Problemele suferite de Chelsea în compartimentul ofensiv pe parcursul sezonului precedent au avut un impact major asupra rezultatelor echipei. Fernando Torres, Samuel Eto’o și Demba Ba au fost singurii atacanți pe care londonezii s-au putut baza în cele peste 50 de meciuri disputate în 2013-2014, iar forma slabă a celor trei a dus la ocuparea unui loc trei în campionatul intern și la un parcurs până în semifinalele Ligii Campionilor, rezultate modeste pentru pretențiile clubului de pe Stamford Bridge.
În lipsa soluțiilor, antrenorul Jose Mourinho a recurs de multe ori la utilizarea lui Andre Schurrle (aripă stânga de meserie) în poziția de vârf fals, iar dificultățile pe plan ofensiv s-au văzut și prin prisma faptului că golgheterul echipei, cu 17 reușite, a fost Eden Hazard, mijlocaș ofensiv.
Costa, noul Drogba?
Pe data de 19 iulie 2004, Didier Drogba a devenit jucătorul lui Chelsea pentru o sumă de 24 de milioane de lire plătită formației franceze Marseille. Ivorianul a petrecut 8 ani la clubul londonez, perioadă în care a adunat 341 de prezențe și a înscris 157 de goluri, fiind astfel unul dintre puținii jucători de profil ofensiv ce au reușit să se impună pe Stamford Bridge, după cum au admis chiar fanii echipei. În noiembrie 2012, Drogba a fost votat „Cel mai important jucător din istoria clubului Chelsea”, într-un sondaj efectuat de „Chelsea Magazine” pe un eșantion de 20.000 de suporteri ai londonezilor.
Didier Drogba, celebrând un gol înscris împotriva lui Stoke City în Premier League
La aproximativ 10 ani distanță de la transferul lui Drogba, clubul finanțat de Roman Abramovici a confirmat achiziționarea atacantului Diego Costa de la Atletico Madrid. Conform presei din Marea Britanie, internaționalul spaniol a fost adus la clubul londonez în schimbul sumei de 32 de milioane de lire, acesta fiind considerat omul perfect pentru a înlocui golul lăsat de plecarea lui Drogba în 2012.
Interesant este faptul că există posibilitatea ca cei doi să evolueze în aceeași echipă din sezonul viitor, Jose Mourinho fiind interesat de serviciile fotbalistului cu care a mai colaborat la Chelsea în perioada 2004-2007. Conform publicației „Daily Mail”, antrenorul portughez și-ar dori ca Drogba – care este liber de contract în momentul de față – să ocupe o poziție de jucător-antrenor pe Stamford Bridge.
Chelsea și declinul atacanților
În „era Abramovici”, Chelsea a cheltuit sume astronomice pe serviciile unor atacanți ce și-au dovedit talentul în cele mai importante campionate ale Europei. Doar că, aproape de fiecare dată, acești jucători au eșuat când a fost vorba de a oferi același randament pentru formația londoneză.
Exemplul Fernando Torres, un jucător excepțional în perioada în care evolua pentru Liverpool. În cele 142 de meciuri jucate pentru „cormorani”, spaniolul a marcat 81 de goluri. De aici reiese o medie impresionantă de 0,57 goluri/meci. Astfel de performanțe au făcut ca, în luna ianuarie a anului 2011, Chelsea să îl transfere pe Torres la schimbul sumei de 50 de milioane de lire sterline. Doar că, la noul club, lucrurile nu au fost la fel de roz pentru „El Nino”. Până în momentul de față, atacantul a înscris 45 de goluri în 172 de partide pentru Chelsea, media sa la noua echipă fiind de doar 0,26 goluri/meci (mai puțin de jumătate din cea de la Liverpool).
Conform publicației „FourFourTwo”, majoritatea atacanților transferați de Chelsea în „era Abramovici” au întâlnit aceeași problemă ca Torres. Adrian Mutu – de la 0,4 la 0,26 goluri/meci, Hernan Crespo – de la 0,62 la 0,34 goluri/meci, Mateja Kezman – de la 0,77 la 0,17 goluri/meci, Claudio Pizarro – de la 0,42 la 0,06 goluri/meci sau Andrei Șevcenko – de la 0,66 la 0,28 goluri/meci, sunt printre renumiții fotbaliști care nu au fost capabili să se impună la clubul londonez.
Reacția lui Șevcenko după o ratare dintr-un meci pierdut de Chelsea cu scorul de 0-1 în fața rivalei Arsenal
Atacanți transferați de Chelsea în era Roman Abramovici
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER