Fundașul Dan Petrescu era mereu în careul advers. Antrenorul Dan Petrescu e mereu în picioare, la marginea terenului. Echipele sale joacă aspru, tăios, determinat și au marea calitate de a obține performanțe.
A început la FC Național. Nu fotbalul, ci antrenoratul. Fotbalul l-a terminat acolo, în Parcul cu Platani. Unul dintre ultimele meciuri ale carierei sale de jucător a fost un 2-0 în Ghencea, împotriva Stelei. Avea 35 de ani, juca mijlocaș și se pregătea să se lase. Învăța de la Walter Zenga, care antrena Naționalul. Peste puțin timp avea să preia Sportul. De aici începea drumul antrenorului Dan Petrescu, unul care durează de aprope zece ani și continuă să urce.
Fundașul care dădea goluri
Golul cu Statele Unite la Pasadena. Golul din ultimul minut, cu care am învins Anglia la Toulouse în 1998. 13 goluri în ultimul campionat jucat în România, 1990-1991, înainte de a pleca în Il Calcio. 17 goluri în tricoul lui Chelsea, ceea ce nu-i puțin lucru. Era fundaș dreapta, dar de multe ori devenea mijlocaș dreapta, chiar vârf de atac. Așa a ajuns la Chelsea, așa a ajuns să joace de 95 de ori în echipa națională. În cariera de jucător, cel mai greu i-a fost la Foggia. Abia plecase din România și a încăput pe mâna lui Zdenek Zeman, un fost voleibalist, adept al pregătirii fizice. Cehul își punea jucătorii să alerge în amonte, în pâraie reci de munte.
Șapte etape la Rapid și verdictul specialiștilor
La începutul lui 2004 i s-a dat pe mână Rapidul. La primul meci a pupat steagul vișiniu, stârnind dezaprobarea steliștilor care-l adorau. A rezistat doar două luni, iar după o remiză cu Bacăul în Giulești a trebuit să plece. I s-a reproșat că joacă prea englezește, pune prea mare accent pe mingile lungi. Cei mai duri i-au spus că stă la adăpostul carierei de jucător și că nu va ajunge niciodată mare antrenor.
Minunea din Bărăgan
Trecem fugitiv peste episoadele Sportul și Wisla Krakowia și ajungem la Urziceni, în toamna lui 2006. O echipă mică, abia se vedea dintre ciulinii Bărăganului de mică ce era, acuza din toate încheieturile șocul cu prima ligă. Dan Petrescu s-a dus s-o salveze de la retrogradare și în mai puțin de trei ani o făcea campioană. Apostol, Bilașco, Pădureț, Onofraș, Galamaz deveneau din oameni de pluton fotbaliști de Champions League. Înainte de titlu mai fusese o finală de Cupă, pierdută greu. Dar urcușul abia începea. Victorie cu 4-1 la Glasgow Rangers. Victorie cu Sevilla, o echipă foarte la modă. Opt puncte în grupă, la un pas, adică la un meci de primăvara Champions League. Cea mai mare performanță a unei echipe românești în ultimii 20 de ani.
Kuban, cu ban
Kuban Krasnodar, o echipă rusească plină de bani și umplută ochi cu vise de preamărire. Petrescu a promovat-o din prima, zburând zile întregi cu avionul și schimbând șase-șapte fusuri orare până ajungea la Vladivostok. Accent pe români, Dacian Varga, Gigel Bucur, plus Traore, care poate fi considerat tot român prin adopție. Secunzii, tot români, prieteni de-o viață: Dan Stângaciu și Cristi Pojar.
De promovat, au mai promovat și alții echipe. Dar în primul an a reușit s-o ducă pe Kuban în play-off. Asta înseamnă, prin comparație, să termini în România în prima jumătate cu Mioveniul sau cu Chiajna. Un loc în prima jumătate a unui campionat unde antrenează corifei precum Luciano Spalletti și unde evoluează supervedete ca Roberto Carlos, Eto’o, Obafemi Martens, Kuranyi, De Zeeuw. Un campionat în care se investește enorm! Și o echipă, Kuban, care a venit recent la Cluj și a măturat pe jos cu „U”.
Filosofie de viață
Pasă lungă pe vârf, emmergency ball, cum i-ar spune prietenul său Ilie Dumitrescu. Săritură la cap, atenție la mingea a doua, culoare pentru cei din spate, permanentă mișcare, alergătură non-stop, disciplină dusă la extrem. Șeful vestiarului e unul singur. El. Înarmat cu tinerețe (va face în decembrie 44 de ani) și cu ambiție. Trei ținte. Chelsea, Steaua și echipa națională a României. Deocamdată are de străbătut taigaua rusă către cupele europene.
Fostul mare jucător a ajuns antrenor de succes. După titlul luat miraculos în România cu anonima Unirea Urziceni, acum a dus Kuban Krasnodar în play-off-ul campionatului Rusiei
Debut și retragere cu Italia
După un singur meci jucat în echipa mare a Stelei, chiar în 1986, anul triumfului de la Sevilla, a fost împrumutat pentru un an la FC Olt. De acolo, a prins lotul național de tineret. În naționala mare a debutat în martie 1989, 1-0 cu Italia, la Sibiu. Ultimul meci sub tricolor l-a jucat tot cu Italia, 0-3 la Milano, în octombrie 2000.
9 echipe a cuprins cariera sa de jucător: Steaua, FC Olt, Foggia, Genoa, Sheffield Wednesday, Chelsea, Bradford, Southampton, FC Național
5 echipe a antrenat Dan Petrescu: Sportul, Rapid, Wisla, Unirea Urziceni, Kuban Krasnodar
3 fiice are antrenorul: Rebecca, Chelsea și Jennifer
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER