Firul de păr care duce la rădăcina drogurilor

Daily Mail a găsit de cuviință să citeze concluziile unei analize, aparent banală, efectuată în Hexagon. Având în vedere rezultatele acestora, englezii au considerat nimerit să facă și un comentariu, cu atât mai mult cu cât se simt cu musca pe căciulă.

Cum ni s-a părut interesant punctul de vedere, ne-am gândit să preluăm și noi articolul respectiv. Iată, deci, cam cum ar suna subiectul în sine. "Un sondaj referitor la păr ar părea exact genul de subiect pe care l-am găsi în vreo revistă de modă. Totuși, subiectul nu mai pare la fel de stupid  atunci când este abordat de Agenția Franceză de Luptă Împotriva Dopajului", este găselnița prin care englezii își pregătesc cititorii pentru ceea ce urmează.

S-au făcut prelevări aleatorii de fire de păr de la 32 de jucători  din primele două ligi profesioniste ale Franței, iar rezultatele au constituit o dovadă solidă a prezenței drogurilor luate pentru înlesnirea performanței în fotbalul din ziua de astăzi. Dacă așa ceva se petrece în Franța, să fim chiar atât de condescendenți încât să afirmăm că așa ceva nu este posibil în cadrul celei mai puternice, bogate și încununate de succes ligi a Europei? În Anglia, adică?

Gordon Taylor, bossul Asociației Jucătorilor de Fotbal Profestioniști, exact asta ne-ar spune. În pofida cererilor în creștere de testare în afara competițiilor, el a afirmat ca asemenea droguri de îmbunătățire a performanței lipsesc cu desăvârșire în fotbal de zeci de ani. De fapt, ceea ce lipsesc sunt cazurile în care fotbaliștii să fi fost prinși folosindu-le.

Această probă de foc a părului,  dupa cum a fost numită de AFLD, agenția franceză anti-drog, a consttat în prelevarea de mostre de la 138 de bărbați și femei practicanți a patru sporturi: fotbal, rugby, atletism și ciclism. Prezența unor steroizi anabolizanți ce pot fi eliminați din corp foarte ușor este o certitudine, dar nu și dinn firele de păr, acolo unde pot rămâne urme ce pot fi decelate luni sau chiar ani de zile mai târziu. În context, dintre cei 32 de fotbaliști testați, 7 au prezentat semne de utilizare a steroizilor, însemnând un procentaj de 21.8%, cel mai mare procent din orice sport.

Măsurile ce vor fi luate depind de întreaga organizație a fotbalului. AFLD a prelevat mostrele sub condiția anonimatului, astfel încât numele celor ce au fost depistați să nu fie făcute publice, iar informațiile nu vor fi redirecționate către cluburi sau autorități.

Și totuși, nu tocmai această delăsare a încurajat situația de față?

Din moment ce până și atleții din cele mai sărace țări au acces la droguri, este ridicol să se credă că tocmai cluburile profesioniste de fotbal, unele dintre cele mai bogate organizații din sportul mondial, nu vor face uz de aceasta practică atât de răspândită.

Nimic nu se compară cu cabinetele medicale ale cluburilor fotbalistice. Dacă au lideri fără scrupule, un club de top își poate permite orice: cei mai avansați steroizi sintetici, cele mai ingenioase metode de evitare a detectării lor etc. Fotbalul devine mai rapid, mai puternic, mai dur, și toate acestea s-au realizat, se pare, printr-o dietă bogată în carbohidrați.

Scuza cea mai des întâlnită este că drogurile nu te pot transforma într-un jucător mai bun. Într-adevar, nu te fac mai tehnic, dar te ajută să alergi mai repede și mai bine. Pentru ca asta să nu devină o modă, fotbalul are nevoie de o mică ‘tunsoare’.

 

adaptare de Octavian METONI

Publicat: 24 03. 2009, 15:18
Actualizat: 24 03. 2009, 15:32