Cupa Franței, cea mai echilibrată competiție inter-cluburi din Europa! Cinci cluburi semiprofesioniste se bat pentru un loc în sferturi

Cupa Franței și-a câștigat în timp renumele de „cea mai echilibrată competiție inter-cluburi” din Europa! Pentru că tragerile la sorți nu sunt bazate pe desemnarea unor capi de serie, cluburi semiprofesioniste precum Gazelec Ajaccio, Drancy sau Bourg-Peronnas au ajuns să se lupte în acest sezon pentru un loc în sferturile de finală.

Cu 7.422 de echipe la start, sezonul 2011-2012 al Cupei Franței a început pe 18 noiembrie 2011 și se va încheia cu finala de pe Parc des Princes (Paris), de pe 14 mai. În fazele finale ale competiției am putea vedea niște nume neașteptate, din ligile de amatori ale Franței, care profită de o regulă avantajoasă: formațiile din primul eșalon joacă obligatoriu în deplasare atunci când primesc adversari din ligi mai mici decât Ligue 2! Cu toate acestea, în ciuda avantajelor formatului competiției, doar un singur club amator a prins finala întrecerii, din 1932 până astăzi. Se întâmpla în 2000, când Calais (liga a patra) pierdea finala de la Paris cu Nantes (1-2). Totodată, singurele echipe din istorie care au cucerit trofeul fără să joace în Ligue 1 aveau statut profesionist: Le Havre (în 1959) și Guingamp (în 2009).

În acest sezon, pentru gloria din Cupă se bat nu mai puțin de cinci echipe de amatori: Gazelec Ajaccio, Drancy, Quevilly, Orleans și Bourg-Peronnas. Mai mult, două dintre acestea au garantat un loc în „sferturi”, după ce patru echipe au fost împerecheate în „optimi”! În cazul în care amatorii vor continua șirul surprizelor, tabloul le oferă un nou avantaj, deoarece o superputere din Ligue 1 va ieși sigur din competiție, în urma derby-ului dintre Olympique Lyon și Bordeaux.

„Derby” Quevilly – Orleans în optimi

Una dintre prezențele insolite din optimi este GFCO Ajaccio, echipă care abia în sezonul trecut a promovat din ligile de amatori! Corsicanii, care joacă pe un stadion de 6.000 de locuri, sunt pe locul 6 în liga a treia și au eliminat patru echipe până acum, printre care și Toulouse (D1). Ajaccio va juca în faza următoare cu Drancy, o echipă modestă din campionatul amator, care are însă în spate o istorie de 109 ani! Drancy (liga a patra) a surprins pe toată lumea după ce a eliminat la penaltyuri pe Strasbourg, în turul șapte al întrecerii.
Micuța Bourg-Péronnas, clasată pe locul 2 în liga de amatori (a patra), trece prin cea mai bună perioadă din istorie și este neînvinsă din septembrie 2011! Pentru a ajunge în optimi, Bourg-Péronnas a eliminat-o, printre altele, și pe prim-divizionara Ajaccio (3-2), după un meci decis în prelungiri. „Ne-a fost puțin teamă că nu suntem suficient de organizați, dar după un consum imens de energie, am reușit calificarea! Acum vrem să jucăm cu o echipă mare, Lyon, PSG sau Marseille!”, spunea după meci golgheterul Tavares, care și-a văzut dorința îndeplinită. Echipa sa va juca în optimi cu Marseille!

În fine, Quevilly, echipa de pe locul șapte în liga a treia, a avut nevoie de două ori de loteria penaltyurilor pentru a avansa până în faza optimilor și va da piept cu Orléans, colega de campionat cu care se află la egalitate de puncte. Antrenorul lui Orleans este Yann Lacuher (39 de ani), fost mijlocaș care a bifat peste 250 de meciuri în Ligue 1, în tricoul lui Auxerre și PSG.

Finanțele echipelor mici sunt protejate

Pentru a ajunge în ultimul act al Cupei, echipele mici din Franța trebuie să treacă de nu mai puțin de 14 tururi. Formatul fazelor incipiente este stabilit în funcție de regiunea din care fac parte echipele, unul dintre principalele motive ale acestei organizări fiind reducerea costurilor pentru deplasările competitoarelor. În funcție de regiune, numărul de tururi preliminare poate varia și nu de puține ori s-a întâmplat ca o regiune să aibă doar patru echipe la startul întrecerii, spre deosebire de 16 cluburi prezente în altă regiune. Runda a șaptea începe abia după „trierea” cluburilor semi-profesioniste și de amatori, iar atunci intră în scenă și echipele din Ligue 1 și Ligue 2.

În 1969 au dat cu banul

De 40 de ani, meciurile din Cupa Franței se dispută într-o singură manșă, iar în caz de egalitate se trece la prelungiri și, ulterior, la executarea loviturilor de departajare. Francezii au stabilit acest regulament în 1969, după ce s-au „ars” cu sistemul folosit în Cupa Angliei, unde partidele se rejoacă în caz de egalitate. În 1968, Marseille și amatorii de la Angoulême au remizat de trei ori consecutiv, iar federalii au decis în final să arunce cu banul pentru a stabili echipa calificată! Marseille a avut noroc și a mers mai departe, câștigând în cele din urmă trofeul, după finala cu Bordeaux (2-0).

PROGRAMUL OPTIMILOR (7 februarie)

Gazélec Ajaccio (D3) – Drancy (D4)
Rennes (D1) – Evian Thonon (D1)
Châteauroux (D2) – Montpellier (D1)
Dijon (D1) – PSG (D1)
Olympique Lyon (D1) – Bordeaux (D1)
Valenciennes (D1) – Lille (D1)
Quevilly (D3) – Orleans (D3)
Bourg-Péronnas (D4) – Marseille (D1)

100.000 de euro este bugetul anual al unei echipe precum Quevilly, adică de două ori mai puțin decât salariul lui Ovidiu Herea (Rapid)

Din cele 132 de partide disputate din turul șapte până în optimile cupe Franței, 37 dintre ele au avut nevoie de prelungiri sau de penalty-uri pentru a se stabili echipa calificată

Publicat: 27 01. 2012, 11:31
Actualizat: 27 01. 2012, 11:37