După blocurile gri!** Povestea neștiută a lui Carlos Tevez
De la puștiul sărac de la periferia Buenos Aires-ului la superstarul de astăzi, Carlos Tevez a parcurs un drum extrem de lung. A ajuns un jucător de clasă mondială, care dă totul pe teren (când e convins să pășească pe gazon), idol (apoi dușman) pentru fani, și, cu siguranță, un caracter greu de manageriat pentru antrenori. Din 2006, de la sosirea în Anglia, a devenit un adevărat personaj pentru presa mondială. Refuzul de juca cu Bayern, în Ligă, și repercusiunile gestului său l-au mai adus, încă o dată, în prim-plan.
Tevez e fotbalistul de care se vorbește cel mai mult la ora actuală. I-a doborât pe Messi și Ronaldo. Pentru că gestul său de pe „Allianz Arena”, din 27 septembrie, când l-a refuzat pe Mancini și n-a vrut să intre pe gazon, a făcut înconjurul lumii. Avertizarea de tsunami fusese emisă de mult. A surprins poate intensitatea sa. De un an, Carlitos strigă sus și tare că vrea să plece de la Manchester, că nu mai suportă orașul și clima, dar „cetățenii” au forțat o dragoste cu de-a sila. Iar după ce atacantul și-a pierdut banderola și locul de titular, relația a fost marcată, inevitabil, de o despărțire cam urâtă. Tevez e suspendat momentan, iar viitorul său e încă în ceață. Dar e clar că nu mai are legătură cu Manchester, orașul care l-a făcut practic mare.
„Nu puteam să ies noaptea pe stradă”
Povestea lui Tevez a început în „Fuerte Apache”, un cartier aflat la jumătate de oră de mers cu mașina de centrul Buenos Aires-ului. O zonă rău famată, dură, construită la ordinul guvernului argentinian înainte de CM din 1978, cu un singur rol. Acela de a ascunde sărăcia care exista atunci în centrul capitalei argentiniene. Pentru asta, zeci de mii de oameni au fost strămutați din casele lor din centrul orașului în „noul” cartier cu blocuri „gri”, construite să adăpostească vreo 25.000 de oameni și unde au ajuns, de fapt, vreo 100.000. Printre care și familia lui Tevez, una extrem de săracă. Din cauza criminalității ridicate din zonă și a schimburilor de focuri dese, care aminteau de cele din western-uri, cartierul și-a primit porecla de „Fuerte Apache”. E motivul pentru care lui Tevez i se spune „Apașul”.
În acest cartier rău famat, Tevez a lovit pentru prima dată o minge de cârpă, în jocul de stradă, alături de prietenii din copilărie. „Erau condiții foarte proaste, nu aveam prea multe. Un cartier cu adevărat sărac. Când se întuneca și te uitai pe fereastră, te speriai de ce vedeai. După o anumită oră nu mai puteai ieși pe stradă. Alternativa era să mă apuc să vând droguri și să ajung jos de tot. Am ales fotbalul și am ajuns unde sunt”, povestește Tevez.
La un pas de moarte
„Fuerte Apache” e de altfel locul care l-a marcat pe viață pe Tevez. Și nu doar din duritatea experiențelor de viață pe care le-a trăit aici. „Ribery era pe teren, nu-mi place să fiu al doilea cel mai urât jucător din meci”, a fost una din glumele care a circulat pe Twitter, care încerca să explice, într-un mod mai hazliu, refuzul argentinianului de a intra pe teren cu Bayern. Aluzie la cicatricea „Apașului”. Pe când avea doar 10 luni, Tevez a doborât de pe foc o oală cu apă clocotită, care s-a răsturnat peste el. A fost două luni la terapie intensivă, iar viața i-a atârnat de un fir de ață. Până la urmă a scăpat, dar experiența l-a marcat: „Nu vreau să apelez la chirurgie plastică, deși acum am bani să o fac. Sunt așa cum sunt și lumea trebuie să mă accepte așa. Nu mă schimb pentru nimic”.
Dacă nu mă apucam de fotbal, vindeam droguri
Carlos Tevez.
Dependent de fiicele sale
Un adevărat „dur”, călit de o copilărie grea, Tevez are și un punct slab: familia sa. Atacantul e complet dependent de Florencia și Katia, cele două fiice pe care le are alături de soția sa Vanesa. Tevez a avut numeroase probleme la United și la City din cauză că zbura des în Argentina să-și vadă fiicele, abia recent familia sa mutându-se în Anglia. Din cauza climei, Tevez a spus de nenumărate ori că Manchester nu e un oraș unde să-și crească fiicele.
Nu mai are viitor la City
Fotbalistic, povestea lui Tevez a început la 16 ani, în tricoul echipei Boca Juniors, pentru care a debutat oficial, un an mai târziu, în 2001. Până să ajungă unul dintre cei mai bine plătiți jucători din lume, cu cel mai mare salariu la City, cariera lui Tevez a mai fost marcată de bornele Corinthians, West Ham și Manchester United.
Prima dragoste nu se uită niciodată, și nu e exclus ca Tevez să-și agațe ghetele în cui la Boca. „Primul meci de fotbal pe care l-am văzut la televizor a fost un meci al Bocăi. Eroul meu a fost Maradona, normal. Vreau să mai joc într-o zi acolo. E locul unde am crescut și ai cărui fani îi iubesc. Boca înseamnă mult pentru mine, față de alte cluburi, din cauza sentimentelor pe care le am”, a povestit Tevez, în presa engleză.
Malaga, PSG, Inter sau Real?
În ianuarie 2005, brazilienii de la Corinthians au pus pe masa celor de la Boca 15 milioane de euro, iar Tevez a fost subiectul celui mai mare transfer în zona Americii de Sud. De altfel, brazilienii au încercat să-l readucă pe „Apaș” în vară, când au oferit 56 de milioane de dolari, o sumă apropiată de ce voia City, dar mutarea nu s-a finalizat după ce clubul sud-american n-a putut prezenta niște garanții bancare solicitate de englezi. Aterizat în Anglia în 2006, după un transfer controversat, la West Ham, alături de Mascherano, Tevez a ajuns apoi împrumut la United (2007-2009). A fost o supriză apoi, deși atacantul părea integrat perfect în lotul „diavolilor”, faptul că Sir Alex n-a preferat să-l cumpere pe argentinian. Explicația a venit abia în vara aceasta și a fost destul de șocantă. „Ne-a zis în 2009 că vrea să mai joace doar încă patru ani. Dacă am fi semnat cu el un contract pe cinci ani, evident că nu mai avea nicio valoare, ca afacere, pentru noi. Nu mai aveam cu să-l vindem”, a dezvăluit Ferguson.
L-au cumpărat însă cei de la City, care s-au ales cu un atacant fabulos, dar și cu un personaj imprevizibil. Ultimul gest i-a adus o amendă și o suspendare, momentan de două săptămâni, iar în viitorul apropiat despărțirea de „cetățeni”. Mancini l-a declarat un capitol închis. Pentru „Apaș”, următorul episod al carierei înseamnă Malaga, PSG, Inter sau Real Anji???? pare prea departe. Sau acceptatea unui salariu mult micșorat și întoarcerea în Argentina natală.
11 milioane de euro este salariul anual al lui Tevez la City
Golgheterul TEVEZ
26 de goluri în 75 de apariții (la Boca)
31 de goluri în 47 de meciuri (la Corinthians)
7 goluri în 29 de partide (la West Ham)
34 de goluri în 99 de meciuri (la United)
52 de goluri în 84 de apariții (la City)
Telenovela Tevez (decembrie 2010-septembrie 2011)
• 12 decembrie 2010-Tevez anunță că vrea să plece de la Man City
• 20 decembrie 2010-Își retrage cererea de transfer și își declară atașamentul față de City
• 16 mai 2011-Spune că nu mai vrea să rămână la City din cauza unor „probleme familiale”
• 8 iunie 2011-Declară într-o emisiune TV din Argentina că nu se va mai întoarce niciodată în „micul și ploiosul” oraș Manchester
• 4 iulie 2011-Confirmă că vrea să plece de la City
• 21 iulie 2011-Pică transferul la Corintihians, singura echipă care înaintase o ofertă clară. Nu și garanțiile financiare cerute de șeici
• 8 august 2011-Revine la City, dar ultimele declarații îi aduc deposedarea de banderola de căpitan (cedată lui Kompany) și un loc pe banca de rezerve
• 27 septembrie 2011-Mancini vrea să-l trimită pe teren, din postura de a douza rezervă, cu Bayern, în Liga Campionilor, dar Tevez refuză
• 28 septembrie 2011-E amendat cu salariul pe două săptămâni și suspendat pe aceeași perioadă, timp în care clubul conduce o anchetă și urmează să stabilească o decizie clară în „cazul Tevez”