textul, ci îl vom reda cu copy-paste; prin adaptare i s-ar pierde farmecul). Deci,  We. Don’t. Want. To. Hear. I. Feel. Good. Chelsea. Dagger. Or. Song. Two. Every. Time. Someone. Scores. A. Goal. Got. That?

PS. Cam ca melodia "Maria" a lui Scooter, ale cărei acorduri răsunau, atât de dulce, în urechile celor de pe Ghencea.

9. Cupa Ligii

Vă aduceți aminte când anume un lăptar a ridicat cupa deasupra capului? Sau ultima oară când un poștaș a marcat pe Wembley? Nu-i nimic interesant într-o competiție care se termină de fiecare dată cu un tip care câștigă minimum 100.000 de lire sterline săptămânal ridicând un trofeu de care puțin îi pasă, de fapt.

8. Sprijin moral

Pe vremuri, pentru a-i susține pe băieți aveai nevoie de un fular și de o goarnă, acum trebuie să fii un mare doctor în economie, să ai cel puțin un MBA și să ai articole publicate în Financial Times.

7. Stadionul Wembley

Vechea arenă avea de toate. Jucătorii visau să joace acolo măcar o dată în viață, la fel spectatorii sperau să intre acolo pentru a-și susține favoriții. Asta, în ciuda faptului că toaletele miroseau într-un fel anume… A trebuit să vină unu’ cu mintea creață și să susțină că ar fi o idee bună să fie demolat cel mai faimos stadion din lume și să fie înlocuit cu o chestie de un miliard de euro cu o arhitectură inutilă și de prost gust. Cel mai frumos stadion din lume? Păi, dacă mă gândesc la noul Emirates, nici măcar nu e cel mai frumos din nordul Londrei.

6. Telefoanele în direct

"Următorul care ne-a telefonat este Gary din Guildford. Care-i treaba, Gary?"

"Ei bine, Alan… Cred că ar cam fi cazul ca Rafa să fie dat afară. Cum să-l ții pe Torres pe bancă atunci când îți arde buza după trei puncte? Ce să vă mai spun despre arbitru… Clar cel mai slab arbitraj pe care l-am văzut vreodată"

"Dar ai fost la meci, Gary?"

"Nu!"

5. Rotația jucătorilor

Îți iei un bilet de 50 de lire, mai cheltuiești 10 pe un țap de bere și un hotdog, după care te pui și urmărești o gașcă de puști de care n-a auzit nimeni. Mulțumiri, Arsene. Și ție, Rafa. Ah, era să te uit, Alex! Ce cool din partea voastră că VĂ‚ PASĂ‚!

4. Ideea de stadion nou

Cum se face că intrăm lejer, ieșim imediat, dar stăm inghesuiți ca sardelele și primim în nas mirosuri de crenvurști? Care se vând chiar un pic mai încolo, desigur.

3. Champions League

Ce s-a schimbat de când s-a propus noul stil de competiție? Totul. Înainte, dacă ai fi câștigat Cupa, însemna că erai cel mai bun din Europa. Acum, dacă ridici deasupra capului Champions League, înseamnă că îi datorezi, cuiva anume, suma de un miliard de euro.

2. Premier League

Cam ca la punctul 3. Ce s-a schimbat de când Premier League a luat locul Football League. Totul, desigur. Înainte, dacă luai titlul, erai cel mai bun din Anglia. Acum, dacă termini primul în Premier League, datorezi, tot cuiva anume, suma de 700 de milioane de euro.

1. Televiziunea în general

Monstrul care a înghițit fotbalul.

 

articol de Octavian METONI

Publicat: 02 02. 2009, 14:58
Actualizat: 06 02. 2009, 12:53