Girona a învins duminică seara, în deplasare, scor 4-2, campioana Spaniei, FC Barcelona, în etapa a 16-a din La Liga.
Echipa din orașul catalan, aflat la 99 de kilometri de Barcelona, îşi continuă traseul fabulos, din acest sezon de Primera Division, reuşind să se impună, surprinzător, pe Camp Nou, după un meci pe care l-a gestionat perfect. Ucraineanul Artem Dovbyk a deschis scorul în minutul 12, iar gazdele au egalat repede, în minutul 19, când Lewandowski a înscris din pasa lui Raphinha.
Oaspeţii au intrat totuşi în avantaj la cabine, după golul lui Miguel Gutierrez din minutul 40. Valery Fernandez a înscris în minutul 80, ducând scorul la 3-1 în favoarea oaspeţilor, iar Ilkay Gundogan a reuşit să menţină vii speranţele pe Camp Nou cu golul său din minutul 90+2. S-a terminat însă 4-2 pentru Girona, care a reuşit să mai marcheze odată, prin veteranul Stuani, în minutul 90+5.
Girona este lider în La Liga, cu 41 de puncte, urmată de Real Madrid, cu 29 de puncte, în vreme ce FC Barcelona se află pe poziţia a patra, cu 34 de puncte.
Cum a ajuns însă Girona, o echipă dintr-un oraș cu 100.000 de locuitori, să încurce planurile granzilor din Spania? Nimeni nu se aștepta la un asemenea parcurs pentru echipa care anul trecut a terminat pe locul 10 și care abia cu un sezon înainte promovase în prima ligă spaniolă. Paradoxal, în vară, Girona și-a vândut cei mai buni jucători. Oriol Romeu a plecat la Barcelona, golgheterul echipei, Castellanos a plecat în Italia, la Lazio, Rodrigo Riquelme, cea mai bună extremă din lot, a ajuns la Atletico Madrid, iar fundașul central, Santi Bueno, a fost cumpărat de Wolverhampton.
Practic, Girona a schimbat coloana vertebrală a echipei, păstrând doar portarul, pe argentinianul Paulo Gazzaniga, fostă rezervă prin Anglia, la Southampton, Tottenham și Fulham.
Girona a mutat însă pe piața trasferurilor și a plătit pe ucraineanul Artem Dovbyk, de la Dnipro, 7.8 milioane de euro. Atacantul de 26 de ani are deja opt goluri marcate în acest sezon pentru Girona. Tot în vară, împrumutat de la Troyes, a venit brazilianul de doar 19 ani Savio (Savinho), marcator a patru goluri până acum. În apărare, a fost adus veteranul Daley Blind (33 ani), de la Bayern, iar lângă olandez a fost plantat Eric Garcia, de la Barcelona, de unde a sosit și mijlocașul Pablo Torre. În atac, a rămas și veteranul uruguayan de 37 de ani, Cristian Stuani, aflat la echipă din 2017, autor a șase goluri în acest sezon.
Una dintre piesele de rezistență ale echipei este mijlocașul Aleix Garcia, care a trecut și pe Dinamo, în controversatul mandat al investitorului fantomă Pablo Cortacero. Garcia are un sezon excelent și a ajuns inclusiv la naționala Spaniei. De curând, el și-a amintit de perioada petrecută în „Ștefan cel Mare”, unde a jucat doar opt meciuri în sezonul 2020-2021.
„Când am plecat în România am deschis ochii. Am lucrat cu psihologii pe care i-am mai avut la Villarreal. Dinamo a fost echipa la care am atins cel mai slab nivel”, a declarat Aleix Garcia, pentru Marca. De la Dinamo, Garcia a ajuns la Eibar și din 2021 este la Girona. Un alt fotbalist foarte bun al echipei catalane e ucraineanul Viktor Tsyhankov, fost la Dinamo Kiev, și plecat în Spania după izbucnirea războiului declanșat de Rusia. Nici aportul venezueleanului Yangel Herrera nu trebuie omis, chiar dacă acesta n-a jucat aseară, fiind accidentat.
Girona este condusă de pe banca tehnică de antrenorul Miguel Ángel Sánchez Muñoz, cunoscut ca Míchel, un antrenor de 48 de ani, fără nicio legătură cu fostul mijlocaș de legendă de la Real Madrid. Michel de la Girona a făcut carieră la Rayo Vallecano, unde a jucat peste 350 de meciuri, iar ca antrenor a debutat tot acolo. Girona este abia a treia echipă din CV ul lui antrenor, după Rayo Vallecano (2017-2019), Huesca (2019-2021), singurele alte două cluburi pe care le-a mai condus în cariera sa de antrenor, însă ambele echipe au retrogradat în sezonul următor, iar Michel a fost demis înainte de finalul fiecărei campanii.
Cu Girona, Michel a promovat cu echipa din Segunda Division, a rezistat anul trecut în prima ligă, iar acum trage la titu, transformând ceea ce părea o glumă într-un vis frumos.
Pare surprinzător, dar Girona este o echipă bazată în primul rând pe atac. Având în vedere că Michel a fost un marcator prolific în timpul propriei sale cariere de jucător, pe care a petrecut-o în mare parte la Rayo Vallecano, unde a devenit cel mai bun marcator din toate timpurile al clubului, nu este surprinzător că echipele sale joacă cu o astfel de mentalitate de atac. Girona a marcat 38 de goluri sezonul acesta, cu patru mai mult decât Real Madrid, cu șase peste Atletico Madrid și cu opt peste FC Barcelona și Bilbao.
În defensivă, lucrurile nu stau atât de bine, deoarece echipa a primit 20 de goluri, doar al optulea cel mai bun bilanț defensiv din competiție, ceea ce înseamnă că echipa este dispusă să își asume riscuri.
Nu în ultimul rând, performanțele Gironei nu pot fi despărțite de Guardiola. De Pere Guardiola i Sala (născut la 16 iulie 1976), om de afaceri, impresar spaniol, și fratele mai mic al antrenorului de la Manchester City, Pep Guardiola.
Pere a fost considerat unul dintre cei mai puternici agenți de fotbal, reprezentându-i pe Andres Iniesta și Luis Suarez. În 2017, el a achiziționat șaisprezece procente din acțiunile clubului spaniol Girona, înainte de a deveni președintele clubului până în 2020. A combinat această funcție cu un post la agenția de fotbal Sports Entertainment Group. Sub conducerea sa, Girona a obținut promovarea în La Liga, iar acum Pere Guardiola este președintele board-ului clubului catalan, funcția de președinte executiv revenindu-i lui Delfi Gelli, fost coleg cu românul Cosmin Contra la Alaves, în finala de pomină cu Liverpool, pierdută în Cupa UEFA, în 2001, scor 4-5.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER