Mulți oameni care au legătură cu fotbalul se plâng de numărul de străini existenți în Liga I, însă în alte campionate lucrurile stau și mai rău. Deosebirea este însă că prin competițiile importante din Europa ajung jucători de calitate, lucru destul de rar pe la noi. Să vedem cu arată situația prin campionatele puternice din vestul Europei.
Anglia Echipele din prima ligă engleză au în componență nu mai puțin de 333 de jucători străini. Adică peste jumătate din fotbaliștii care activează în Premier (mai exact 64.5%) League au altă naționalitate decât cea engleză. Cei mai mulți provin din Franța (32), Irlanda (31) și Scoția (17). Urmează jucători proveniți din Țara Galilor (16), Spania (16), Olanda (14) și Brazilia (11). În schimb, italienii nu prea sunt apreciați în Premier League, doar patru jucători din „Cizmă” consumându-și cariera în Anglia.
Din păcate pentru noi, în Premier League evolueză un singur român, Gabi Tamaș, la West Bromwich. Până și Congo trimite mai mulți jucători în Premier League (2). Cel mai bine cotat străin din Premier League este Cesc Fabregas, cotat la 55 de milioane de EURO.
Spania Ibericii se bazează mai mult pe jucătorii spanioli. În Primera Division joacă 183 de străini (37.3% din numărul total), adică jumătate din cifrele venite din Anglia. Cei mai mulți fotbaliști provin din Argentina (38), poate și pentru că aceștia, pe lângă talent, se adaptează cel mai repede. Brazilia trimite 23 de jucători în Primera, Uruguay 17, iar Portugali și Franța câte 16 jucători.
Avem și un român, Cristi Pulhac, care însă nu prea prinde echipa la Hercules. Cum era de așteptat, cel mai bine cotat străin este Messi, fiind evaluat la fabuloasa sumă de 100 de milioane de euro. Nici Ronaldo nu e mai prejos, prețul aproximativ fiind de 90 de milioane de euro. Italia În „Cizmă” activează 267 de jucători străini, adică 47.7% din numărul total de fotbaliști din Serie A. Paradoxal pentru un campionat recunoscut mai mult pentru jocul tacticizat și mai puțin pentru spectacol, cei mai mulți jucători provin din Argentina, 46. În top urmează jucătorii din Brazilia (42), Uruguay (20), Franța și Elveția (câte 13).
În Italia numărul românilor este mult mai mare decât în celelalte campionate, 6, cel mai titrat fiind Cristi Chivu. Cei mai scumpi străini din Serie A sunt Sneijder (45 milioane de euro), Eto’o (37 mil) și Pato (35 mil).
Germania Nemții se pot mândri și ei cu foarte mulți jucători străini, 247, adică 49.4%. Cei mai apreciați sunt brazilienii (23), urmați de croați (16) și austrieci (15). România are cinci reprezentanți în 1.Bundesliga, cel mai bine cotat fiind Ciprian Marica (6 milioane de euro). Cel mai bine cotat străin este francezul Ribey (45 milioane de euro), urmat de Robben (40 milioane de euro) și Dzeko (30 milioane). Franța Cluburile „Hexagon” au în lot 214 de jucători străini (40.2%). Cei mai mulți sunt brazilienii (21), urmați de jucători din Senegal (20), Mali (17) și Coasta de Fildeș (13), în timp ce Daniel Niculae este singurul român din Ligue 1. Lisandro Lopez, de la Lyon, este cel mai bine evaluat (23 milioane de euro), Hazard (16 mil) și Bastos (15.5 mil). Cum stau lucrurile în România? În Liga I joacă 168 de fotbaliști străini, adică 32.8% din totalul jucătorilor din Liga I au pașaport străin. Brazilienii sunt cei mai apreciați în România (31), locurile 2 și 3 fiind ocupate de sârbi și portughezi (câte 15) și spanioli (9). Lacina Traore este cel mai bine evaluat (3.3 milioane), Wesley fiind pe doi (3 mil.), Tomas Costa încheind podiumului, cu o valoare estimată la 2.9 milioane de euro.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER