Cele 20 de cluburi din Premier League au împreună datorii de 3,5 miliarde de euro la bănci, conform ultimei analize financiare.
Cu toate că situația nu are precedent, datoria acumulată fiind mai mare ca niciodată, oficialii Federației Engleze susțin că totul este sub control datorită sponsorilor și a drepturilor TV. Manchester United și Chelsea sunt de departe cele mai îndatorate cluburi, “diavolii” trebuind să achite 806,7 milioane de euro băncilor. Patronul lui Chelsea, Abramovici, susține că suma publicată în raport (809 milioane) nu este cea reală, datoria sa fiind redusă la 350 de milioane. Chiar dacă sumele sunt astronomice, cluburile nu au de ce să își facă griji. Contractele semnate cu băncile sunt foarte avantajoase, United, de exemplu, având de plătit o dobândă de 7 % pe an, pe o perioadă de 30 de ani. Or, având în vedere veniturile clubului englez (295,7 milioane de euro pe sezon, din care impozitul reținut este foarte mic pentru că Red Football Limited și Red Football General Partner Inc., companiile care dețin clubul, sunt înregistrate în SUA, Nevada, un stat unde TVA-ul este de doar 15 %), “rata la bancă” nu este o problemă pentru “diavoli”. Situația este asemănătoare la Chelsea și la Arsenal, “tunarii” având și ei o datorie de 479,8 de milioane de euro, pe care o pot plăti cu ușurință în câțiva ani doar din veniturile din vânzarea biletelor.
Liverpool are cele mai mari probleme
Cu o datorie de 322,9 milioane de euro, care trebuie achitată până la 24 iulie 2009, Liverpool se află, într-adevăr, într-o situație disperată. Kop Football Ltd, compania care deține clubul, a înregistrat pierderi de 45 de milioane de euro anul trecut, iar patronii americani, Gillett și Hicks, sunt în pragul falimentului. “Dacă patronii nu fac rost de bani pentru a plăti datoria la timp, viitorul clubului Liverpool este în pericol”, a declarat un analist financiar britanic. Benitez e și el afectat de situație, întrucât nu va avea la dispoziție bani pentru achiziții. Deja a pierdut licitația pentru Gareth Barry, care a semnat cu Manchester City, și ar putea să îi “scape” și pe David Silva sau Carlos Tevez dacă americanii nu vin repede cu o soluție. Salvarea ar putea să vină de la arabi: în ianuarie, un miliardar din Kuweit a oferit 450 de milioane de euro pentru club, însă patronii au refuzat.
Â
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER