„Diavoli” fără coarne. Haosul domnește la Manchester după plecarea lui Ferguson
După plecarea lui Ferguson de la Manchester United, haosul domnește pe „Old Trafford”. „Diavolii” nu l-au transferat în această vară decât pe Marouane Fellaini, iar fanii sunt deja nemulțumiți de comportamentul noului CEO, Ed Woodward
Nu doar Ferguson a plecat în vară, ci și David Gill, un om cu influență și respectat în fotbalul englez
Tranziția de la perioada lui Sir Alex Ferguson la cea a lui David Moyes nu putea fi una ușoară pentru jucătorii, conducerea și fanii lui Manchester United. Nu pentru că scoțianul de 71 de ani ar fi de neînlocuit, ci pentru că stilul său autoritar, care nu lăsa loc de interpretări, e foarte greu de copiat. E stilul care i-a transformat pe „diavoli” în cea mai de succes echipă din Anglia și care i-a ajutat pe aceștia și în perioadele de mercato, atunci când echipa de pe „Old Trafford” s-a bătut mereu cu granzii și a dat lovituri neașteptate pe piața transferurilor ani de-a rândul.
Nu a plecat doar Ferguson, ci și CEO-ul
Cum fanii lui United erau obișnuiți cu astfel de mutări, aceștia au așteptat în van timp de trei luni un transfer important, primul din era lui Moyes. A venit până la urmă doar Marouane Fellaini de la Everton, pe 33 de milioane de euro, o mutare ratată însă din punctul de vedere al presei engleze, chiar dacă belgianul e unul dintre cei mai buni mijlocași centrali din Anglia. Motivul? Faptul că Moyes nu i-a activat clauza de reziliere de 28 de milioane a belgianului care a expirat la 31 iulie, chiar dacă știa perfect situația contractuală a fostului star al lui Everton.
Însă cum a ajuns United să fie criticată pentru activitatea apatică din mercato? Răspunsul stă, de fapt, la Consiliul de Administrație al echipei. Acolo unde în vară, experimentatul David Gill, CEO-ul „diavolilor” din ultimii 12 ani a plecat, lăsându-i loc lui Ed Woodward. Un om priceput la jocul pe bursă, care a ajutat-o enorm pe Manchester din postura de director comercial, strategia sa fiind responsabilă pentru popularitatea pe care o are echipa de pe „Old Trafford” în acest moment.
„Nu sunt inteligenți”
Însă cum un alt director sportiv al unei echipe din Premier League a declarat pentru „The Telegraph”, oamenii din spatele businessului, precum a fost Woodward până în această vară, nu reușesc să își însușească partea pur sportivă a fotbalului. Iar noul CEO al „diavolilor” a demonstrat acest lucru cu vârf și îndesat. Nu a apărut nici măcar o singură dată în fața presei în această vară. Și mass-media engleză a aflat de fiecare dată despre interesul lui United în privința transferurilor lui Fabregas, Thiago Alcantara, Leighton Baines sau Mesut Ozil, însă niciuna dintre mutări nu s-a concretizat. Fapt pentru care suporterii „diavolilor” nu și-au iertat favoriții. „Nici Moyes, nici Woodward nu au inteligența și ferocitatea lui Gill și Ferguson. Iar asta ar putea să ne coste enorm”, au scris fanii pe forumuri.
Fiasco cu Herrera
Părerea fanilor a fost influențată și de ultimele ore ale perioadei de mercato din vară. Obligat de eșecul cu Liverpool de duminică, scor 0-1, să urgenteze căutările pentru un nou mijlocaș central, Moyes l-a identificat ca variantă perfectă pe Ander Herrera de la Bilbao. Timpul s-a scurs însă repede, iar Woodward a dat din nou dovadă de lipsă de professionalism. Nu și-a dat seama că pe lângă clauza de reziliere a lui Herrera, de 36 de milioane de euro, United va trebui să plătească alte nouă milioane, TVA pentru suma de transfer, conform legii spaniole. Imediat, oficialii „diavolilor” au oprit transferul și le-au transmis avocaților mandatați să reprezinte interesele clubului că pot părăsi sediul Ligii Profesioniste de fotbal din Spania, acolo unde erau gata să depună actele. Pentru ca apoi să spună câtorva jurnaliști că aceștia erau doar niște impostori, din cauza cărora a căzut transferul. „Ar fi tragic, dacă nu ar fi comic. Nu mai înțeleg nimic”, a comentat un fan al „diavolilor” pe „The Guardian”. O portavoce care a descris perfect situația din acest moment de pe „Old Trafford”, una care se anunță extrem de dificilă pentru Moyes și conducerea lui Manchester.
46 de milioane de euro a plătit Manchester United pentru Rio Ferdinand în 2003, cel mai scump transfer din istoria „diavolilor”
Fellaini a devenit al cincilea cel mai scump transfer din istoria lui United, după Ferdinand, Veron, Berbatov și Rooney
Un trofeu are Moyes ca manager, Supercupa Angliei cu United, în vara acestui an
104 transferuri a făcut Ferguson în cei 26 de ani în care a stat pe banca lui United, dintre care doar 10 pe gratis