Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.
„Părinților le spunem așa: «Vom aprecia la fiul dumneavoastră dacă este umil, muncitor și disciplinat. Totodată, vrem să se distreze pe teren, să fie creativ». Dacă noi îl învățăm asta aici și dumneavoastră procedați la fel acasă, el așa va fi toată viața” – Carles Folguera, director La Masia
Disciplină, ambiție, curaj, risc, focus pe rezultate, strategie, tactică și planificare – acestea sunt doar câteva dintre atributele care îi definesc pe liderii din domeniul sportului, fie că sunt înnăscute sau dobândite. România are nevoie de modele de leadership, iar lumea sportului are una dintre cele mai vaste oferte. În acest context, ca o completare a activităților de zi cu zi (traininguri, seminarii, conferințe), compania Ascendis a decis să promoveze săptămânal, în paginile suplimentului ProSport, un lider sportiv renumit pentru experiența, viziunea și rezultatele sale.
Astăzi, ProSport și Ascendis prezintă povestea din spatele academiei La Masia, pepiniera de staruri a clubului Barcelona, creată după viziunea lui Johan Cruyff.
Barcelona este considerată de mulți pasionați ai fotbalului cea mai bună echipă din istoria „sportului rege”. Jocul echipei pare simplu, dar drumul până la aceste rezultate a durat ani, a fost plin de muncă și a solicitat un nivel ridicat de disciplină din partea unor jucători care în prezent sunt campioni mondiali sau europeni.
La Masia de Can Planes este denumirea academiei de tineret a clubului Barcelona. Ideea acestei academii a fost propusă în anul 1979 de fostul jucător al echipei, Johan Cruyff, care a dorit să reproducă la Barcelona succesul pe care Ajax Amsterdam îl avea în promovarea tinerelor talente.
Centrele de sport ale Barcelonei însumează 330 de tineri fotbaliști, sute de angajați și costă clubul aproximativ 12 milioane de euro pe an. În centrul bazei se află La Masia, locul unde cele mai promițătoare 60 de talente ale clubului se pregătesc sub stricta supraveghere a antrenorilor.
Clădirea principală este o veche fermă, construită în 1702. Aceasta a fost utilizată pentru prima oară de Barcelona pentru a-și găzdui sediul principal. Dar, odată cu dezvoltarea clubului, clădirea a devenit prea mică și a primit un alt rol în 1979: găzduirea tinerilor fotbaliști de la academie, ce proveneau din afara orașului.
112.7milioane de euro a încasat Barcelona din vânzarea jucătorilor produși de La Masia
În prezent, doar 10 dintre tinerii jucători ai Barcelonei locuiesc în cunoscuta casă care are șase dormitoare, o bibliotecă, o sală de mese, o cameră de recreere și una de calculatoare. Restul stau în dormitoarele din interiorul stadionului Nou Camp. La Masia funcționează ca un internat. Are director, profesori, doctori, psihologi și bucătari. Șeful Carles Folguera își aduce aminte că mari jucători ca Xavi sau Iniesta au avut probleme în a se adapta stilului de viață de acolo: „Vin la noi de foarte tineri, este normal să întâmpine dificultăți”.
„La început, pentru Andres Iniesta și Lionel Messi a fost un coșmar să stea aici” Folguera nu se sfiește să spună secretele lui Iniesta sau Messi: „Le-a fost infernal în primul an să stea aici. Andres locuia la 700 de km distanță, în Albacete, iar părinții lui Lionel încă erau în Argentina și el nu a avut drept de joc în primul an din cauza unei probleme cu actele”.
Chiar și așa, Folguera este de părere că aceste stări de spirit sunt necesare jucătorilor și că cei care reușesc să treacă peste ele devin viitorii campioni: „Aici întâlnim fel și fel de sentimente și emoții. Încercăm să îi facem să se simtă ca într-o familie, iar pentru asta, antrenorii, doctorii și profesorii mănâncă alături de tineri”.
7 titulari ai Barcelonei de la partida cu Apoel (1-0, 17 septembrie) au trecut pe la renumita academie
Jucători promovați de la academia La Masia, ce se află în echipa actuală a Barcelonei: Montoya, Pique, Busquets, Xavi, Pedro, Iniesta, Messi, Rafinha, Bartra, Alba, Sergi Roberto, Masip, Munir, Samper, Sandro.
Din echipa actuală a Barcelonei, 13 fotbaliști au trecut prin La Masia. Unii au locuit în academie, alții treceau doar să mănânce, în timp ce unii locuiau în oraș, cu familiile lor. Chiar și Guardiola, unul dintre cei mai de succes tehnicieni ai echipei catalane, a făcut parte din promoția ’86. Acesta consideră că oportunitatea de a crește în cadrul academiei La Masia este unică. „Jucătorul care trece prin La Masia are ceva diferit față de restul”, povestește catalanul care a obținut 14 trofee ca tehnician al Barcelonei. „Este un plus pe care îl obții doar dacă ai jucat în tricoul Barcelonei încă din vremea în care erai pe băncile școlii”. Tradus, plusul înseamnă experiența de 35 de ani oferită de viziunea unui lider adevărat, Johan Cruyff.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER