În Iran, ca-n România! O echipă știa că a câștigat titlul și a declanșat sărbătoarea. Apoi a aflat că a pierdut campionatul. O situație asemănătoare a fost, în 1993, în Liga 1
Finalul de sezon din Iran a produs una dintre cele mai ciudate situații din istoria fotbalului. O echipă a sărbătorit câștigarea titlului, însă doar după câteva minute a aflat că l-a pierdut.
În ultima etapă, Tractor Sazi – lider până atunci – întâlnea Naft Teheran, ocupanta locului secund. Cele două se aflau la egalitate de puncte, dar Tractor Sazi avea un golaveraj mult mai bun. Avea nevoie de cel puțin un egal pentru a sărbători primul titlul după 52 de ani de așteptare.
Încărcătura acumulată de suporterii lui Tractor a fost accentuată de ultimele patru sezoane, când echipa lor a fost de trei ori aproape de titlu, dar tot de atâtea ori l-a ratat. Acest sezon părea mult mai promițător. Și a început bine.
După aproape de o oră de joc, Tractor conducea cu 3-1 prin golurile semnate de Edinho (37), Teymourian (45+1) și Farid Karimi (62), respectiv Ezzat (6). În minutul 64, Tractor a trecut printr-un moment dificil. Din cauza tensiunii acumulate, Teymourian a văzut al doilea galben în minutul 64. Până în minutul 81, Naft Tehran a egalat și finalul se anunța incendiar.
Cu un om în minus, dar cu multă dăruire și ambiție, Tractor a reușit până la urmă să tragă de acel 3-3 până la finalul meciului. Un rezultat care, după calculele celor de la Tractor, le aducea titlul. Imediat după fluierul final, în stație s-a anunțat că Tractor a luat titlul și cei 90.000 de suporteri au fost rugați să rămână pe stadion pentru a sărbători momentul. O mare parte din fani au intrat pe teren să se bucure de primul titlu după 52 de ani. Managerul Toni Oliveira a fost luat pe sus și pupat de cei aflați în preajma sa.
După câteva minute, șoc! Cei de la Tractor au aflat că au pierdut titlul. Cum a fost posibil? N-au ținut cont că pot fi depășiți de Sepahan, ocupanta locului 3. Sepahan s-a impus cu 2-0 și, profitând de egalul dintre primele două poziții, a ajuns în fruntea clasamentului. Sărbătoarea de pe stadionul lui Tractor s-a transformat într-un iad, cu multă furie și scaune rupte și aruncate în teren.
Mansour Ghanbarzadeh, directorul executiv al celor de la Naft Tehran, acuză un scenariu conspirativ pentru care s-a ajuns în această situație: „S-a întâmplat ceva bizar. Noi am urmărit celălalt meci la televizorul din vestiar, dar în minutul 87 a căzut brusc semnalul la TV, la radio și cel al telefoanele mobile și n-am mai avut cum să comunicăm. După asta, ni s-a spus că meciul dintre Sepahan și Saipa s-a terminat 2-2”. Când doi se bat al treilea câștigă.
Gloria Bistrița s-a calificat în Cupa UEFA, în 1993, după ce a întrerupt legăturile telefonice cu restul țării
Cazul din Iran are un corespondent neașteptat în România. Acum 22 de ani, în sezonul 1992-1993, Electroputere Craiova și Gloria Bistrița luptau pentru un loc în Cupa UEFA. Înaintea ultimei etape, ardelenii erau pe locul 5, iar oltenii – pe 6, la egalitate de puncte, 32, și la aceeași diferență de golaveraj, numai că echipa lui Pădureanu înscrisese mai multe goluri. Electroputere avea golaveraj 32-32, iar Gloria – 40-40.
În ultima etapă, a 34-a, jucată pe 20 iunie, Electroputere juca acasă cu Poli Timișoara (echipă liniștită, la mijlocul clasamentului), iar Gloria – în deplasare, la „U” Cluj (de asemenea lipsită de griji). Partidele se jucau de la aceeași oră și erau transmise simultan la Radio România Actualități, la emisiunea „Fotbal minut cu minut”. Telefoane mobile nu existau pe atunci.
La un moment dat, transmisia radio s-a întrerupt, la fel și legăturile telefonice cu Clujul, astfel încât nu s-a mai putut afla cu niciun chip ce se petrecea pe stadionul unde se juca „U”-Gloria. Cei de la Electroputere au învins clar Poli, cu 3-0, și au fost convinși că s-au calificat în Cupa UEFA, fiind greu de crezut că la Cluj „Șepcile roșii” puteau să piardă, pe propriul teren, la cel puțin trei goluri diferență. După meci, legăturile telefonice s-au restabilit ca prin minune și România a aflat, cu stupefacție, că meciul de la Cluj fusese câștigat de Gloria cu 5-1!
În lumea fotbalului s-a răspândit imediat apoi informația că „defecțiunea” fusese comandată de Pădureanu și conducătorii de la „U” Cluj, pentru ca la Craiova să nu se știe cât era scorul pe celălalt stadion. Gloria și „U” erau, în acea perioadă, membre ale Cooperativei, în timp ce Electroputere nu se baza decât pe propria echipă. Antrenor la Electroputere era Sorin Cârțu.