Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.
Disciplină, ambiție, curaj, risc, focus pe rezultate, strategie, tactică și planificare – acestea sunt doar câteva dintre atributele care îi definesc pe liderii din domeniul sportului, fie că sunt înnăscute sau dobândite. România are nevoie de modele de leadership, iar lumea sportului are una dintre cele mai vaste oferte. În acest context, ca o completare a activităților de zi cu zi (traininguri, seminarii, conferințe), compania Ascendis a decis să promoveze săptămânal, în paginile suplimentului ProSport, un lider sportiv renumit pentru experiența, viziunea și rezultatele sale. Astăzi, ProSport și Ascendis prezintă povestea din spatele succesului pe care îl are Jose Mourinho în fotbal, un antrenor care a câștigat 20 de trofee la cele patru cluburi pe care le-a antrenat în doar 14 ani de carieră.
„Trebuie să muncești mult și să muncești bine. Unii muncesc mult, dar nu muncesc bine”, este unul dintre motto-urile după care se ghidează Jose Mourinho, poate cel mai de succes antrenor al ultimilor 20 de ani
Disciplină, ambiție, curaj, risc, focus pe rezultate, strategie, tactică și planificare – acestea sunt doar câteva dintre atributele care îi definesc pe liderii din domeniul sportului, fie că sunt înnăscute sau dobândite. România are nevoie de modele de leadership, iar lumea sportului are una dintre cele mai vaste oferte. În acest context, ca o completare a activităților de zi cu zi (traininguri, seminarii, conferințe), compania Ascendis a decis să promoveze săptămânal, în paginile suplimentului ProSport, un lider sportiv renumit pentru experiența, viziunea și rezultatele sale.
Astăzi, ProSport și Ascendis prezintă povestea din spatele succesului pe care îl are Jose Mourinho în fotbal, un antrenor care a câștigat 20 de trofee la cele patru cluburi pe care le-a antrenat în doar 14 ani de carieră.
Chiar și când era translator pentru Bobby Robson, Jose Mourinho reușea să fie un personaj destul de cunoscut de presă și de jucători. În momentul în care a îmbrățișat cariera de antrenorul pentru portughez lucrurile erau destul de simple: ori va fi simpatizat, ori antipatizat. Nu l-a deranjat asta, iar în momentele în care echipa sa era hulită din cauza strategiei sale, a încercat să ia toată presiunea pe umerii săi. Nu îl interesa foarte mult ce se spune despre el atâta timp cât în vestiar lucrurile erau liniștite și calme. „Niciun antrenor nu își riscă pielea așa cum face el pentru a ne apăra atunci când lucrurile nu merg bine. Astfel reduce tensiunea din vestiar„, spune Diego Milito, câștigător al Ligii Campionilor cu Inter Milano, antrenat la vremea respectivă de Mourinho.
Succesul lui Mourinho poate pleca de la modul în care el privește fotbalul. Nu este vorba doar de tactică, goluri și bani. „Fotbalul este o știință, pe care trebuie să o aprofundezi. Trebuie să îți cunoști jucătorii ca ființe umane cu dorințe și emoții, iar la final să profiți de aceste lucruri”, este punctul de la care a plecat Mourinho în cariera sa.
Exemplul cel mai bun este cel al lui Wesley Sneijder, jucător pe care l-a antrenat la Inter. Oboseala îl ajunsese pe olandez, iar Mourinho i-a dat trei zile libere în timpul campionatului: „Am fost într-o mini vacanță în Ibiza, iar când m-am întors eram dispus să ucid și să mor pentru el (n.r – Jose Mourinho).
Comunicare excelentă Nu este un om politic, ci unul care își face foarte clare intențiile, gândurile și părerile. Asta chiar dacă poate jigni pe cineva. Din cauza faptului că spune lucrurilor pe nume nu și-a făcut foarte mulți prieteni. Dar singurii prieteni de care are nevoie sunt jucătorii pe care îi antrenează. Nu are un discurs comun pentru toți, ci încearcă să îi cunoască pe fotbaliștii săi. Vrea să intre în capul fiecăruia și să știe la ce stimulente reacționează. „Nu știu cum face, dar reușește mereu să atragă toată atenția dintr-un vestiar, indiferent dacă eram abătuți sau veseli„, descrie Benzema modul lui Mourinho de a comunica în vestiar.
Despre profit în sport nu prea se poate vorbi, exceptând poate fotbalul. Nu prea există modelul acesta în Europa, iar la noi este și mai greu. Scopul este să ne susținem, profitul este cu totul al pas Jose Mourinho, antrenor Chelsea
Chiar dacă de fiecare dată a avut în echipă un superstar, Mourinho a încercat să sublinieze cuvântul „echipă. În 2004, în momentul în care a ajuns la Chelsea, portughezul și-a început discursul: „La fiecare antrenament sau meci, în orice moment al vieții voastre de acum înainte trebuie să vă știți că vreți să fiți campioni. Cuvântul nu va exista la această echipă. Am nevoie de toți și voi aveți nevoie de voi. Suntem o echipă!”. Ă‚sta e modul în care antrenorul portughez reușește să își capaciteze jucătorii. După spusele sale, faptul că el a fost principalul om de la fiecare club pe care l-a antrenat nu sunt întâmplări: „Motivația ta trebuie să fie motorul echipei, astfel încât jucătorii să tragă toți pentru ceea ce crezi tu”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER