De la ruși vine performanța
Apariția lui Chelsea Londra în prim-planul fotbalului mondial are ca punct de plecare vara lui 2003. Atunci, magnatul rus Roman Abramovici a cumpărat întregul pachet de acțiuni al companiilor care controlau Chelsea, într-o afacere de 140 de milioane de lire sterline, plus angajamentul de asumare a unor datorii de 80 de milioane de lire. Imediat, clubul din Londra a intrat într-un program de restructurare, cu scopul declarat de a domina fotbalul englez. „Roman nu se pricepea la fotbal, însă a fost atras de ideea transformării unui club cu o bază bună de suporteri într-o forță mondială. A fost un soi de provocare pentru el”, explicau atunci apropiații rusului decizia acestuia de a se implica la Chelsea.
În primul sezon de la venirea noului patron, Chelsea a terminat pe locul trei în Premier League. Tot atunci, au ajuns până în semifinalele Ligii Campionilor, competiție câștigată la acea vreme de FC Porto, cu Jose Mourinho la timonă. Surpriza înfăptuită de portughez l-a determinat pe Abramovici să-l aducă pe acesta la Londra, iar mutarea s-a dovedit a fi una de succes. Sezonul următor, Chelsea a câștigat titlul, primul după 50 de ani, și a al doilea din întreaga istorie. A fost momentul din care londonezii au început să adune performanțe și, cu investiții uriașe în transferuri, să se înscrie pe lista cluburilor mari ale Europei.
Abramovic, acuzat că a stricat piața transferurilor
Averea impresionantă a magnatului rus, estimată a fi mai mare de zece miliarde de euro, i-a permis acestuia să aloce sume mari pentru aducerea de jucători. Din acest motiv, Chelsea a fost criticată de mai mulți oameni importanți ai fotbalului mondial pentru că ar strica piața plătind sume nejustificat de mari pe fotbaliști. Abramovici nu a gândit niciodată venirea la Chelsea ca pe un prilej de a face o afacere. Rezultatele s-au văzut în calculele financiare de final de an. La sfârșitul sezonului 2004-2005, Chelsea a înregistrat pierderi de 165 de milioane de euro. Totuși, după ce magnatul a promis că va cheltui mai puțini bani pe achiziții, formația de pe Stamford Bridge a ajuns să aducă și profit. În vara lui 2012 a fost primul moment în care balanța a fost pe plus, cu 1,4 milioane de lire profit.
Top transferuri în perioada Abramovic
Fernando Torres – Liverpool – 50 de milioane de lire
Eden Hazard – Lille – 32 milioane de lire
Andrei Șhevcenco – AC Milan – 30,8 milioane de lire
Oscar – Internacional – 25 milioane de lire
Essien – Lyon – 24,4 milioane de lire
Drogba – Marseille – 24 milioane de lire
Mata – Valencia – 23,5 milioane de lire