Sistemul cu cinci arbitri va putea fi folosit, opțional
Sistemul cu 5 arbitri, experimentat în acest sezon de UEFA în meciurile din Liga Europa, va fi testat în următorii doi ani de cele 208 asociații naționale și de cele șase confederații afiliate la FIFA, a anunțat, marți, forul internațional, la finalul unei reuniuni cu membrii IFAB.
„S-a decis că timp de doi ani, cele șase confederații recunoscute de FIFA și cele 208 federații membre vor putea, sub rezerva acordului International Board (IFAB), să efectueze teste cu arbitri suplimentari”, se arată într-un comunicat al FIFA.
Marți, membrii International Board, reuniți la Zurich, la cererea președintelui FIFA, Joseph Blatter, au asistat la o prezentare privind experimentul efectuat în 144 de meciuri din grupele Ligii Europa și în 61 de partide cu eliminare directă din cadrul ultimei ediții a acestei competiții.
Potrivit comunicatului citat, federațiile interesate vor primi ulterior protocolul privind punerea în practică a acestor teste, „care nu sunt obligatorii”, urmând ca autorizarea să fie făcută de către o comisie specială înainte de sfârșitul lunii iulie.
De asemenea, un amendament al Federației Scoțiene de Fotbal prin care se solicita extinderea prerogativelor arbitrului de rezervă și în ceea ce privește suprafața de joc a fost acceptat, în sensul că acesta va putea „să-l ajute pe arbitrul central să controleze meciul conform regulilor jocului, lăsându-i acesta alegerea de a lua decizia finală”.
În ceea ce privește loviturile de departajare, jucătorii care execută penaltiurile vor avea posibilitatea de a se opri în cursa lor spre minge, însă vor putea fi sancționați în cazul în care vor simula că lovesc mingea după ce și-au luat elanul.
Toate aceste măsuri vor intra în vigoare începând cu data de 1 iunie 2010 și vor putea fi aplicate și la Cupa Mondială din Africa de Sud.
Membrii IFAB au anunțat că, la finalul CM, jucătorii, selecționerii și ceilalți oficiali vor fi consultați în ceea ce privește Legea 12 din regulamentul de joc, cea privind „tripla sancțiune”, potrivit căreia un jucător care este exclus după ce a comis un fault în careu, care este sancționat și cu un penalti, este ulterior suspendat pentru meciurile următoare.
Sursa: Mediafax
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER