EXCLUSIV ProSport LIVE | O poveste mai puțin știută. Starul Borussiei Dortmund descoperit de Mihai Stoichiță: „L-am adus din Brazilia, era foarte talentat”

This browser does not support the video element.

Vezi galeria foto - 1 poze

Henrikh Mkhitaryan are o poveste mai puțin cunoscută. Mihai Stoichiță susține că a avut și el un rol în drumul pe care starul Borussiei Dortmund l-a ales.

  • Naționala României se va întâlni cu starul Borussiei Dortmund în meciurile din preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2018. Tricolorii sunt în grupă cu Danemarca, Polonia, Muntenegru, Armenia și Kazahstan
  • Henrikh Mkhitaryan are 16 goluri în 52 de meciuri la națională


Supranumit Zidane al Armeniei, Mkhitaryan are în spate o poveste ce pare scenariu de film. Mijlocașul Borussiei Dortmund este fiul lui Hamlet Mkhitaryan, unul dintre cei mai importanți jucători pe care i-a dat Armenia. În 1990, Henrikh s-a mutat împreună cu familia în Franța, unde tatăl său juca pentru ASOA Valence, o echipă care acum nu mai există.

Din păcate pentru familia Mkhitaryan, tatălui lui Henrikh i-a fost descoperită o tumoare pe creier care n-a mai putut fi tratată. La 33 de ani, Hamlet Mkhitaryan a trecut în neființă, iar familia acestuia a revenit în Armenia. Situația finananciară se deteriorase și aici a intervenit președintele federației armene, care a angajat-o pe mama lui Henrikh pe postul de secretară.


Mkhitaryan a ajuns la Borussia Dortmund după ce a trecut prin mâinile lui Mihai Stoichiță și Mircea Lucescu

Tot cu ajutorul federației, sora mijlocașului Borussiei a ajuns să lucreze la UEFA, iar Henrikh a fost trimis să joace fotbal la o școală din Brazilia. La 15 ani, lui Henrikh i s-a oferit ocazia să se întoarcă acasă. Cel care a insistat a fost Mihai Stoichiță, antrenor la acea vreme la Pyunik Erevan. La doar 15 ani, Henrikh Mkhitaryan a semnat primul contract ca jucător și a câștigat primii bani din această meserie

„Acolo (n.r. în Armenia) sunt jucători interesanți. De altfel se vede, Armenia nu mai este chiar așa ușor de bătut. Au jucători care joacă în campionate puternice. Eu l-am adus pe Mkhitaryan în Armenia din Brazilia, acum este la Borussia Dortmund. Mama lui era secretară la Federația Armeană de Fotbal și el făcea o școală de fotbal prin Brazilia. Și i-am zis să-i aducă aici, că mai bine crește aici. Avea vreo 15 ani la vremea aceea. La Pyunik l-am adus atunci. Era foarte talentat.

Povestea lui seamănă cu povestea familiei Lucescu, ceva mai tragică. Tatăl lui un fost foarte mare fotbalist armean. A mers în Franța la Lille și a murit de cancer. Mama lui s-a întors cu cei doi copii acasă. A fost ajutată de președintele federației și a fost angajată acolo pe post de secretară. Era foarte cultă, știa multe limbi străine. Iar copilul a fost trimis în Brazilia să învețe fotbal. Iar de acolo știți și dumneavoastră: Pynik, Metalurg Donețk, Șahtior, Borussia”, a dezvăluit Mihai Stoichiță la ProSport LIVE.

Fostul antrenor al Stelei spune însă că n-a mai păstrat legătura cu mijlocașul de 26 de ani: „Am mai vorbit cu el acum câțiva ani. În rest, nu am mai vorbit, e greu să ții legătura. Știți cum e, distanțele mari estompează relațiile de prietenie. Eu n-am spus că am avut un aport important, eu l-am adus acasă și i-am spus că poate să învețe fotbal și în Armenia. Eu nu-mi prea spun poveștile”.

La 17 ani, Henrikh Mkhitaryan a debutat la seniorii lui Pyunik, iar în 2009, când împlinise 20 de ani, a ajuns în Ucraina, la Metalurg Donețk. Aici a fost obervat de Mircea Lucescu, iar în 2010 a semnat cu Șahtior, care a plătit 7,5 milioane de dolari. După sezonul 2012-2013, an în care a fost cel mai bun marcator al lui Șahtior, deși era mijlocaș, a primit o ofertă de la Borussia Dortmund. Fosta campioană a Germaniei a plătit 27,5 milioane de euro, cel mai scump transfer făcut vreodată de Borussia.

Henrikh s-a adaptat mai greu la Borussia, chinuit și de unele probleme medicale, dar în cele din urmă a reușit să se impună. Românii îl vor întâlni pe Mkhitaryan în preliminariile CM 2018.

Nu rata ProSport LIVE, de luni până joi, de la 10:30, pe www.prosport.ro!

Publicat: 31 07. 2015, 11:09
Actualizat: 31 07. 2015, 11:10