Ferguson nu se gândește la retragere:** „Pensionarea? Nu-i pentru mine…” LISTA antrenorilor septuagenari CELEBRI

„Pensionarea e pentru cei tineri”. O vorbă celebră care-i aparține lui Sir Alex Ferguson. La 70 de ani, din care un sfert de secol pe banca lui United, celebrul antrenor al lui Manchester United nu dă semne de oboseală. Și nici c-ar vrea să se retragă din fenomen. Ultima prognoză a făcut-o luna trecută, „mai stau doi-trei ani”, însă nimeni nu bagă mâna-n foc că se va adeveri. În urmă cu 10 ani a spus la fel. Restul se cunoaște.

Celebra publicație „Four Four Two” i-a dedicat lui Sir Alex coperta lunii februarie. Motivul pentru această onoare nu era legat de vreun nou trofeu sau record atins de „highlander”-ul de pe banca lui United. Ci de aniversarea unui moment important. Sezonul 2001-2002 ar fi trebuit să fie ultimul al lui Ferguson pe banca „diavolilor”. În februarie 2012, scoțianul a revenit însă asupra deciziei de a se retrage. Și-a recunoscut și greșeala făcută. N-ar fi trebuit să-și anunțe intenția înainte de debutul sezonului, pentru că acest lucru a afectat prestațiile jucătorilor (United a încheiat pe trei), dar și autoritatea sa la club. „Mai rămân doar câțiva ani”, promitea atunci Ferguson. Dar de atunci a trecut un deceniu! Perioadă în care antrenorul lui United și-a condus echipa către alte cinci titluri și o Ligă a Campionilor (2007-2008).

„Când o să mă retrag, vreau să o fac într-o notă victorioasă”

În cazul lui Sir Alex Ferguson, cuvântul „demitere” nu există. Ar fi un cataclism prea mare pentru United. Indiferent ce sezon fac „diavolii”. Mai ales cel actual, unul în care gruparea de pe „Old Trafford” a fost desființată pe teren propriu de rivala locală City (1-6) și a fost eliminată din grupele Ligii Campionilor și apoi din optimile Ligii Europa! Un sezon slab pentru Manchester United, obișnuită să câștige mai multe trofee într-un an. A mai rămas titlul, o afacere în doi cu City, dar, per total, nu există premise ca Ferguson să nu mai antreneze pe „Old Trafford”. „Când o să mă retrag, vreau să o fac într-o notă victorioasă”. E clar că „Fergie” nu-și va încălța în perioada următoare papucii de pensionar. Are din nou de muncă. Pe plan intern, City îi dă bătăi de cap tot mai mari, sezon după sezon, iar în Europa distanța dintre United și Barcelona, echipa în fața căreia a pierdut două Ligi ale Campionilor, pare că se mărește.

„Mai rămân doi-trei ani”

An de an, mulți antrenori de calibru își fac planuri cu Manchester United. Presa vorbește despre înlocuitorul lui Ferguson, se fac liste, Mourinho, Guardiola, dar la începutul sezonului următor cel care deschide la ora 7 baza de la Carrington este tot Sir Alex. „Chiar și după ce mă retrag din rolul de antrenor, vreau să rămân activ la United. Dar, dacă inima mă mai ține, încă doi-trei ani pe bancă nu cred că-mi vor face rău”, spunea scoțianul în urmă cu o lună. Parcă un copy-paste din declarația din urmă cu 10 ani. Există și o motivație puternică pentru Sir Alex, un exemplu pe care-l cunoaște foarte bine și care-l determină să continue în fiecare sezon. Și să nu se oprească. „Tatăl meu s-a pensionat exact la aniversarea de 65 de ani. Un an mai târziu a murit”. Ferguson nu vrea să-i repete greșeala.

Jucătorii întreabă cât timp mai rămân. Dacă n-o fac ei, o fac impresarii lor, care-l întreabă pe președintele executiv, David Gill. David le răspunde că nu există nicio intenție de retragere pe moment
Sir Alex Ferguson, antrenor Manchester United

E ușor să te retragi. Am făcut-o în urmă cu mulți ani și am regretat decizia în câteva zile

Sir Alex Ferguson, antrenor Manchester United

0,54 este media de goluri pe meci reușită de atacantul Ferguson, care a activat între 1957 și 1974 doar la echipe din Scoția. Cea mai titrată a fost Rangers (1967-1969)

34 este numărul de trofee importante cucerite de Ferguson pe plan intern și european (fără a socoti Supercupele)

12 titluri are Ferguson în palmares cu United și două Ligi ale Campionilor (1998-1999 și 2007-2008)

14 este numărul managerilor care au ocupat postul de antrenor la City în perioada Ferguson la United

Alți antrenori septuagenari celebri

Dario Gradi (70 de ani)
E un nume cunoscut în Anglia. S-a retras de la Crewe Alexandra, o echipă din ligile inferioare, în noiembrie 2011, la patru luni după ce-a împlinit 70 de ani. A rămas să lucreze în cadrul clubului, unde se ocupă de sectorul juvenil. A fost antrenorul lui Crewe, în mai multe perioade, timp de aproape 30 de ani!

Sir Bobby Robson (1933-2009)
Regretatul antrenor și selecționer al Angliei a decedat în 2009, la 76 de ani. A activat ca antrenor până la 71 de ani, fiind deținătorul recordului celui mai vârstnic manager din Anglia. Cel mai probabil, Ferguson îl va depăși, după ce a întrecut și recordul de longevitate pe banca lui United deținut anterior de Matt Busby.

Mario Zagallo (80 de ani)

Zagallo s-a retras de câțiva ani din antrenorat. Ultimul său job a fost de secund al naționalei Braziliei, în 2006. A antrenat selecționata Selecao de patru ori, cu care a câștigat și titlul mondial, în 1970.

Otto Rehhagel (73 de ani)

După o carieră de succes ca antrenor în Germania, începută în 1972, Rehhagel a câștigat titlul european cu naționala Greciei (2004). S-a retras de pe banca elenilor în 2010, dar, după doi ani de pauză, a revenit recent, în ianuarie, pe banca Herthei Berlin, fiind la 73 de ani cel mai vârsnic antrenor din Bundesliga.

Giovanni Trapattoni (72 de ani)
Un antrenor care nu mai are nevoie de prezentări. La 72 de ani va conduce naționala Irlandei la EURO 2012. Are o carieră impresionantă ca tehnician, cu o mulțime de trofee câștigate cu Juventus, Inter, Bayern München sau Benfica.

Luis Aragones (73 de ani)
Nu mai antrenează din 2009, de când a părăsit-o pe Fenerbahce, dar e antrenorul de care se leagă titlul european câștigat de Spania în 2008. Cu doar câteva săptămâni înainte de a aniversa 70 de ani!

Craig Brown (71 de ani)
Actualul antrenor al lui Aberdeen deține un record greu de doborât. E cel mai longeviv selecționer al Scoției, pe care a condus-o timp de opt ani (1993-2001). Cu Brown la timonă, Scoția s-a calificat la Euro ’96 și la CM’ 98.

Helenio Herrera (1910-1997)
Argentinianul care a inventat „catenaccio” și l-a aplicat Interului, cu care a câștigat două Cupe ale Campionilor, a rămas în istoria fotbalului. S-a retras de la Barcelona, la vârsta de 71 de ani.

Bela Guttmann (1899-1981)
Un adevărat globbe-trotter ca antrenor, maghiarul a condus 25 de echipe într-o carieră care s-a întins pe 40 de ani. Ultimul job l-a prins pe banca lui Porto, în 1973, la 74 de ani.

Otto Pfister (74 de ani)
Încă e antrenor activ la 74 de ani. Austriacul a antrenat până la începutul lui 2012 selecționata Trinidad Tobago. Are o carieră care s-a întins pe jumătate de secol, desfășurată mai ales în Africa.

Publicat: 19 03. 2012, 09:25
Actualizat: 19 03. 2012, 13:40