Aceasta este comparația pe care românul Silviu Petrescu o face între Liga I și Major League Soccer Arbitrul român povestește cum a contribuit David Beckham la creșterea popularității fotbalului în cultura sportivă americană Petrescu susține că arbitrii din România nu au parte de un mediu propice performanței
Silviu, felicitări în primul rând! Ce înseamnă pentru tine premiul primit, dar și finala campionatului arbitrată? Personal, e ca o răsplată pentru sacrificiile pe care le-am făcut. Și mai ales pentru că familia m-a suportat să fiu mereu pe drumuri. De aceea vreau să-i și mulțumesc soției, Antonela, și celor două fete, Michelle și Nicole. Mă gândesc și la tata, care ar fi fost foarte mândru de mine.
Dar pentru oamenii de acolo, din Canada, ce reprezintă? Mai ales că fotbalul nu e foarte popular… Să știi că ei au luat asta ca pe un semn că se poate face performanță și în fotbal.
„Am primit felicitări de la Alexandru Deaconu”
Ai mai dat vreun interviu până acum? Unul singur, acum vreo doi ani, dar la un ziar local. Și acum, ție. Tu chiar ești prima persoană care mă sună din România să mă felicite. Aaa… Am primit felicitări și de la Alexandru Deaconu, care prin intermediul unui prieten mi-a transmis că arbitrajul românesc e mândru de performanța mea.
Ce știi despre arbitrajul din România? Îmi mai povestea tata până acum trei ani, când a murit, despre ce se întâmplă pe acolo, așa că eram la curent. Acum, mai puțin. Dar știu că România are o școală foarte bună de arbitraj, printre cele mai bune! Însă se pune multă presiune pe arbitri. Ei nu sunt recunoscuți pe plan intern, iar când se duc afară arbitrează foarte bine.
Comparând cu ce se întâmplă în Canada și în Statele Unite, te-ai vedea acum arbitru în România? Aici nu e nimeni care să-ți taie capul, ca în România. Nu am trecut prin ce trec cei din țară de multe ori și nu știu dacă aș putea suporta un asemenea tratament. E prea multă presiune.
Da, dar în România arbitrii sunt plătiți destul de bine pentru nivelul actual al țării. În MLS care sunt datele financiare? În afară de transport, cazare, care sunt asigurate din oficiu, plus diurna de 60 de dolari pe zi, baremul este de 1.000 de dolari pe meci. Dar și asta pentru mine, care sunt arbitru FIFA. Să știi că arbitrez totuși din plăcere.
„Beckham a schimbat fotbalul de aici”
Spune-ne cum e să arbitrezi vedete ca Henry, Beckham, mai ales că au un statut aparte acolo… Ei poate consideră că le este permis mai mult, dar pe mine nu mă interesează, trebuie să se comporte ca niște jucători normali. Ca arbitru, trebuie să fii mai atent cu ei, chiar dacă poate nu e normal, dar ajută mult să crească popularitatea fotbalului.
În special Beckham bănuiesc… Da, mai ales el. Înainte să vină, erau spectatori la meciuri, dar nu foarte mulți. De când a ajuns el la LA, se vindeau toate biletele la meciurile lui Galaxy, fie că jucau acasă sau în deplasare.
Fotbalul devine din ce în ce mai important aici, arbitrii sunt văzuți foarte bine. Vin puternic din spate și au o bază solidă Silviu Petrescu, arbitru FIFA
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER