Exces de VAR. Moment incredibil în Serie A: nimeni nu a înțeles de ce golul a fost anulat. VIDEO | Faza care aruncă arbitrajul video într-o nouă controversă

Meciul dintre Chievo și Fiorentina poate candida lejer pentru premiul de cel mai spectaculos joc al începutului de an. Pe bătrânul „Bentegodi” s-au consemnat șapte goluri, două lovituri de la 11 metri, o eliminare și cea mai ciudată decizie a VAR din istoria Serie A.

Fiorentina s-a impus cu 4-3, într-un meci în care s-a văzut egalată de la 2-0, dar pe care l-a tranșat după ce a rămas în inferioritate numerică. Muriel și Benassi au marcat primele goluri ale partidei, dar Chievo a revenit în meci după reușitele lui Stepinski și Pellissier. Da, acel Pellissier, care acum a ajuns la 39 de ani și încă mai evoluează la cel mai înalt nivel. Reușita de 2-2 a venit în urma unui penalty comis de Benassi, care a respins cu mâna o șut ce se îndrepta spre poarta goală. Ca Luis Suarez în acel Uruguay – Ghana de la Mondialul din 2010, dar nu la fel de evident. Pellissier a restabilit egalitatea, iar Benassi a fost eliminat.

În zece oameni, Chiesa a readus-o pe Fiorentina în atac, spre disperarea gazdelor. Pelissier a avut șansa de a reuși o dublă, dar a irosit o lovitură de pedeapsă, cu cinci minute înainte de final. Chiesa a reușit dubla la faza imediat următoare și totul părea încheiat. Djordjevic a înscris pentru 4-3 în minutul 89, iar gazdele au sperat pe final că pot egala din nou, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Fiorentina s-a impus în cele din urmă, la capătul unui meci de-a dreptul spectaculos.

VAR-ul, bată-l vina

Cel mai controversat moment s-a consumat în minutul 14, la scorul de 1-0 pentru Fiorentina, când Giaccherini a înscris pentru 1-1. Golul gazdelor a fost anulat, după intervenția VAR, însă explicația este cel puțin absurdă. Giaccherini a înscris după o eroare uriașă în apărarea oaspeților. Portarul Fiorentinei, Lafont, i-a pasat în lateral fundașului Hugo. Fiind presat, Hugo i-a retrimis lui Lafont, care a pasat din prima spre mijlocașul Norgaard. Giaccherini a interceptat pasa slabă a lui Lafont și a înscris pentru 1-1. Până aici totul e cât se poate de clar.

După câteva secunde, centralul Daniele Chiffi a fost chemat la margine pentru a urmări reluarea fazei. Arbitrul a petrecut câteva secunde bune în fața monitorului, iar în final a făcut semn că golul va fi anulat și Fiorentina va repeta lovitura de la poartă. Stupoare în rândul gazdelor. Pe moment, nimeni nu a înțeles ce s-a întâmplat, întrucât în zona respectivă nu a fost niciun contact, iar un eventual ofsaid nu încăpea în discuție. Mai apoi, s-a observat pe reluare că un jucător al lui Chievo s-a aflat în careul Fiorentinei, atunci când Lafont a repus balonul în joc.

Mai exact, în momentul în care un portar reia balonul din careul de șase metri, niciun alt fotbalist nu se poate afla în careul mare. Doar dacă un coechipier al portarului va degaja în locul portarului. Atunci când Lafont a repus mingea în joc, Pellissier a călcat linia de la 16 metri, înainte ca Hugo să preia balonul. Dacă Pellissier ar fi călcat linia de la 16 metri după ce Hugo a atins mingea, golul ar fi fost perfect valabil. Așa, conform regulamentului, Pellissier s-a aflat în suprafața de pedeapsă înainte ca mingea să revină în joc. Linia de la 16 metri aparține careului. După ce portarul reia din șase metri, e nevoie ca alt jucător să atingă balonul pentru ca jocul să fie cu adevărat reluat.

În concluzie, golul marcat de Giaccherini a fost anulat pentru că unul dintre colegii săi a călcat linia careului înainte ca fundașul advers să întoarcă la portar. Mai apoi portarul a greșit pasa, Giaccherini a marcat, dar fapta fusese deja comisă. Conform regulamentului, decizia centralului Chiffi e cât se poate de corectă. E acoperit de regulament. De asemenea e cât se poate de clar că niciun arbitru din lume nu ar fi cerut repetarea autului de poartă, pentru un asemenea gest. De multe ori, spre minutele de final, vedem portari care degajează în disperare, în timp ce în careu se află mai mulți jucători. În mod normal jocul ar trebui întrerupt de fiecare dată când se întâmplă asta, dar niciun arbitru nu e atât de drastic.

Fotbalul se schimbă. Devine „perfect”. Arbitrajul video continuă să producă controverse, prin prisma unor astfel de momente, însă cei care conduc destinul sportului rege sunt de părere că VAR-ul este cel mai bun lucru care ni s-a întâmplat vreodată. Voi ce părere aveți?

Publicat: 27 01. 2019, 17:00
Actualizat: 27 01. 2019, 17:05