INTERVIU | A plecat de acasă la 14 ani, vorbește patru limbi străine, s-a școlit la Arsenal și Ajax, iar acum bate la porțile Serie A: „Important e să nu renunți niciodată la visul tău”
La vârsta la care majoritatea adolescenților se luptă cu Pitagora și Bacovia, Ricardo Farcaș (18 ani / fundaș central și mijlocaș defensiv) așteaptă să intre prin alunecare la Dzeko sau PiĂ…tek. A plecat la 14 ani de acasă, a fost școlit de Arsenal și Ajax, iar acum pare pregătit să facă pasul spre meciurile de seniori. A ajuns în Italia înainte de startul actualului sezon, fiind transferat de SPAL. A fost bancă la „thrillerul” cu Parma, însă n-a apucat să debuteze în Serie A. E răbdător, știe că va veni și momentul lui.
Își vede familia extrem de rar, de maxim șase ori pe an. A profitat de timpul petrecut în străinătate și a învățat patru limbi: engleză, greacă, olandeză și italiană. A avut șansa de a cunoaște fotbaliști precum Frenkie de Jong, pe care Barcelona a plătit 75 de milioane de euro. N-ar spune nu unui transfer în România, dar pentru moment vrea să se impună în străinătate. E conștient că are o șansă bună de a confirma la cel mai înalt nivel și vrea să profite de ea. Mai multe detalii puteți afla direct de la el:
ProSport: Ricardo, te-ai format în două academii de renume, la Arsenal Elite Academy și la Ajax Amsterdam. Cum ai resimțit trecerea în Italia?
Ricardo Farcaș: M-am acomodat relativ repede, asta și datorită faptului că am gasit un colectiv deosebit de jucători și staff. M-a ajutat mult și experiența acumulată în perioadele petrecute la Arsenal și Ajax.
Ce diferențe ai sesizat între fotbalul din Olanda și cel din Italia?
Fotbalul italian pune un mai mare accent pe factorul tactic. De asemenea, cred că Serie A este un campionat bazat mai mult pe fizic. Comparativ cu cel din Olanda.
Crezi că vei primi șansa de a debuta în Serie A în acest sezon?
Rămâne de văzut. Îmi doresc foarte mult acest lucru și voi face tot ce depinde de mine să se întâmple.
Cât de greu a fost să pleci de la 14 ani de acasă și să te adaptezi la rigorile din străinătate?
A fost destul de greu în primele luni, eram totuși la o vârstă destul de fragedă. Însă am conștientizat rapid că mi s-a oferit o șansă de a-mi îndeplini visul, de a ajunge fotbalist, și nu o puteam rata.
De câte ori te vezi cu familia ta într-un an?
Cam de cinci-șase ori pe an. O fac cu mare plăcere, familia îmi dă mereu puterea de a continua.
Dacă ai primi o ofertă din țară ai alege să te întorci aici?
Nu m-am gândit la acest lucru, dar orice este posibil. Deocamdată sunt motivat să mă impun aici, unde fotbalul este de o calitate superioară.
Cum te-ai simțit să stai pe bancă la meciul cu Parma?
A fost un sentiment deosebit, am trăit meciul cu intensitate. M-am bucurat și de un joc spectaculos, cu un rezultat senzațional.
Ai crezut că SPAL mai poate reveni de la 2-0?
Am fost educat mereu să cred în victorie, fiind crescut în două academii în care iți este dezvoltată mentalitatea de învingător. Așa că nu am încetat să sper când scorul era 2-0. Chiar dacă pentru unii părea un scor de nerăsturnat.
Există vreun fundaș central pe care îl ai drept model?
Model e mult spus, dar îmi place foarte mult Sergio Ramos.
Am citit într-un interviu pe care l-ai acordat pentru Jurnalul Bihorean că vorbești patru limbi străine. Le-ai învățat singur sau ai avut profesori care ți-au predat?
Da, vorbesc patru limbi străine: engleza, greaca, olandeza și mai nou italiana. Am profitat de faptul că am avut mereu un profesor pus la dispoziție de cluburile la care am activat.
Ce șanse crezi că au juniorii din România să ajungă la un nivel important? Având în vedere că infrastructura din țara noastră nu se compară cu cea din străinătate
Fiecare junior are șansa lui. Important este să creadă in ea, să muncească mult și să nu renunțe niciodată la visul lui. Nu e ușor să o faci din țară, diferența de cultură și mentalitate este una foarte mare. Dar avantajul ți-l poți crea prin propria munca.
Până să debuteze în Serie A, Ricardo Farcaș a devenit un om de bază în echipa din Primavera a celor de la SPAL.
Poți face o comparație între condițiile din străinătate și cele din țara noastră? Cel puțin la nivel de copii și juniori.
Condițiile sunt cu totul altele în ceea ce privește infrastructura și modul de lucru cu juniorii. Spun asta cu părere de rău. Și noi ar trebui să putem pune la dispoziție metode moderne de instruire și facilități necesare pentru performanță. E păcat că factorii de decizie din Romania neglijează acest aspect.
Ce sfat i-ai da unui tânăr jucător aflat la început de drum?
Să se dedice în totalitate meseriei pe care și-a ales-o, pentru că atat cat îi dai fotbalului, atat îți va da și el înapoi.
În perioada petrecută la Ajax, ai apucat să faci cunoștință cu Frenkie de Jong? Dacă da, crezi că va deveni un jucător important pentru Barcelona?
Cu Frenkie nu am avut ocazia să joc, dar l-am urmărit de multe ori și vă pot spune că este un jucător cu o inteligență rară în joc. Nu este ușor să te impui la Barcelona, dar sunt sigur că va merge acolo hotărât să-și joace șansa până la capăt.