Pentru fotbalul internațional, 2010 a fost un an care a stat sub semnul primului Mondial disputat pe Continentul Negru și care a mai adus o premieră: primul trofeu pentru Spania. Au strălucit și echipele de club, mai ales Interul lui Mourinho și Barcelona lui Guardiola, și s-au înregistrat recorduri impresionante, atinse de grupări sau personaje mai mult sau mai puțin cunoscute. Cele mai importante cifre au fost compilate de site-ul oficial al FIFA, la final de 2010.
7 ani și 10 luni au trecut de când Mourinho nu a mai pierdut un meci de campionat, ca antrenor, pe teren propriu. Iar seria incredibilă continuă, pentru că „The Special One” n-a fost învins nici pe „Bernabeu” cu Realul, noua sa echipă. În cazul în care nu se întâmplă vreun „miracol”, recordul lui Jose va rămâne în picioare în continuare. Singura dată de care ar trebui să se teamă portughezul este 17 aprilie 2011, când „galacticii” primesc vizita Barcelonei. Ultima oară când Mourinho a pierdut „acasă” a fost în februarie 2002, un 2-3 în fața lui Beira Mar, pe când era la Porto.
1283 de apariții, 400 de goluri și 31 de trofee majore au bifat împreună Raul și Guti cu Real Madrid, două „legende” ale „albilor” care și-au luat adio în vară de la clubul „merengues”. Primul, care a reușit cele mai multe goluri (323) și meciuri (741) din istoria Realului, e coechipier acum cu Deac la Schalke. Al doilea, care a evoluat un sfert de veac la Real, după ce a jucat primul meci la juniorii „galacticilor” în 1985, s-a transferat la Beșiktaș.
99 de puncte din 114 posibile a fost recordul cu care Barcelona a încheiat campionatul trecut, în mai. Echipa lui Guardiola a marcat cel puțin trei goluri în 50 la sută dintre meciuri și a terminat sezonul cu doar 24 de goluri primite, doborând recordul celei mai bune defensive catalane, stabilit în 1973‑1974. Șanse mari ca în anul viitor și acest record să cadă, deoarece Barça a încheiat prima parte a sezonului cu 43 de puncte înainte de Crăciun.
58 de goluri în 54 de meciuri pentru Barça. Cifrele lui Messi din 2010 sunt impresionante. De altfel, micuțul argentinian încheie anul calendaristic cu cele mai multe goluri (42), asisturi (15) și driblinguri (166) din Primera.
6 cluburi au reușit tripla „istorică” titlu-Cupă-trofeu european. Interul lui Chivu, în vară, a fost ultima formație care a izbutit această performanță. Celtic (1967), Ajax (1972), PSV (1988), Manchester United (1999) și FC Barcelona (2009) au fost celelalte grupări care au pus în vistierie un trofeu european în anul în care au reușit „dubla” pe plan intern. Interul a încheiat anul cu cinci trofee, după ce în mandatul Benitez, Chivu&Co au mai cucerit Supercupa Italiei și CM al Cluburilor.
8810 zile ca antrenor al lui Manchester United a atins Sir Alex Ferguson pe 19 decembrie, depășind recordul de 24 de ani deținut anterior de un alt Sir al „diavolilor”, Matt Busby. Scoțianul, care împlinește mâine 69 de ani, a devenit astfel cel mai longeviv antrenor din istoria lui United, cu o carieră în care a strâns, până acum, peste 2.000 de meciuri și 36 de trofee majore.
26 de ani de dominație a echipelor din Istanbul s-au încheiat în mai, când Bursa a devenit, în premieră, campioană a Turciei.
3 jucători (Villa, Iniesta și Puyol) au reușit toate golurile Spaniei la CM din Africa de Sud. Anterior, nicio altă națională n-a ajuns campioană cu mai puțin de patru marcatori și nici cu opt goluri (câte au fost marcate în total de „La Roja” în Africa de Sud).
1 echipă a încheiat CM din Africa de Sud neînvinsă: Noua Zeelandă
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER