FOTO Monstrul din Praga!** În capitala Cehiei se află cel mai mare stadion din Europa
În cartierul Strahov se află stadionul cu același nume vechi de 78 de ani și care are o capacitate de 220.000 de locuri. Construit de comuniști în șapte ani, monstrul din Praga n-a găzduit niciodată vreun meci de fotbal, iar acum e folosit mai mult la concerte.
Dincolo de aerul medieval pe care îl degajă la orice oră, Praga este gazda unuia dintre cele mai mari edificii rămase de pe vremea comuniștilor. „Velky Strahovsky Stadion”, așa cum îi spun cehii, e un colos întins pe 63.000 de metri pătrați, construit între 1926 și 1933 în scopuri sportive. În prezent, „Strahov” e folosit mai mult pentru organizarea de concerte, grație capacității incredibile – 220.000 de locuri -, dar și de juniorii Spartei Praga, fosta adversară a Vasluiului din play-off-ul Europa League. Echipa ProSport, ce a mers în capitala Cehiei pentru meciul de joi (1-0 pentru Sparta, dar Vaslui s-a calificat), încearcă să redea sentimentul trăit în cele 50 de minute de vizită la cel mai mare stadion din Europa!
Praga este unul dintre cele mai frumoase orașe din lume, fiind tot timpul asaltat de turiști. Capitala Cehiei se poate lăuda, în afară de castele medievale și biserici foarte vechi, și cu un stadion gigant de aproximativ 220.000 de locuri.
Șase terenuri de fotbal
Nu știm exact la ce s-au gândit arhitecții Ferdinand și Karl Balcarka Kopp în momentul în care au proiectat „Strahov”, dar impresiile sunt amestecate la primul contact. De afară, dacă vii dinspre partea de nord-vest, ai senzația că în fața ta se ridică o fostă arenă romană. În interior însă, impresiile sunt amestecate. E incredibil cum se întind, unul lângă altul, cele șase terenuri de fotbal în mărime naturală, plus alte două ce pot fi folosite la futsal. Imaginați-vă cum s-ar desfășura aici șase meciuri de fotbal consecutive. De fapt, cum s-ar fi putut desfășura, pentru că nici măcar o dată n-a fost cazul! Arena trebuia să fie un complex sportiv, însă a existat o singură tentativă: în 1955, șefii comuniști au organizat Spartakiada, un fel de olimpiadă locală, plus câteva curse de motociclism. Cu alte cuvinte, l-au ridicat, s-au mândrit cu el, dar nu prea au știut cum să-l folosească. Ca și la noi, după instaurarea democrației, s-au găsit și alte întrebuințări.
Concerte și juniorii Spartei
În primul rând, concertele: cei de la Rolling Stones au strâns pe 18 august 1990 peste 100.000 de oameni, iar cinci ani mai târziu au stabilit un record, aproximativ 127.000 de fanii pe arena din Praga. În ultmii ani, mai mulți politicieni au încercat să dărâme vechea arenă și să o înlocuiască cu un complex ultramodern care să conțină hoteluri, terenuri și săli de sport, dar până în prezent nu s-a ajuns încă la consens. Între timp, juniorii Spartei învață primii pași în fotbal în măruntaiele fostului colos. Cel mai mare stadion din Europa și, probabil, și cel mai nefolositor. Chiar dacă cehii nu sunt de acord cu asta!
„Avem un oraș foarte frumos, printre cele mai tari din lume, dar avem și un mare stadion pe care ar fi trebuit să joace naționala noastră”,
suporter Sparta Praga
În urmă cu 10 ani, Praga și-a depus candidatura la organizarea Jocurilor Olimpice din 2016. Dacă ar fi obținut un vot favorabil, oficialii cehi voiau să transforme imensa arenă într-un stadion olimpic, unde urma să se desfășoare Olimpiada