Cunoscută ca o echipa care nu se uită la bani atunci când vine vorba de achiziții, Manchester City a urmat trendul iernii și nu a cheltuit foarte mult în ultima perioadă de mercato. Roberto Mancini a ales să facă o singură achiziție, care ar putea reprezenta arma secretă a „cetățenilor” în lupta pentru titlu cu Manchester United.
David Pizarro. 32 de ani, o carieră umbrită de numeroase accidentări și eticheta de „speranță neconfirmată” tatuată pe frunte încă de prin 2009. Mijlocașul chilian, pe care ziarele italiene îl pun la nivelul lui Pirlo și Xavi, este însă marele pariu pe care l-a făcut Roberto Mancini în această iarnă!
Pizarro reprezintă exact opusul politicii de transferări de la Manchester City. Împrumutul său de la AS Roma i-a costat pe englezi un pic peste un milion de euro, ceea ce e o nimica toată comparativ cu sumele plătite pe Aguero, Nasri sau David Silva. Foștii colegi de la AS Roma îl alintau „Pek”, de la diminutivul „pequeno”, care înseamnă „mic” în limba spaniolă. Întradevăr, la cei 1.70 ai săi, Pizarro este un jucător atipic pentru campionatul englez, dar sudamericanul are un potențial imens, pe care doar Roberto Mancini s-a gândit să-l speculeze în această iarnă. Singura sa problemă: fragilitatea genunchilor, care i se trage de la numeroasele accidentări pe care le-a suferit în Italia. De altel, unul dintre responsabilii declinului înregistrat de Pizarro este actualul tehnician al lui Inter, Claudio Ranieri, care l-a forțat de multe ori pe Pizarro să joace nerefăcut la AS Roma, agravându-i acestuia problemele medicale.
„CRED ÎN EL ORBEȘTE” Mancini a câștigat un titlu la Milano alături de Pizarro, pe vremea când cei doi apărau culorile lui Inter. În 2006, tehnicianul italian spunea despre Pizarro: „Are niște calități pe care nu le vezi la mulți mijlocași. Este cel mai complet jucător pe care l-am antrenat și cred în el orbește!”. Dar Mancini n-a crezut chiar așa mult în fotbalistul care l-a costat 15 milioane de euro și jumătate din drepturile federative ale macedoneanului Pandev. În acea perioadă, argentinianul Juan Sebastian Veron a fost preferat de antrenorul „nerrazzurilor” pe postul de „regista” la Inter, iar Pizarro a trebuit să se mulțumească doar cu 15 partide de campionat bifate în acel sezon 2005/2006.
Următoarele două sezoane au reprezentat însă momentul exploziei pentru chilian, care, din lipsă de soluții, s-a transferat la AS Roma. A avut 13 pase decisive în sezonul 2006/2007 și alte 11 assisturi în stagiunea 2007/2008, când „capitolinii” au terminat de fiecare dată pe locul secund în Serie A!
Deși are șanse mici să devină un jucător indispensabil la City, unde este bine implementat sistemul rotației printre numeroasele vedete ale lui Mancini, Pizarro a fost adus în Anglia din trei motive foarte simple:
1. acoperă un post deficitar la City, cel de mijlocaș central. Gareth Barry este veriga slabă din linia mediană a lui Mancini, greșește destul de des (cum s-a întâmplat și în înfrângerea cu Everton, când l-a scăpat pe Drenthe, cel care a creionat faza de gol a lui Danny Gibson) și nu mai prezintă garanții pentru viitor. Mancini a încercat să se acopere pe acest post cu Owen Hargreaves, dar englezul s-a dovedit a fi un pariu greșit, din cauza numeroaselor accidentări prin care trece de aproximativ doi ani încoace. 2. a costat foarte puțin, fiind subevaluat de AS Roma. La instalarea sa pe banca de pe Olimpico, Luis Enrique a făcut două transferuri „fulger” și i-a adus pe Fernando Gago și Miralem Pjanici, ambii mijlocași centrali de mare valoare. Automat, Pizarro a sărit din schemă și a devenit indezirabil, în ciuda talentului său inconstestabil. Împrumutul său până în vară nu îi va costa pe „cetățeni” mai mult de 2 milioane de euro. 3. se integrează perfect în stilul de joc al lui City. La fel ca Nasri, Silva și Aguero, Pizarro preferă un joc de pase elaborat, cu mingi trimise din prima și schimbări permanente de direcție. De altfel, calitatea sa principală este capacitatea de a alterna jocul pe spații mici cu deschiderile excelente în flancuri.
Info ? Știați că ? Din lotul lui City, doar Nasri și David Silva au procentaje mai bune decât Pizarro la capitolul „pase corecte” în 2011. Chilianul înregistrează un procentaj uluitor de 91%, în timp ce coechipierii săi depășesc 93%.
„Cred că ne poate ajuta enorm în următoarele trei luni, pentru că începem să jucăm din trei în trei zile iar. Câteodată o să pot să odihnesc titularii și el este o soluție ideală” Roberto Mancini, antrenor Manchester City
125 de secunde a jucat Pizarro la City: a intrat în prelungirile partidei cu Fulham din weekend (3-0)
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER