În fiecare pauză intercompetițională, marile vedete ale fotbalului mondial țin primele pagini ale ziarelor, zvonurile despre eventualele transferuri capacitând toate emoțiile și trăirile suporterilor.
Indiferent dacă s-a materializat sau nu, fiecare transfer are povestea sa care a reușit să se mențină în prim-plan până la finalul perioadei de mecato.
10. Cesc Fabregas – de la Arsenal la Barcelona în 2010
Este fără îndoială „telenovela” acestei veri. După mai multe oferte înaintate de cei de la Barcelona și rugăminți fierbinți adresate conducerii propriului club, Fabregas a rămas totuși la Arsenal. Presa internațională a abundat de știri despre eventuala plecare a lui Fabregas și despre modul în care decurg negocierile dintre cele două cluburi. 9. Ricardo Quaresma – de la FC Porto la Inter în 2008
În 2008, noul antrenor al celor de la Inter Milano, Jose Mourinho, a insistat pe lângă președintele clubului, Massimo Moratti, pentru transferul jucătorului portughez. Cum prețul cerut de FC Porto era unul extrem de piperat, șeful milanezilor a declarat că Inter nu are nevoie de serviciile lusitanului. Dorința lui Mourinho a fost însă lege, iar Quaresma a ajuns la Milano pentru 18,6 milioane de euro, plus cedarea lui Pele la FC Porto. Quaresma nu i-a răsplătit însă încrederea lui „The Special One” și după doar un sezon a fost împrumutat la Chelsea.
În prezent, Quaresma evoluează pentru turcii de la Beșiktaș Istanbul.
8. David Villa – de la Valencia…la Manchester City, Manchester United, Chelsea, Real sau Barcelona în 2008 sau 2009
Fostul fotbalist al Valenciei a fost intens curtat de marile forțe ale fotbalului european înainte de a ajunge pe Nou Camp.
Grupări puternice din Premier League precum Chelsea, Manchester United sau Manchester City și-au exprimat interesul pentru achiziționarea atacantului spaniol. „Albaștrii” de pe Stamfor Brigde au venit cu o ofertă fabuloasă oferindu-i lui Villa un salariu de 10 milioane de lire pe sezon, dar acesta a preferat să rămână la Valencia. Evident că și granzii din Primera, Real și Barcelona, au intrat în competiție, iar în cele din urmă gruparea blau-grana a avut câștig de cauză.
„Am 27 de ani și nu știu ce îmi va rezerva viitorul. Am contract cu Valencia încă 5 ani, dar nimeni nu poate ști ce se va întâmpla în viitor. Nu neg posibilitatea a ajunge la Real sau Barcelona”, declara Villa în decembrie 2009.
7. Franck Ribery – de la Bayern Munchen la Real în 2009
Având numeroase divergențe cu conducerea clubului bavarez și afirmând în numeroase rânduri că își dorește să părăsească Allianz Arena, Ribery a devenit imediat o „țintă” pentru celelalte mari cluburi europene.
Cel mai aproape de a-l înregimenta pe mijlocașul francez a fost Real Madrid, în vara lui 2009, perioadă în care clubul de pe Santiago Bernabeu se afla într-o asiduă campanie de achiziții.
În cele din urmă, toate discuțiile au rămas la nivel de zvonuri, iar Ribery a rămas la Bayern.
6. Alfredo di Stefano – de la Barcelona la Real în 1953
Di Stefano reprezintă unul dintre motivele pentru care Barcelona și Real se urăsc atât de tare. Cele două super-forțe și-au disputat transferul atacantului argentinian în 1953, iar madrilenii au avut în cele din urmă câștig de cauză. Legenda spune că formația catalană a ajuns la un acord cu fostul club al jucătorului, River Plate, dar echipa la care evolua în acel moment Di Stefano, Millionarios, nu a dorit să recunoască tranzacția. În ciuda faptului că gruparea columbiană nu și-a dat acordul, Di Stefano a venit în Europa și chiar a evoluat pentru Barcelona în câteva partide amicale. Liga Spaniolă de Fotbal a făcut lumină în acest caz, decretând că atât River Plate cât și Millionarios trebuie să fie de acord cu acest transfer. Pe fir a intrat Real Madrid care a oferit celor de la Millionarios 1,5 milioane de pesos, în timp ce Barcelona a oferit 4 milioane de pesos clubului River Plate. Pusă în fața unei situații extrem de complicate, Liga Spaniolă a interzis definitiv „importurile” de jucători pentru a preîntâmpina astfel de cazuri. În cele din urmă Real Madrid și l-a adjudecat pe Alfredo Di Stefano, iar după două etape de la startul sezonului, argentinianul debuta pentru Los Blancos.
5. Dani Alves – de la Sevilla la Chelsea în 2007
Evoluțiile fundașului brazilian au atras atenția marilor cluburi, cel mai aproape de achiziționarea lui Alves fiind Chelsea.
„Îmi doresc să mă dezvolt ca jucător, iar dacă acest lucru presupune să joc altundeva decât la Sevilla, atunci voi juca altundeva”, declara Dani Alves la acea dată.
În cele din urmă, brazilianul a fost acontat de Barcelona în 2008.
4. Patrick Vieira – de la Arsenal la Real în perioada 2002-2004
A fost pricipalul subiect al perioadelor intercompetiționale în 2002, 2003 sau 2004. Aflați într-o disperată căutare a unui „închizător” după plecarea lui Makelele, madrilenii au insistat pentru transferul lui Vieira. Totul părea că se rezolvase în 2004, Arsenal acceptând oferta de 30 de milioane de lire venită de la Madrid, dar mijlocașul francez a pus punct tranzacției nemulțumit fiind de salariul oferit de „galactici”.
După numai un sezon, Vieira părăsea Londra cu destinația Torino, fiind achiziționat de Juventus.
3. Rafael van der Vaart – de la Hamburg la Valencia în 2007
Olandezul a fost atât de sigur că va deveni „liliac” în 2007 încât chiar s-a fotografiat în tricoul Valenciei. Germanii de la Hamburg nu au fost însă de acord cu cedarea lui Van der Vaart pentru doar 14 milioane de euro, însă un an mai târziu au acceptat oferta de 13 milioane a celor de la Real Madrid.
2. John Obi Mikel – de la Lyn Oslo la Manchester sau Chelsea în 2006
Transferul jucătorului nigerian a fost o mutare extrem de controversată în Premier League. Inițial, Obi Mikel a semnat un precontract cu cei de la Manchester United în 2003, fiind remarcat de „diavoli” la un turneu destinat jucătorilor sub 17 ani. Manchester i-a permis însă lui Obi Mikel să evolueze la micuța formație din Oslo până va împlini 18 ani și va primi acceptul să joace ca fotbalist profesionist în Anglia. La scurt timp după ce și-a sărbătorit majoratul, Mikel a fost prezentat oficial la Manchester, dar Chelsea a intrat pe fir, pretinzând că jucătorul le aparține. Mai mult, nigerianul a pretins că a fost constrâns să semneze cu formația de pe „Old Trafford”, iar până la proces nu a mai fost decât un pas. Pentru a evita sancțiunile din partea FIFA, Chelsea a plătit rivalilor din Manchester 12 milioane de lire, iar celor de la Lyn Oslo, 4 milioane de lire. Astfel, John Obi Mikel devenea oficial jucătorul lui Chelsea.
1. Cristiano Ronaldo – de la Manchester United la Real în 2008 sau 2009
În sezonul 2007-2008, portughezul reușea un număr impresionant de 42 de goluri pentru Manchester United și intra în lumina reflectoarelor. Dorința sa de a evolua pentru Real Madrid a prins contur abia în 2009, când mijlocașul lusitan a semnat un contract pe șase ani cu „Los Blancos”. 11 milioane de euro pe an câștigă Ronaldo la Real, iar clauza sa de reziliere este de 1 miliard de euro. Topul a fost întocmit de goal.com
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER