Dezvăluiri incredibile despre una dintre cele mai mari tragedii din istoria fotbalului. Tragedia de la Bradford, premeditată? Pe 11 mai 1985, 56 de fani au decedat într-un incendiu cutremurător

56 de oameni au murit și 265 au fost răniți, după ce un incendiu devastator a cuprins Valley Parade, arena lui Bradford, acum 30 de ani, în timpul unui meci în care The Bantams sărbătoreau promovarea în liga a treia engleză. Ancheta a avut un răspuns clar: incendiul a fost un accident. Dar Martin Fletcher, un supraviețuitor al incendiului, care și-a pierdut tatăl și fratele în dezastru, a publicat o carte care încearcă să demoleze această concluzie. Argumentele sunt clare: alte opt clădiri deținute de fostul președinte al lui Bradford, Stafford Heginbotham, au fost implicate în astfel de incendii. Totul pentru ca omul de afaceri să câștige banii pe asigurări, susține Fletcher

11 mai 1985. Un meci banal de Liga a treia engleză, dintre Bradford și Lincoln City s-a transformat într-un adevărat dezastru. Suporterii lui Bradford veniseră în număr mare pe arena Valley Parade pentru a celebra o promovare spectaculoasă. Nimeni nu se aștepta la ceea ce avea să urmeze. Un incendiu mic izbucnit într-una dintre tribune a devenit una dintre cele mai mari dezastre din istorie care a avut loc pe un stadion. „Ajutat” de vântul puternic, focul s-a extins repede și nu a putut fi controlat. Bilanțul? 56 de morți și 265 de răniți! Ancheta care a urmat a concluzionat că totul a fost un accident, mai ales că arena era una veche, iar tribuna cuprinsă de flăcări avea un acoperiș de lemn, care a înlesnit incendiul. „Scenele oribile cu oameni arzând de vii păreau să continue într-o liniște stranie, odată cu apariția soarelui peste stadionul lui Bradford. Tot ce mai rămăsese din tribuna principală erau câteva rânduri de oțel și piatră, cu lemne arse atârnând de acoperișul carbonizat”, nota The Guardian la o zi după dezastrul care lovise fotbalul englez.


Dezastrul a lovit imediat, stadionul luând foc în doar câteva minute

„Focul s-a extins în doar câteva secunde”

Focul s-a extins în doar câteva secunde. Fumul era înnecător. Nu am putut să respirăm. Trebuia să fie ziua noastră fericită„, spunea, atunci, Stafford Heginbotham, președintele lui Bradford. Țineți minte numele, pentru că veți avea de ce!

16 aprilie 2015. Cartea Fifty Six – The Story of the Bradford Fire vede lumina zilei. Subiectul este unul clar: Martin Fletcher, autorul cărții, încearcă să demonstreze că incendiul devastator nu a fost un simplu accident! Cine este, însă, Fletcher? Unul dintre oamenii loviți cel mai tare de dezastrul de pe Valley Parade. Fratele său, Andrew, a decedat la vârsta de 11 ani, fiind cea mai tânără victimă a incendiului. Tatăl lui Fletcher, John (34 de ani), unchiul Peter (32 de ani) și bunicul Eddie (63 de ani) nu au avut nicio șansă. Iar tragedia a servit drept catalizator pentru Martin să investigheze asiduu ceea ce s-a întâmplat în ziua fatidică de 11 mai 1985.

Ar putea să existe un om la fel de ghinionist cum e Heginbotham?

Tânărul, care a fost poreclit „cel mai curajos băiat din Marea Britanie”, a simțit de la început că ceva nu e în regulă. Și a început să cerceteze circumstanțele în care s-a întâmplat incidentul. „Nu am crezut niciodată că a fost un accident și niciodată nu voi crede asta. Mai ales după ce am văzut ce s-a întâmplat în trecut”, a declarat Fletcher pentru The Guardian. Declarația vine după ani întregi de muncă și ascunde un adevăr dureros. Și totul se învârte în jurul lui Stafford Heginbotham. Da, numele ciudat pe care l-am amintit mai sus!


Cotidianul The Guardian a publicat o hartă cu locurile în care au avut loc incendii la sediile unor firme controlate de Heginbotham

Concret, incendiul de pe Valley Parade nu a fost primul în care Heginbotham a fost implicat direct. Potrivit dezvăluirilor lui Fletcher, fostul președinte al lui Bradford, care a decedat în 1995, a fost implicat în nu mai puțin de opt anchete în care sediile firmelor pe care le controla au fost mistuite de flăcări! „Ar putea să existe un om la fel de ghinionist cum e Heginbotham?”, se întreabă Fletcher, fără să-l acuze direct pe fostul șef al echipei! Doar că tot el continuă în carte. Trendul a început cu un incediu la o fabrică din Bradford în 1967 și a continuat la sediul firmei Genefoam, o firmă pe care Heginbotham o administra, în 1968. Sediul unei firme pe care Heginbotham a înființat-o a luat foc în 1970, înainte ca clădirea Castle Mills, deținută de fostul președinte al lui Bradford să ia foc. Alte trei incendii au urmat în noiembrie 1977, decembrie 1977 și iunie 1981. „Așa cum am citit într-o carte scrisă de un expert american, coincidențele sunt extrem de rare. Dacă există mai multe coincidențe, atunci nu e o coincidență. În ceea ce îl privește pe Heginbotham, era vorba de un munte de coincidențe”, spune Fletcher.

„Nu mai trăiesc o minciună”

Cu un fir invizibil până acum, totul pare să se lege. Mai ales că Fletcher a descoperit că totul pare să fi fost făcut pentru ca Heginbotham să poată câștiga bani frumoși de pe urma asigurărilor. Mai exact, 27 de milioane de lire sterline, în moneda actuală! „Nu mai trăiesc o minciună sau un mit”, a declarat Fletcher. Care a adăugat imediat: „În 1985, Heginbotham avea mari probleme financiare. Și a sperat să câștige din nou bani prin asigurarea stadionului. Nu i-a ieșit. Nu cred că și-a dorit ca oamenii să moară. Dar așa a fost”.  Deocamdată, acuzațiile lui Fletcher nu au fost luate în calcul, iar judecătorul care a considerat că totul nu a fost decât un accident a declarat pentru BBC că noile informații nu sunt decât „prostii”. Dar, așa cum a spus și Fletcher, coincidențele nu sunt doar atât. 

Publicat: 18 04. 2015, 17:33
Actualizat: 18 04. 2015, 21:31