Guangzhou F.C., cunoscută anterior sub numele de Guangzhou Evergrande în perioada sa de glorie, nu a reușit să obțină o licență care să-i permită să participe în sezonul următor în fotbalul profesionist chinez. Acest lucru este cauzat de problemele sale financiare, care lasă clubul în pragul dizolvării.
Clubul a explicat, într-o declarație publicată pe contul său oficial de pe rețeaua de socializare Wechat, că nu a reușit să obțină suficiente fonduri pentru a-și plăti „datoria istorică grea”.
Acest lucru a împiedicat echipa să fie pe ultima listă a cluburilor profesioniste care sunt la zi cu plățile lor și astfel să obțină autorizația de a face parte din competiție.
Guangzhou F.C., care și-a amintit de „realizările sale strălucite” atât în China, cât și în Asia, și-a exprimat „scuzele sincere” fanilor și a spus că va lucra pentru a „sprijini dezvoltarea fotbalului chinez”.
Clubul care a câștigat Liga Campionilor Asiei, în 2013 și 2015, nu și-a anunțat oficial dizolvarea în declarație, dar este de la sine înțeles că asta va urma, deoarece clubul nu va putea concura doar la categoriile de amatori în sezonul viitor.
Echipa cu sediul în orașul Guangzhou din sud-estul Chinei, încerca să-și asigure locul în divizia a doua a fotbalului chinez, în care a retrogradat în decembrie 2022.
Aceea retrogradare a pus capăt prezenței clubului, timp de 12 sezoane, în Super Liga Chineză, unde a câștigat titlul, în fiecare an din 2011 până în 2017, dar și în 2019.
Declinul celor de la Guangzhou a început în 2020. La finalul acelui an, echipa a ratat titlul de campioană. Cel care i l-a „furat” este Cosmin Olăroiu, care a dat lovitura în China, câștigând campionatul cu Jiantsu Sunning. Oli l-a învins atunci pe Fabio Cannavaro, într-un success istoric pentru Jiantsu. Doar că, echipa lui Olăroiu s-a desființat imediat după acest succes, după ce a intrat în faliment.
În 2022, Guangzhou a suferit plecarea celor cinci jucători chinezi naturalizați născuți în Brazilia, ca parte a politicilor de reducere din cauza dificultăților financiare ale acționarului său majoritar, grupul imobiliar China Evergrande.
De-a lungul timpului, la Guangzhou Evergrande au activat nume uriașe, precum Marcelo Lippi, Robinho, Paulinho, Cannavaro, Scolari sau Jackson Martinez.
În ultimii ani, numeroase echipe chineze s-au confruntat cu dificultăți în a-și continua activitatea din cauza încetinirii economice chineze și a impactului pandemiei Covid-19.
Aproximativ 30 de cluburi profesioniste s-au închis din 2020, dispărând pe fondul cazurilor de corupție, falimente și lipsă de interes în rândul proprietarilor.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER