Ferguson a venit cu o idee revoluționară. Loviturile de departajare să se execute înainte de fluierul de start, în meciurile decisive
Sir Alex Ferguson n-a dus lipsă de idei inovatoare care să modernizeze fotbalul și să-l facă mai atractiv. Fostul manager al lui Manchester United a propus, printre altele, eliminarea temporară, introducerea a 11 schimbări pe parcursul unui meci, dar și executarea loviturilor de departajare înainte de meci sau în pauza dintre timpul regulamentar și extra-time. Ultima este readusă în discuție de publicația The Independent.
În cadrul „UEFA”s elite coaches forum”, o întâlnire anuală organizată de forul continental la care sunt invitați cei mai importanți antrenori de fotbal, Ferguson a avut unele propuneri interesante: eliminarea temporară și trecerea la 11 schimbări în timpul unui meci. Scoțianul a venit însă cu o idee și mai mult discutată: executarea loviturilor de departajare înainte de meci sau după ce se termină timpul regulamentar.
Concret, două echipe care se află în fața unui meci din faze eliminatorii ar trebui să execute loviturile de departajare înainte de startul meciului sau după cele 90 de minute. Dacă în timpul de joc cele două echipe încă se află la egalitate, atunci rezultatul final va fi dat de ce s-a decis la penalty-uri. Scopul acestei măsuri ar fi ridicarea nivelului de spectacol și menținerea suspansului cât mai mult timp.
Cei de la The Independent sunt de părere că UEFA ar trebui să ia în calcul introducerea acestei reguli la Campionatul European Franța 2016. Oficialii forului continental nu sunt însă străini de această variantă. Jurnaliștii de la The Indepenendent citează o sursă de care ne asigură că e de încredere, care susține că UEFA ia în calcul introducerea acestei reguli. Varianta care se va lua în calcul va fi cea în care loviturile de departajare s-ar executa după 90 de minute. Dacă două echipe se află la egalitate după timpul regulamentar, atunci se trece direct la executarea penalty-urilor. Rezultatul acestora ar conta doar la final. În cazul în care în extra-time situația din primele 90 de minute va fi aceeași, adică de egalitate, atunci echipa câștigătoare va fi cea care a reușit să se impună la loviturile de departajare executate între minutul 90 și prelungiri.
Scopul principal pentru introducerea acestei reguli este creșterea nivelului calitativ. The Independent dă exemplul Cupei Campionilor Europeni din 1986, când Steaua și Barcelona au oferit unul dintre cele mai slabe finale din istoria competiției. Când două echipe se află la egalitate, riscul pe care și-l asumă scade odată cu trecerea timpului. De cele mai multe ori, cele două echipe caută să conserve rezultatul în prelungiri și calitatea jocului scade. Situația s-ar schimba însă dacă una dintre echipe este conștientă că trebuie să recupereze un avantaj pe care adversarii și l-au asigurat în urma loviturilor de departajare.
Un alt avantaj ar fi că „omul negru” din astfel de meciuri decisive ar dispărea sau n-ar mai fi atât de mult învinovățit. De-a lungul anilor, jucători ca Roberto Baggio, Franco Baresi, Frank Lampard, Steven Gerrard sau – mai aproape de români și mai recent – Cornel Râpă, au ratat penalty-ul decisiv și au fost tratați ca principalii vinovați pentru ratarea unei calificări. Dacă penalty-urile s-ar executa după 90 de minute, o echipă ar avea încă 30 de minte în care ar putea să înscrie, astfel că vina jucătorului care a ratat este împărțită și diminuată.
Deși pare că se încearcă așezarea boilor înaintea carului, The Independent scrie că o asemenea regulă nu este chiar atât de greu de implementat. Regula „golului de aur” a fost introdusă la Campionatul European, ediția din 1996, iar FIFA a preluat-o și a folosit-o la CM 2002. Între timp, ea a fost înlocuită cu cea a „golului de argint”, mai ales din cauza problemelor de securitate pe stadion pe care le-a ridicat. Deci tot de la UEFA ar putea pleca și această schimbare.