„A fost demarată urmărirea penală iar acuzații vor avea parte de un proces corect. Există suficente dovezi pentru a se începe această procedură. Au fost puse sub acuzare următoarele persoane: David Duckenfield (comandatul Poliției din Yorkshire-ul de Sud la meciul de pe Hillsborough), Graham Henry Mackrell (ofițerul de securitate al clublui Sheffield Wednesday), Peter Metcalf (avocatul poliției la primele anchete privind tragedia), Donald Denton (supraveghetorul-șef al poliției), Alan Foster (detectiv-șef al poliției) și Norman Bettison (ofțier al poliției)”, anunță CPS în comunicatul remis astăzi. Procesul va avea loc pe 9 august, informează BBC.
Pe 15 aprilie 1989, pe stadionul Hillsborough (deținut de Sheffield Wednesay), FC Liverpool și Nottingham Forest s-au întâlnit în semifinalele Cupei Angliei. Poliția a permis accesul unui număr prea mare de spectatori, motiv pentru care s-a produs o busculadă în urma căreia au decedat 95 de suporteri (96 cu Tony Bland, care a murit la patru ani după incident) iar 766 au avut nevoie de îngrijiri medicale. La momentul respectiv, David Duckenfield a declarat că fanii sunt de vină pentru tragedia de pe Hillsborough. Comandantul i-a mărturisit președintelui federației că suporterii au forțat poarta de acces, afirmație care, de-a lungul timpului, s-a dovedit a fi falsă.
În 2012, comisia „Hillsborough Independent Panel” a demonstrat că niciun fan al lui Liverpool nu a fost de vină pentru tragedia din 1989! Ulterior s-a demonstrat că poliția a modificat declarațiile a peste 100 de persoane prezente la meci. După aceste dezvăluiri, prim-ministrul din momentul respecitv, David Cameron, și-a prezentat scuzele oficiale privind mușamalizarea incidentului. Printre cele 96 de victime se numără și Jon-Paul Gilhooley, unul dintre verișorii lui Steven Gerrard. În momentul tragediei, Jon-Paul avea zece ani!
Partida a fost întreruptă după numai șase minute, suporterii începând să intre pe teren pentru a scăpa de busculadă. Cele mai multe victime au murit de asfixie prin comprimare. Șeful Poliției din Yorkshire-ul de Sud, John Nesbit, a spus la momentul respectiv: „I-am lăsat pe suporteri să se ajute reciproc, pentru a nu-și vărsa frustrarea pe polițiștii prezenți la meci.”
Cotidianul „The Sun” a stat de partea poliției în ancheta privind tragedia de pe Hillsborough. La câteva zile de la incident, prima pagina a ziarului britanic anunța următoarele: „Majoritate fanilor nu aveau bilet, așa că au forțat intrarea în stadion.”, „Suporterii lui Liverpool au urinat pe curajoșii polițiști, după care au jefuit persoanele decedate.”, „Câțiva suporteri au bătut polițiștii care încercau să resusciteze victimele.” Toate aceste afirmații au fost extrase dintr-un raport al autorităților, postat de cotidianul „The Sun”, intitulat de jurnaliștii publicației respective, „The Truth (Adevărul)”.
„Cele 96 de victime se pot odihni în pace mulțumită rudelor care au luptat 28 de ani pentru adevăr.”
„Cei care au dus această luptă până la capăt sunt eroi naționali.”
„Într-un final, s-a făcut dreptate!”
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER