Copa Dramatica! Pentru prima oară în aproape un secol, Chile câștigă competiția, după o finală incredibilă în fața Argentinei. Messi, trădat de coechipieri: Higuain și Banega au ratat penalty-urile decisive
Chile a câștigat prima Copa America din istorie, după ce s-a impus cu 4-1 în finala cu Argentina, după lovituri de departajare, scorul final după 120 de minute fiind 0-0. Higuain și Banega au ratat penalty-urile decisive, în timp ce echipa gazdă a marcat de fiecare dată, câștigând trofeul după patru finale pierdute
- Argentina rămâne fără niciun trofeu internațional major de 22 de ani, ultimul fiind Copa America pe care pumele o câștigaseră în 1993
Jurnalistul englez Tim Vickery nota înaintea debutului turneului flagship din America de Sud că multe dintre echipe nu vor fi interesate de victoria finală, iar Copa America este mai mult un aperitiv pentru debutul preliminariilor pentru Mondialul din 2018, adevărata miză pentru cele zece echipe din CONMEBOL. Poate că Brazilia, Columbia sau Uruguay au dezamăgit. Dar a fost clar de la început că Chile visează la prima Copa America din istorie. Poate cu cea mai bună generație din istorie și, mai ales, pe propriul teren! Pentru că la intonarea imnului dinaintea finalei cu Argentina, stadionul a fremătat mai ceva ca la un cutremur precum numeroasele care zguduie capitala Santiago în fiecare an.
Messi, blocat în prima repriză
Momentul imnului, cu fluturi în stomac, a trecut repede, iar debutul meciului a fost la fel de „nebun” pentru chilieni. Presiunea publicului, dorința de victorie – prima din istorie în Copa America – și, poate, și statutul de underdogs i-a motivat superior pe chilieni. Cu un Valdivia în formă bună, dar și cu Sanchez factotum în atac, Chile a fost aproape să marcheze de două ori, însă Vidal nu a fost suficient de inspirat pentru a marca dintr-un vole bine plasat. Dar nici Argentina nu a stat deoparte. Bravo a intervenit senzațional în două cazuri – cap Aguero din 6 metri (28) și șut Lavezzi din 12 metri (44) – însă impresia generală a fost că albiceleștii nu au fost în stare să profite de linia defensivă chiliană, una extrem de scundă și improvizată din mijlocași defensivi! Iar strategia pentru a-l opri pe Messi a fost simplă: dublare clară aproape la fiecare fază și, deseori, faulturi dure, menite să-l demotiveze pe decarul argentinian, care n-a avut realizări importante în prima repriză. Totuși, Argentina părea favorită. Echilibrase jocul spre finalul reprizei și, în ciuda pressing-ului ucigător făcut de chilieni, își crease ocaziile mai mari și asigura o parte secundă mult mai antrenantă, chiar și fără Di Maria, cu probleme musculare, care a fost schimbat cu Lavezzi în minutul 29.
Higuain putea închide meciul în ultima fază
Argentinienii câștigaseră de două ori Copa America la Santiago, în 1941 și 1955, ultima dată câștigând trofeul chiar în fața naționalei chiliene. Iar palmaresul istoric înclina balanța în continuare în fața echipei lui Martino: din cele 37 de meciuri oficiale jucate de cele două echipe, Argentina câștigase 27, nouă se terminaseră la egalitate, iar Chile… nu avea decât o singură victorie!!! Dar Messi nu s-a regăsit nici în repriza secundă. A ajuns la un singur gol în ultimele 1.000 de minute pentru Argentina, pe când la Barca a marcat 13 goluri în aceeași perioadă!
Ambele echipe au trecut pe lângă victorie în ultimele 10 minute ale partidei: chilienii prin Sanchez, al cărui vole a trecut de puțin pe lângă (81), iar argentinienii la chiar ultima fază, când un balon care a circulat pe traseul Messi-Lavezzi-Higuain a fost reluat în plasa laterală din 2 metri de vârful lui Napoli!
Prelungiri, crampe și penalty-uri
Astfel că, spre deosebire de celelalte partide din fazele eliminatorii, care treceau direct la penalty-uri în caz de egalitate, finala a intrat în prelungiri. A zecea din istoria Copa America! A treia pentru Argentina, prima pentru chilieni. Însă argentinienii n-au mai cedat, asemenea finalei de acum un an, de la Cupa Mondială din Brazilia, când Germania înscria în minutul 113 prin Gotze. Cu excepția unei șanse bune a lui Sanchez, ocaziile au lipsit, iar momentele de întrerupere s-au înmulțit: Mascherano, Lavezzi sau Mati Fernandez au avut probleme musculare, din cauza efortului impresionant depus. Era clar, așadar, că ambele echipe păreau că așteaptă loviturile de departajare….
Îngropați de Higuain și Banega
Și câștigătoarea s-a decis la penalty-uri, pentru a treia oară în ultimele șase ediții! Chilienii nu câștigaseră niciun duel în istorie la lovituri de departajare, în timp ce recordul Argentinei era unul mult mai bun: 8-4 la general și 3-3 la Copa America. Primul a marcat Mati Fernandez, după care a tras Messi, exact cum anticipau specialiștii de la ESPN, care susțineau că dacă vrei să aperi un penalty de-al decarului Barcei, trebuie să te arunci în stânga. Așa a făcut și Bravo, dar degeaba! A urmat Vidal, care a transformat cu emoții. Însă nu la fel a făcut Higuain! „Pariez că Higuain va trage peste poartă”, scria Patrick Jennings, jurnalist BBC, înaintea seriei de penalty-uri. Și, sigur, atacantul lui Napoli a tras exact cum a prezis jurnalistul, mult, mult peste poartă!
A urmat și ratarea lui Banega, iar lucrurile erau simple: dacă Alexis Sanchez marca, chilienii sărbătoreau prima victorie din istorie în Copa America. O panenka inteligentă și totul s-a terminat! Chilienii au câștigat cu 4-1 la penalty-uri, iar echipa lui Sampaoli, a ridicat prima Copa America din istorie. În timp ce Messi a rămas din nou fără un trofeu cu naționala… Poate la Copa America 2016, ediția aniversară, de 100 de ani!
Chile – Argentina 0-0 (4-1 d.l.d.)
Penalty-uri: Mati Fernandez (gol), Vidal (gol), Aranguiz (gol), Alexis Sanchez (gol) / Messi (gol), Higuain (ratare), Banega (ratare)
Chile: Bravo – Isla, Silva, Medel, Beausejour – Vidal, Diaz, Aranguiz – Valdivia (Mati Fernandez 75) – Sanchez, Vargas (Henriquez 95)
Argentina: Romero – Zabaleta, Demichelis, Otamendi, Rojo – Biglia, Mascherano, Pastore (Banega 81) – Messi, Aguero (Higuain 74), Di Maria (Lavezzi 29)
Glume pe seama lui Higuain: unde a „ajuns” mingea șutată de vârful lui Napoli 🙂
După meci, au apărut și glumele pe seama argentinienilor, Higuain fiind principala țintă. Mai jos, doar două exemple din sutele de mesaje ironice postate pe net.