„Chile pentru istorie, Argentina pentru Messi”, a prefațat Gazzetta dello Sport finala Copa America de sâmbătă seară (ora 23:00, Digi 1). Chilienii, care joacă acasă, pe Estadio Nacional din capitala Santiago, nu au nicio Copa America repurtată în istorie, doar patru locuri secunde, în timp ce Messi vrea primul trofeu mare cu naționala Argentinei, care l-ar apropia de Maradona în topul popularității în țara natală
Fix 60 de ani au trecut de la unul dintre meciurile „negre” pentru America de Sud. Atunci, Copa America nu avea sistemul actual, ci se juca pe sistemul round-robin, o singură grupă, de șase echipe, fiecare echipă jucând contra fiecăreia. Însă chiar și așa, finala competiției a fost meciul dintre Argentina și Chile, ambele echipe având șapte puncte după primele cinci runde. Argentina a câștigat cu 1-0, dar șase fani chilieni și-au pierdut viața, după ce casele de bilete s-au deschis prea târziu, iar oamenii s-au îmbulzit pentru a intra în stadion. De atunci, Chile a mai pierdut alte trei finale de Copa America, iar în dreptul victoriilor stă un mare zero! Lucrurile s-ar putea schimba, însă, sâmbătă, în finala contra Argentinei, care va avea loc tot pe Estadio Nacional din Santiago.
În 2007, Messi nu a avut nicio șansă în finala contra Braziliei, pierdută de Argentina cu 3-0
„Aș renunța la toate trofeele câștigate până acum pentru a câștiga Copa America”
Însă, evident, misiunea chilienilor va fi una dificilă. Coincidență sau nu, jocul Argentinei a crescut pe măsură ce echipa a înaintat în turneu, iar victoria cu 6-1 contra Paraguayului, din semifinale, a dat dovada calității unei echipe care îl are pe Messi, dar mizează și pe Pastore, Di Maria, Mascherano sau Aguero. Dar și pe ambiția decarului său. Ultimii cinci ani au fost dominați de o întrebare presantă: e Messi mai bun decât Maradona? Fanii Argentinei spuneau clar că El Pibe d’Oro a fost cel mai bun jucător din istoria Albicelestă, poate și pentru că a ridicat Cupa Mondială deasupra capului în 1986. Messi? Niciun trofeu cu naționala, printre multitudinea de titluri și Cupe câștigate cu Barcelona!
6 victorii are Chile în fața Argentinei în 85 de meciuri jucate în istorie. Doar una dintre victorii a venit în meci oficial
Lucrurile s-au schimbat, însă, în ultimii doi ani: argentinianul și-a condus naționala către finala Mondialului de anul trecut, iar în această Copa America a făcut show din postura de număr 10. Atenție, nu de extremă dreapta sau de fals 9, ca la Barcelona! Ci de număr 10, postul pe care selecționerul Tata Martino, fostul antrenor al Barcelonei, și-a dat seama că Messi dă randament maxim. Plus că declarațiile sale sunt clare: „Aș renunța la toate trofeele câștigate până acum pentru a câștiga Copa America. Acest grup merită un succes pentru modul în care luptă.Este ceea ce visez. Câștigarea Copei America ne-ar uni, ne-ar aduce pacea în suflete pentru următoarele preliminarii ale Cupei Mondiale. Nu numai pentru mine și coechipierii mei, ci pentru țara întreagă”.
Deocamdată, recordul de finale câștigate de Messi pentru naționala sa este de 50%. A marcat ambele goluri în ultimul act al Mondialului Under 20, cu Nigeria, în 2005 și a cucerit și medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Beijing, în 2008. Dar n-a putut face nimic în finala Copa America din 2007, contra Braziliei, scor 0-3, și a fost absent și la CM 2014, când Argentina a cedat în finala cu Germania, în prelungiri, după golul lui Gotze.
Messi și Alexis Sanchez sunt jucătorii de la care se așteaptă cel mai mult în acest meci. Cei doi au fost colegi la Barcelona
Revin la trei fundași?
Așadar, Argentina sau Chile? O alegere dificilă, însă multe lucruri comune. Spre exemplu, naționalitatea ambilor antrenori și, mai ales, parcursul lor în carieră. Martino a fost nevoit să scrie istorie în Paraguay pentru a reveni în Argentina, apoi la Barcelona, prin filiera lui Messi. În timp ce Sampaoli, selecționerul naționalei chiliene, a pregătit echipe de amatori înainte să devină discipolul lui El Loco Bielsa și, apoi, să rafineze metodele draconice ale actualului tehnician al lui Olympique Marseille. Spre exemplu, modulul 3-2-2-1-2 sau 3-3-1-3 a devenit un tradițional 4-3-1-2, pentru a putea fructifica abilitățile de playmaker ale lui Jorge Valdivia, una dintre revelațiile naționalei chiliene și, poate, un candidat cert la titlul de MVP al turneului. Gazzetta dello Sport a prefațat excelent finala: „Chile pentru istorie sau Argentina pentru Messi”. Doar că chilienii și-au dat seama că Messi e aproape de neoprit, astfel că vor să revină la modulul cu trei fundași pentru a micșora șansele decarului argentinan de a rupe jocul.
Dar și naționala Albiceleste ar putea să intre în istorie, cu al 15-lea trofeu câștigat, egalând, astfel, Uruguayul. Și, poate mai important, ar rupe seria de 21 de ani fără titlu important câștigat, ultimul venind în 1993, tot la Copa America, într-o finală câștigată cu Mexic, 2-1, grație unei „duble” a lui Batistuta.
Chile – Argentina (ora 23:00, Digi 1)
Chile: Bravo – Medel, Silva, Diaz – Isla, Vidal, Aránguiz – Valdivia – Vargas, Sánchez, Beausejour
Argentina: Romero – Zabaleta, Garay, Otamendi, Rojo – Biglia, Mascherano, Pastore – Di Maria, Messi, Agüero
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER