Fondatorul unei reviste literare din Anglia s-a infiltrat timp de opt ani în aripile cele mai radicale ale suporterilor lui Manchester United și West Ham United. "Insiderul", Bill Bufford pe numele său, a scris o carte al cărei nume este "Printre furioșii fotbalului" și care s-a bucurat de un mare succes, în Insulă și nu numai. Mai mult decât atât, a fost premiată de o instituție serioasă, Casa Literaturii, cu distincția "Sandro Onofri."
Un tren luat cu asalt ca în Vestul Sălbatic
Totul a început în anul 1982, atunci când un tren special pus la dispoziția suporterilor a fost atacat și distrus de susținătorii lui West Ham United. A fost momentul în care s-a decis să studieze portretul psihologic al unui radical care se pretinde fan al echipei sale favorite. Pentru asta, timp de opt ani, a stat "undercover" printre cei mai răi suporteri, urmărindu-i pe cei de la West Ham și de la Manchester prin toate deplasările în Anglia sau în Europa.
Fenomen extrem de complex
Din ceea ce rezultă din lectura cărtii, aflăm că fenomenul există de o sută de ani deja, primele cronici asupra luptelor dintre bandele rivale datează din 1890, iar acțiunile acestor grupuri organizate sunt calificate ca fiind fanatice, xenofobe și naționaliste. Tifosii sunt descriși ca niște indivizi care, fără a fi cu toții retardați, atunci când se strâng la un loc devin niște animale brute și imunde, o masă de manevră care dacă ar fi sub controlul cuiva anume ar putea pune în pericol chiar siguranța statului.
Ceea ce șochează cel mai mult este plăcerea de a distruge, felul în care ura și frustrările se transmit de la unul la celălalt și devin o bombă pe punctul de a exploda. În plus, scriitorul a surprins momentele de dinaintea furtunii, felul în care se naște acțiunea violentă, de contestare a rivalilor sau dorința de a transforma totul în neant. Oricum, autorul admite că există și ultrași simpatici și care chiar au principii sănătoase în viață.
Filmul care a șocat Anglia Momentul asaltului asupra trenului este tratat, puțin diferit, în filmul "Rise of the footsoldier". Spunem altfel, pentru că în pelicula regizată de Julian Gillbey este atacat un metrou, dar violența și luptele care urmează redau fidel ceea ce s-a întâmplat în 1982. Să remarcăm că în Anglia fenomenul a scăzut din amploare și este chiar sub control, în schimb în Italia, să zicem, trenurile Intercity cu suporteri sunt atacate frecvent de fanaticii tifosi din Peninsulă.
articol de Octavian METONI
Intră aici și vezi imaginile care au șocat Albionul. Atentie, deși este doar un film, pelicula redă niște evenimente reale și care sunt de o violență extremă!
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER