GENIAL! Omul pe care giganții Europei nu-l pot convinge să semneze! Și-a luat țeapă cu un român, dar a adus 200 mil € clubului său

Sevilla a devenit în ultimele decenii un model demn de urmat pentru toate cluburile Europei care își propun să îmbine performanța cu profitul, deși nu beneficiază de o bază largă de fani, deci nu poate miza prea mult pe veniturile din marketing.

Clubul andaluz reprezintă un veritabil izvor de jucători pentru forțele Europei reușind să facă profituri uriașe, deși la rândul său a plătit pentru majoritatea fotbaliștilor în cauză, aceștia nefiind produși (în marea majoritate) de academia Sevillei.

Dani Alves, Carlos Bacca, Sergio Ramos, Julio Baptista, Jesus Navas, Ivan Rakitic sau Aleix Vidal sunt doar câțiva dintre jucătorii vânduți pe zeci de milioane de euro în ultimul deceniu, iar numitorul comun pentru toți este directorul sportiv al Sevillei, Ramon Rodriguez Verdejo, cunoscut în lumea fotbalului drept Monchi.

În 15 ani, Monchi i-a adus Sevillei un profit de peste 200 de milioane de euro, exclusiv din transferuri de jucători, asta în condițiile în care andaluzii au și plătit sume importante pentru aducerea de fotbaliști (de exemplu Negredo a fost cumpărat cu 15 milioane de euroâ, de la Real Madrid, și vândut cu 25 la Manchester City, în timp ce Carlos Bacca a fost adus în 2014 cu 7 milioane de euro, pentru a fi vândut un an mai târziu la AC Milan cu 30 de milioane).

Întreaga carieră a lui Monchi se leagă de Sevilla, club pe care l-a reprezentat și ca fotbalist, ca portar, cu 85 de meciuri strânse între 1990 și 1999.

Un alt exemplu care demonstrează capacitățile lui Monchi de a descoperi talente și jucători ce pot aduce profituri imense e reprezentat de Ivan Rakitic, cumpărat în 2011 pentru 2,5 milioane de euro, de la Schalke 04, și vândut trei sezoane mai târziu cu 18 milioane, Barcelonei.

TOP 10 jucători vânduți de Sevilla, cu Monchi director sportiv

Dani Alves, afacerea secolului
Însă cea mai bună afacere făcută de Monchi și Sevilla rămâne transferul lui Dani Alves, care la mijlocul anilor 2000 se transformase în adevăratul lider al echipei, un jucător care împingea echipa de la spate deși juca pe un post care în mod normal nu are o influență atât de mare în evoluția per ansamblu a echipelor: fundaș dreapta.

Dani Alves a fost adus de Monchi la Sevilla pentru doar 550.000 de euro, în 2002, fiind vândut în 2008 pentru nu mai puțin de 35,5 milioane de euro. O sumă incredibilă la acel moment pentru un fundaș.

A refuzat Barcelona, nu se gândește să plece

Calitățile lui Monchi sunt deja unanim apreciate în lumea fotbalului și nu o dată cluburi importante ale Europei au încercat să-l „fure” din curtea Sevillei. Ultima tentativă a venit din partgea Barcelonei, prin Agusti Benedito, care candida la președenția clubului. Benedito a vrut ca Monchi să facă parte din staff-ul său, tot ca director sportiv, oficialul Sevillei fiind un nume care l-ar fi ajutat să strângă voturi importante. Monchi a refuzat însă politicos precizând că experiența sa la Sevilla reprezintă „în primul rând pasiune și abia după un job”: „?!”.Muncesc într-un loc care mă face fericit, pentru un club care mi-a oferit totul. Am autonomie și independență. De ce mi-aș dori să schimb asta

Zvonuri legate de o posibilă plecare au apărut și în 2013, când Monchi s-a dus în Anglia pentru a învăța limba, speculându-se la acea dată că unul dintre cluburile importante din Premier League i-a făcut o ofertă. Acesta a precizat ulterior că nu vrea să o părăsească pe Sevilla, iar cursurile de engleză au fost luate pentru a-l ajuta în munca depusă la clubul andaluz.

Are și eșecuri: Rusescu, printre ele. Monchi: „L-am urmărit trei ani!”

În mod evident, în CV-ul lui Monchi sunt trecute și transferuri ratate, însă niciodată pe sume care să poată afecta bugetul Sevillei. Unul dintre eșecurile directorului sportiv e reprezentat de transferul lui Raul Rusescu, de la Steaua. În 2013, Sevilla a plătit 2,4 milioane de euro Stelei pentru golgheterul României din acel moment, însă acesta nu s-a putut impune pe      Ramón Sánchez Pizjuán. Nu a primit nici prea multe șanse din partea lui Unay Emery, iar în vara lui 2015 contractul său a fost reziliat. Rusescu joacă acum în Turcia, la Osmanlñspor. Monchi a recunoscut de la început că transferul lui Rusescu e un risc, dar un risc calculat în condițiile în care Sevilla nu îi oferise românului un salariu spectaculos.

„Este un fotbalist pe care l-am urmărit timp de trei ani. Știți că în România a fost un fotbalist uriaș, dar este la fel de adevărat că ritmul fotbalului românesc este diferit de cel spaniol. La început am observat că stă foarte prost din punct de vedere fizic, dar între timp și-a revenit. Acum îi lipsește doar puțină viteză, dar calitățile sale fizice s-au îmbunătățit. La antrenamente este fotbalistul care marchează cel mai mult. Rusescu a fost un pariu semi-riscant, pentru că salariul său nu este unul mare, dar a transferul a fost făcut după o analiză îndelungată”, dezvăluia Monchi în 2013, la doar câteva luni după transferul lui Rusescu.


O imagine destul de rară: Rusescu, în tricoul Sevillei, într-un meci oficial
 

Publicat: 26 10. 2015, 13:02
Actualizat: 26 10. 2015, 13:41