Gattuso trece prin cel mai delicat moment al carierei! „E nevoie de mai mult pentru a fi doborât!”** Riscă o tumoare pe creier
Din cauza problemelor de vedere nu poate juca fotbal și nici nu își poate conduce copiii la școală! Dar nimic nu pare să-l doboare pe „gladiatorul” Gattuso (33 de ani)! „E nevoie de mai mult de atât pentru a mă trimite la pământ”, spune agresivul mijlocaș italian. Din cauza paraliziei unui nerv optic, ochiul său stâng a cedat, iar fotbalistul așteaptă acum o intervenție chirurgicală care îi poate salva cariera, dar și viața de om normal pe care a avut-o până de curând.
9 septembrie 2011, prima etapă a campionatului: Milan este condusă acasă de Lazio cu 1-0, iar în minutul 20 al partidei, Gennaro Gattuso cere schimbarea, după o ciocnire dură cu Nesta. Fanii ridică din sprâncene, știind cât de greu este de doborât „buldogul” lor de la mijlocul terenului. Grimasa lui „Rino” nu minte însă, iar Max Allegri îl înlocuiește imediat cu Van Bommel.
De atunci au trecut 46 de zile, dar Gattuso nu a mai revenit în echipa „diavolilor”. Mulți au crezut că Van Bommel i-a luat fața la titularizare, alții au considerat că antrenorul nu vrea să se mai bazeze pe el din cauza unei suspendări de patru etape pe care o are în Liga Campionilor. Adevărul este însă altul. Și este dramatic: „Cu patru zile înainte de meciul cu Lazio i-am spus doctorului că văd pete de culoare, iar el nu ar fi vrut să joc. S-a dovedit că avea dreptate. Acele 20 de minute au fost un iad. Coliziunea cu Nesta nu a fost cauza problemei, ci momentul în care mi-am dat seama că se întâmplă ceva. Îl vedeam pe Zlatan în patru locuri diferite. Vedeam dublu, parcă eram beat!”, a povestit fotbalistul într-o conferință de presă organizată la Milanello.
„Sunt un norocos față de alții”
Transportat la spital, Gattuso a primit un verdict sumbru: paralizia celui de-al șaselea nerv optic (abducens), o tulburare asociată cu disfuncția nervului cranian care controlează mișcarea orizontală a ochilor. Fotbalistul nu mai poate vedea fără ochelarii recomandați de medici, iar acest lucru îi face imposibilă prezența în primul „11” al campioanei Italiei. Singura lui șansă este o intervenție chirurgicală destul de riscantă.
„Sunt un om norocos, pentru că sunt celebru și am avut parte de susținere. Alți oameni n-ar fi avut bani suficienți pentru a fi tratați de un specialist. Acum nici măcar nu îmi mai pot conduce copiii la școală. Nici nu mă mai gândesc la fotbal, ci vreau să trec peste fiecare zi, pe rând”, mai spune jucătorul.
Cel mai optimist scenariu: două luni de pauză
Chiar dacă nu mai vede cu un ochi, Gattuso are grijă de condiția sa fizică și face alergări în fiecare zi: „Mă chinui, dar nu renunț la luptă, e nevoie de mai mult de-atât pentru a mă doborî!”. Medicul clubului, doctorul Rudolph Tavani, a exclus incurabilitatea bolii: „Am ținut legătura cu medici din SUA și Italia, iar prognoza indică un repaus între două și șase luni. În 25% din cazuri, afecțiunea are cauze necunoscute”.
Are cinci turnee finale cu Italia!
Cariera lui Gattuso a început la Perugia, în 1995. Doi ani mai târziu avea să ajungă la Glasgow Rangers, de unde Salernitana l-a repatriat în 1998. După un an a ajuns la AC Milan, care a plătit 14 milioane de euro pentru mijlocașul recunoscut pentru combativitatea și agresivitatea sa. Fără să fie un magician al balonului, Gattuso a strâns 73 de selecții la naționala Italiei, alături de care a participat la cinci turnee finale: CE 2004, 2008, CM 2002, 2006 (când a ieșit campion), 2010. Cu AC Milan a cucerit nu mai puțin de zece trofee!
Riscă o tumoare pe creier!
Gennaro Gattuso a fost diagnosticat cu paralizia celui de-al șaselea nerv optic, care mai este cunoscut și sub numele de abducens (vezi infografie). Din cauza afecțiunii, italianul nu își mai poate mișca globul ocular în stânga și în dreapta, având aria vederii limitată. Cauza afecțiunii rămâne deseori obscură, în ciuda unei evaluări temeinice. Un pacient cu o paralizie de abducens care nu se ameliorează trebuie reevaluat periodic pentru depistarea unor afecțiuni grave care se pot declanșa, precum tumori cerebrale, infecții, anevrisme sau o formă gravă de meningită (carcinomatoasă).
Ceea ce face intervenția medicală mai delicată este faptul că nervul abducens, care are funcție motorie, este direct legat de encefal prin „puntea” creierului mic. Vederea omului depinde de trunchiul cerebral, care are trei componente: ponsul (puntea, denumită medical metencefal), bulbul (medulla oblongata) și creierul mijlociu (denumită medical mezencefal).
Probabil că are amețeli și grețuri, dar boala este corectabilă. În două luni ar putea reveni pe teren!
Pompiliu Popescu, medicul echipei naționale a României
Aș prefera să-l am pe Gattuso în fața liniei defensive
Mano Menezes, selecționer Brazilia
Se pot întâmpla și nenorociri mai mari. Doctorii îmi spuneau acum trei săptămâni că nu voi mai juca niciodată, dar acum sunt mai optimiști și m-am mai relaxat și eu
Gennaro Gattuso, mijlocaș AC Milan
329 de meciuri are Gattuso în tricoul lui AC Milan, unde joacă din 2000