Hull, un miracol care a costat puțin
Kingston upon Hull este cel mai plictisitor loc din Regatul Unit. Nu o spunem noi, ci mai multe sondaje de opinie care au avut ca scop aflarea locului din Marea Britanie unde nu se întâmplă niciodată nimic. Totuși, cele două luni de permanență în Premier League au declanșat entuziasmul locuitorilor săi, la aproape toate geamurile sau balcoanele fiind arborate steaguri galben-negre, combinația de culori a brasovenilor.
Uimire totală
În 104 ani de istorie fotbalistică, acesta este primul sezon pentru Hull în maxima divizie, iar locul trei pe care-l împarte cu Chelsea, la doar trei puncte de liderul Liverpool reprezintă ceva incredibil pentru potențialul echipei, considerată ab initio o candidată la retrogradarea imediată. Situat în nord-estul Angliei, orașul de 255.000 de locuitori nu trăia decât pentru rugby.
Mai mult decat atât, acum nouă ani echipa de fotbal a fost cât p-aci să dispară definitiv din nomenclatorul calcistic british. Interesant este că abia acum vreo 20 de luni „au reușit” să împrumute un portar obez de 37 de ani de la Bradford și au reușit să evite retrogradarea din liga a cincea. Adică, dispariția, probabil definitivă și irevocabilă din lumea fotbalului profesionist. De acolo, până la urcarea în Premier League au trecut cinci ani.
Fideli „kick and run”
Conștient de posibilitățile tehnice modeste ale majorității membrilor lotului de jucători, antrenorul Phil Brown a cerut băieților să practice jocul pe care englezii îl cunosc cel mai bine. „Dă-i în ea sș fugi!” sau, mai exact pase direct pe vârfuri, fără alte floricele pe la centrul terenului. Combinat cu un marcaj la sânge și cu puterea tradițională de luptă a insularilor a rezultat o serie incredibilă de rezultate pozitive, care a culminat cu victoria de pe Emirates (2-1 cu Arsenal).
Modestie maximă
„Am câștigat cu 11 puncte mai mult decât prevăzusem. Și asta, în condițiile în care eu fusesem, oricum, un superoptimist”, spune managerul gruparii. Surse din cadrul clubului spun că obiectivul echipei este să nu retrogradeze, în niciun caz nu se gândesc că ar putea câștiga titlul. „Am cheltuit cinci milioane de euro pentru a-i aduce pe Gardner și pe Boateng și asta a fost totul.
În schimb, ne propunem să rămânem cel puțin trei ani în prima ligă, ocazie cu care vom câștiga 70 de milioane net. Cu banii aceștia, putem fi siguri că ne vom menține constant în liga a II-a, un nivel care deja ni se pare prea înalt. Promovarea în Premier League a fost un vis care se va încheia curând. Și suntem conștienti de acest lucru”, a încheiat Brown.
articol de Octavian METONI