Elixirul „elefanților”. Top 10 fotbaliști în activitate trecuți de 35 de ani

În general, un fotbalist trecut de 30 de ani nu mai este considerat „tânăr”, fiind spre finalul carierei. Totuși, de-a lungul timpului, mai mulți jucători au evoluat până la vârste înaintate, la cel mai înalt nivel, fiind oameni de bază ai cluburilor și echipelor naționale.

De la legendarul Stanley Matthews, fotbalist englez care a jucat până la 50 de ani în prima ligă engleză, în anii ”60, la atacantul camerunez Roger Milla, care, la 38 de ani, făcea senzație la Campionatul Mondial din 1990, înscriind 4 goluri (inclusiv unul în poarta României). Exemple mai recente sunt cele ale lui Javier Zanetti, care a jucat la cel mai înalt nivel, în Serie A, până la 40 de ani sau Ryan Giggs care a rămas la Manchester United până la aceeași vârstă. Iată care sunt cei mai buni 10 jucători trecuți de 35 de ani încă în activitate (am exclus portarii din acest top, din cauza faptului că efortul mai redus depus de aceștia le permite să joace până la vârste mai înaintate).

Antonio Di Natale (Udinese) – născut pe 13 octombrie 1977

Ajuns la 37 de ani, Di Natale este încă unul dintre jucătorii de bază ai celor de la Udinese, echipă pentru care evoluează din 2004. În acest sezon, el a înscris 10 goluri în cele 11 partide jucate pentru clubul său, fiind golgheterul echipei și unul dintre cei mai buni marcatori din campionatul italian. Ciudat, cele mai bune sezoane ale atacantului italian au venit după împlinirea vârstei de 30 de ani.

Frank Lampard (New York City, împrumutat la Manchester City) – născut pe 20 iunie 1978

Mijlocașul englez va evolua în ultimii ani ai carierei sale la nou-înființata echipă americană, New York City. Totuși, deoarece campionatul nord-american de fotbal va începe abia în primăvară, Lampard a fost împrumutat la Manchester City până în iarnă. În cele 8 partide jucate pentru clubul englez, acesta a înscris patru goluri și a dat patru pase decisive. Frank Lampard a scris istorie în tricoul lui Chelsea, club pentru care a jucat între 2001 și 2014, strângând 429 de jocuri în tricoul albastru. El este și unul dintre puținii jucători care au depășit „cota 100″ în tricoul naționalei Angliei, cu 106 selecții.

Andrea Pirlo (Juventus) – născut pe 19 mai 1979

Pirlo joacă la Juventus din 2011, când a fost transferat de la marea rivală AC Milan. În sezonul acesta, el a evoluat în șase partide pentru „bianco-neri”, reușind două goluri și o pasă decisivă. De asemenea, acesta a revenit și la naționala Italiei pentru meciurile de calificare pentru EURO 2016, deși își anunțase retragerea după Campionatul Mondial din vară. Pirlo este unul dintre jucătorii cu cele mai multe selecții pentru „Squadra Azzura” (113).

Thierry Henry (New York Red Bulls)  – născut pe 17 august 1977

Fostul atacant al celor de la Arsenal, ajuns la 37 de ani, evoluează în campionatul american de fotbal, la New York Red Bulls, după ce, de-a lungul carierei, a mai jucat la cluburi precum Monaco, Juventus sau Barcelona. În sezonul 2014 al MLS, Henry a jucat în 30 de partide pentru echipa sa, reușind să înscrie de nouă ori și să dea 13 pase de gol.

Ricardo Carvalho (AS Monaco) – născut pe 18 mai 1978

Ajuns la 36 de ani, fundașul portughez este titular atât la echipa sa de club, cât și la naționala țării sale. În acest sezon, Carvalho a jucat 16 meciuri la Monaco și trei pentru naționala Portugaliei. De-a lungul carierei, acesta a mai evoluat pentru FC Porto, Chelsea și Real Madrid.

Miroslav Klose (Lazio) – născut pe 9 iunie 1978

Atacantul german nu numai că evoluează la un nivel foarte înalt, în pofida vârstei înaintate, dar la Campionatul Mondial din această vară el a înscris două goluri, devenind astfel cel mai bun marcator din istoria Campionatelor Mondiale, cu 16 reușite. Deși s-a retras de la echipa națională după tuneul final din Brazilia, Klose impresionează încă la echipa sa de club, pentru care a înscris 4 goluri în acest sezon.

Raul Gonzalez (New York Cosmos) – născut pe 27 iunie 1977

Cu 102 prezențe și 44 de reușite în tricoul naționalei Spaniei, Raul este unul dintre cei mai buni jucători din istoria acestei țări. După o lungă carieră la Real Madrid (1994-2010), acesta a mai jucat la Schalke 04 și Al-Sadd (Qatar), pentru ca, în luna octombrie a acestui an, să semneze un contract cu americanii de la New York Cosmos. Deocamdată, Raul nu a debutat pentru noua sa echipă, sezonul american începând abia în martie. Totuși, în sezonul trecut, petrecut în Qatar, acesta a fost un obișnuit în „primul 11″ al echipei sale.

Alessandro Del Piero (Delhi Dynamos) – născut pe 9 noiembrie 1974

Între 1993 și 2012, Del Piero scria istorie în tricoul lui Juventus, pentru ca, mai apoi, să joace în campionate exotice, precum cel din Australia (Sydney FC) sau India (Delhi Dynamos). Alex e considerat unul dintre cei mai buni atacanți italieni din istorie: a înscris 27 de goluri pentru echipa națională în cele 91 de partide jucate. În acest sezon, în Superliga Indiană, Del Piero a jucat 8 meciuri, dar nu a reușit să înscrie.

Didier Drogba (Chelsea) – născut pe 11 martie 1978

După o perioada petrecută în campionatele din China și Turcia, atacantul ivorian a revenit la echipa alături de care a avut cele mai mari performanțe: Chelsea. În vârstă de 36 de ani, Drogba are trei goluri în cele 13 partide jucate în acest sezon, fiind un om de bază în echipa lui Jose Mourinho. Acesta este considerat cel mai bun jucător ivorian din istorie: în cele 104 selecții la echipa națională, a reușit să înscrie 65 de goluri, fiind golgheterul reprezentativei „Elefanților”, la mare distanță de locul doi: Ibrahima Bakayoko (30 de goluri).

Francesco Totti (AS Roma)  – născut pe 27 septembrie 1976

La 38 de ani, căpitanul celor de la AS Roma este o adevărată legendă vie a clubului din capitala Italiei. El este jucătorul care a adunat cele mai multe partide pentru acest club (718), reușind și cele mai multe goluri (293). Recent, Totti a devenit cel mai bătrân marcator din istoria UEFA Champions League, reușind să înscrie golul romanilor în egalul obținut pe terenul celor de la Manchester City (scor 1-1), la vârsta de 38 de ani și 3 zile.

Articol scris de Mihai Moacă

Publicat: 24 11. 2014, 08:06
Actualizat: 24 11. 2014, 08:14